Παρασκευή, 31 Μαϊος 2013 08:16

Αοριστολογίες Καλογιάννη σε ερώτηση Λαμπρόπουλου: "Ηξεις αφήξεις" για την Ολυμπία Οδό

Γράφτηκε από την

Απέφυγε να δεσμευτεί για την υπόθεση κατασκευής της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Στ. Καλογιάννης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Ο κ. Λαμπρόπουλος εισαγωγικά μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι: «Από το 2009, όταν ξέσπασε και η μεγάλη οικονομική κρίση, οι τραπεζίτες άρχισαν να αναιρούν τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις τους και σταμάτησαν να χρηματοδοτούν το έργο. Ετσι, λοιπόν, για αρκετά χρόνια σταμάτησε. 

Πριν από λίγες εβδομάδες ακούσαμε την απόφαση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του τμήματος από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα. Το χαιρετίζουμε και κανένας μας δεν θέλει να γίνει εμπόδιο στο να ξεκινήσει ο δρόμος και σε αυτό το τμήμα. Εμείς όμως περιμένουμε και θέλουμε την υλοποίηση της Σύμβασης του 2007, να γίνει δηλαδή ο δρόμος από την Πάτρα, τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα οπωσδήποτε.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και να απεντάσσουμε, να σταματάμε, να μην προχωράμε στην εκτέλεση αυτού του δρόμου, στον οποίο θα απασχοληθούν χιλιάδες για να κατασκευαστεί και όταν κατασκευαστεί, θα ανοίξει άλλες προοπτικές για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Περιμένουμε, λοιπόν, σήμερα τη δική σας απάντηση. Περιμένει ο λαός της Ηλείας, της Μεσσηνίας. Είμαστε όλοι ανήσυχοι και ανάστατοι. Περιμένουμε την απόφασή σας και πιστεύουμε ότι θα είναι θετική».

 

ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ

Αόριστη η απάντηση του κ. Καλογιάννη που περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει απενταχθεί κανένα τμήμα: «Για το τμήμα Πάτρα-Πύργος πρέπει να πω ότι έχουν συντελεστεί από το υπουργείο οι απαλλοτριώσεις. Εχει καταβληθεί η αποζημίωση στους δικαιούχους σύμφωνα με όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις. Κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα για το κομμάτι που αφορά μέχρι και τον Πύργο. Θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι δεν έχει απενταχθεί κανένα απολύτως τμήμα».

Επανερχόμενος ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε: «Δεν μας λέτε πότε θα ξεκινήσει το Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Μας είπατε για το Πάτρα-Πύργος και υποθέτω ότι δίνετε κάποιες ελπίδες. Το χαιρετίζω. Τι γίνεται, όμως, από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα; Οι τραπεζίτες έλεγαν ότι δεν υπήρχαν απαλλοτριώσεις και το ένα και το άλλο. Αυτά ήταν «αέρας». Οταν οι τραπεζίτες σταμάτησαν να χρηματοδοτούν το έργο, οι απαλλοτριώσεις είχαν συντελεστεί στο 70%. Θα πω ένα παράδειγμα: Από το Καλό Νερό της Μεσσηνίας μέχρι την Τσακώνα οι απαλλοτριώσεις είχαν γίνει και στο πρώτο δικαστήριο. Και είχε βγει η απόφαση. Και είχε προσδιοριστεί και το δεύτερο δικαστήριο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμιά αιτιολογία. Πείτε μας, λοιπόν, πότε θα ξεκινήσει το έργο Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα; Θα γίνει; Πότε; Πείτε μας αυτό το «πότε» και αν είναι οριστική απόφαση. Και ποια είναι τέλος πάντων αυτή η συμφωνία; Γιατί δεν τη δίνετε στη δημοσιότητα; Ποια είναι η συμφωνία στην οποία έχετε καταλήξει;».

 Σαφή ερωτήματα αλλά οι απαντήσεις του κ. Καλογιάννη ήταν από παραπλανητικές (είπε πως έχουν ξεκινήσει τα έργα σαν να μην κατάλαβε τα ερωτήματα), έως αόριστες: «Οσον αφορά αυτές τις συμφωνίες, κύριε συνάδελφε, ανακοινώσαμε επισήμως ότι θα κατατεθούν στη Βουλή στο σύνολό τους αμέσως μόλις έχουμε και τις τροποποιημένες συμβάσεις. Διότι οι συμφωνίες αυτές βασίζονται ακριβώς στις σημερινές συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή, σε νόμους του κράτους. Δεν έχουμε παρεκκλίνει ούτε ένα εκατοστό. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;».