Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 17:26

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Πρέπει να δώσουμε όραμα και προοπτική»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε τη Δευτέρα 13/12/10, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Μεσσηνίας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρουσία των Υπουργών Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κατσέλη.
Στην ομιλία της, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ανησυχίες των πολιτών, σχετικά με τα νέα μέτρα και τα αποτελέσματά τους. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη που είναι διάχυτη στην κοινωνία, ‘‘να δοθεί νέα προοπτική στους πολίτες προκειμένου να ξεπεράσουμε την αρνητική ψυχολογία που έχει άμεσες επιπτώσεις στην αγορά’’. Περαιτέρω, η βουλευτής Μεσσηνίας ζήτησε να δοθεί ‘‘σαφής και ξεκάθαρη απάντηση στους πολίτες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την ύφεση και τα αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών’’. Όπως ξεκαθάρισε, ‘‘οι θυσίες των πολιτών, των αγροτών, των εργαζομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων βρίσκουν σαφή αντίκτυπο στη μείωση του ελλείμματος, την αυξανόμενη αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και στην δημοσιονομική επαναφορά της χώρας. Μιας χώρας που πριν αναλάβει τα ηνία της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε σύμφωνα με δηλώσεις διεθνών παραγόντων το «μαύρο πρόβατο», τον «αποδιοπομπαίο τράγο» και τη «μαύρη τρύπα» της ευρωζώνης’’. Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια η κ. Γιαννακοπούλου, ‘‘πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και στο εσωτερικό, όπου τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής’’.
Επιπλέον, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα νέα μέτρα και τις ρυθμίσεις που καθιερώνονται στην αγορά εργασίας, εκφράζοντας τη διαπίστωση ότι ‘‘έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο, ένας νέος σιωπηλός πόλεμος μεταξύ μεγαλοεπιχειρηματιών και εργαζομένων, με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία πολλοί αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία για νέα υπερκέρδη, νέα πεδία κερδοσκοπίας. Σε αυτή τη μάχη, η κυβέρνηση πέρα από το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις, το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, πρέπει να είναι παρούσα και να αναλάβει καθοριστικό ρόλο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαιτέρως του ιδιωτικού τομέα. Σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις που αλλάζουν τάχιστα τα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις, κυρίως, του ιδιωτικού τομέα είναι εξόχως σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς αναμένουμε να επιτύχουμε με την ουσιαστική «απορρύθμιση» των εργασιακών σχέσεων. Ο ελληνικός λαός και οι βουλευτές είμαστε πεπεισμένοι ότι η χώρα έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι απαραίτητο να γίνουν θυσίες και για αυτό στηρίζει την κυβέρνηση. Ωστόσο, σε ποια κατεύθυνση και με ποιο αναμενόμενο όφελος; Πού θα οδηγήσει η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και η επακόλουθη μείωση μισθών; Ποιο συγκεκριμένο στόχο αναμένεται να επιτύχουμε με αυτήν την κίνηση; Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων; Αφού, οι ίδιες παραδέχονται ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Και στην επίλυση αυτών η κυβέρνηση σε ένα χρόνο έχει κάνει άλματα μπροστά, τα οποία θα αποδώσουν άμεσα. Η μείωση μισθών, όμως, σε αυτά τα επίπεδα, επιτρέψτε μου να επισημάνω δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γεγονός που επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας. Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Προς τα εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.’’

Από το Γραφείο Τύπου της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER