Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 08:00

Ερώτηση Χουντή για το Κόρινθος – Καλαμάτα: Ερευνα για εσκεμμένη καθυστέρηση που στοίχισε 68 εκ. ευρώ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Χουντή για το Κόρινθος – Καλαμάτα: Ερευνα για εσκεμμένη καθυστέρηση που στοίχισε 68 εκ. ευρώ

Ερευνα διεξάγει ο OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), αν ήταν εσκεμμένη εκ μέρους των δημόσιων υπηρεσιών, η πολύμηνη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων" του έργου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη, εξ αιτίας της οποίας προκλήθηκε "αναβολή της ημερομηνίας παράδοσής του αλλά και ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ του παραχωρησιούχου για αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος".

 Το θέμα αυτό, που ενδεχομένως προκάλεσε την "αιφνίδια διακοπή των εργασιών από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα", έφερε με ερώτησή του στην Κομισιόν και στη δημοσιότητα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

"Πρόσφατα κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορά κίνησης πολιτών, στην οποία καταγγέλλεται ότι, για τον οδικό άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη, υπάρχει "σωρεία οικονομικών παραβάσεων που έχουν τελεσθεί στο έργο και οδήγησαν τον OLAF στη διερεύνηση του θέματος για απάτη και διαφθορά".

Εγγραφο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που επισυνάπτεται στην εν λόγω καταγγελία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "σχετικά με την καταγγελία για απάτη, το παράρτημα Ερευνας Απάτης της ΕΤΕπ ενημέρωσε τον OLAF, ο οποίος και ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση. Το παράρτημα Ερευνας Απάτης της ΕΤΕπ συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο OLAF".

Κατόπιν έρευνάς μας, διαπιστώσαμε επίσης ότι, η εν λόγω καταγγελία αφορούσε σε πολύμηνη εσκεμμένη καθυστέρηση έγκρισης της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου εκ μέρους των δημόσιων υπηρεσιών, εξ αιτίας της οποίας προκλήθηκε αναβολή της ημερομηνίας παράδοσής του αλλά και ενεργοποίηση ρήτρας υπέρ του παραχωρησιούχου για αποζημιώσεις 68 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Τι γνωρίζει για τη συγκεκριμένη υπόθεση; Η αιφνίδια διακοπή των εργασιών από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι και σήμερα, σχετίζεται με τη διερεύνηση των καταγγελιών; Τι συνέπειες θα υπάρξουν σε περίπτωση που οι καταγγελίες αυτές αποδειχθούν βάσιμες; ".

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER