Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 12:39

Ερώτηση Σαμπαζιώτη για τις γονικές άδειες πατεράδων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ερώτηση Σαμπαζιώτη για τις γονικές άδειες πατεράδων

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Δ. Σαμπαζιώτης με ερώτηση που κατέθεσε ζητεί να πληροφορηθεί τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε να αρθούν οι διατάξεις που καθορίζουν άνισες προϋποθέσεις για την χορήγηση γονικής άδειας στους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους.

 

Οπως σημειώνει ο κ. Σαμπαζιώτης: «Στο πλαίσιο της διαδικασίας παράβασης No 2005/2178 κατά του Ελληνικού Κράτους σχετικά με την παραβίαση της αρχής της ισότητας των φύλων στη χορήγηση των γονικών αδειών στο Δημόσιο τομέα, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με τη χορήγηση της γονικής άδειας στον Ελληνικό δημόσιο τομέα. Ως γνωστό η χορήγηση αμειβομένης γονικής άδειας προβλέπεται από το νόμο Ν. 3528/2007 που θεσπίζει τον Κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και από το νόμο Ν. 3584/2007 που θεσπίζει τον Κώδικα Δημοτικών και Περιφερειακών δημοσιών υπάλληλων.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής σημείωσαν ότι οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση γονικής άδειας στους πατέρες υπαλλήλους στον Ελληνικό δημόσιο τομέα παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά τη συμμόρφωση με την αρχή της ισότητας των φύλων, όπως προβλέπεται από την Οδηγία 2006/54/ΕΚ. Ως γνωστό, η Οδηγία αυτή προβλέπει γενική απαγόρευση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και εργασίας (η οποία συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα σε γονική άδεια).

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 53 (3) εδάφιο 3 του Κώδικα κρατικών δημοσίων υπαλλήλων και το άρθρο 60 (3) εδάφιο 3 του Κώδικα Δημοτικών και Περιφερειακών δημοσίων υπαλλήλων ορίζουν τα εξής:

"Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2 (δηλαδή να λάβει αμοιβόμενη γονική άδεια), εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος".

 

Καταλήγοντας ζητεί να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό «τι προτίθεται να πράξει ώστε να αρθεί η παραπάνω διάταξη η οποία καθορίζει άνισες προϋποθέσεις για την χορήγηση γονικής άδειας στους άνδρες δημόσιους υπαλλήλους των οποίων ο σύζυγος δεν εργάζεται και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών-γυναικών που προβλέπεται στην Οδηγία 76/207/ΕΚ και στην Οδηγία 2006/54/ΕΚ».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER