Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 17:54

Οδυσσέας Βουδούρης: Γιατί απέχω από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι εξηγήσεις, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για την επιλογή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής οικονομίας» στην Βουλή με την διαδικασία του "κατεπείγοντος", δεν είναι πειστικές. Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του Πασοκ.
Η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή και πηγάζει πιθανώς από πραγματικές αιτίες. Είναι όμως μια κοντόφθαλμη επιλογή διότι ευνουχίζει το διάλογο για θέματα που αφορούν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν παγιωμένες πολιτικές χρόνων.  Η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το Υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει. Επίσης η κατ’ επανάληψη χρήση της διάταξης περί "κατεπείγοντος" απαξιώνει την κοινοβουλευτική λειτουργία.
Για τους λόγους αυτούς δεν ψήφισα στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων την πρόταση για την διαδικασία του "κατεπείγοντος". Επίσης, δηλώνω ότι θα απέχω από την διαδικασία συζήτησης στην ολομέλεια εφόσον οι βουλευτές καλούνται να είναι απλοί ακροατές.
Πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις, που έχει οραματιστεί το Πρωθυπουργός και αποσκοπούν σε ανατροπές της χρόνιας παθογένειας, απαιτείται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα όμως πιστεύω  ότι η αποτελεσματική εφαρμογή τους απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παναγιώτα Ντίντα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER