Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 14:03

Ενίσχυση του Λιμεχαρχείου Καλαμάτας με περιπολικό σκάφος ζητάει ο Σαμπαζιώτης

Γράφτηκε από την

 

Στην προσπάθεια να ενισχυθεί το έργο και ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην φύλαξη και αστυνόμευση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Νοτίου Πελοποννήσου, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης αποδεχόμενος το αίτημα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου επισκέφθηκε τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Αθανάσιο Μπούσιο και τον υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Κουνουγέρη, και τους έθεσε το θέμα της ενίσχυσης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας με ένα πλωτό περιπολικό σκάφος τύπου Α-2.

Ο χώρος ευθύνης του Λιμεναρχείου είναι Δυτικά από Χοτάσια Μάνης και Ανατολικά έως ακρωτήριο Ακρίτα στη νήσο Βενέτικο. Σήμερα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για την κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης και έρευνας – διάσωσης διαθέτει ένα πλωτό (RIB φουσκωτό ) κατηγορίας Α3 με περιορισμένες δυνατότητες (περιορισμένη αυτονομία καύσιμων ) λαμβάνοντας υπόψη και την θαλάσσια έκταση που καλείται να καλύψει.

Ο λιμένας της Καλαμάτας βρίσκεται στη μέση του Μεσσηνιακού κόλπου, διαθέτοντας τις κατάλληλες λιμενικές υποδομές (ρεύμα και νερό και τον κατάλληλο φωτισμό ασφαλείας),εξασφαλίζοντας, την ασφαλή πρόσδεση του σκάφους, που θα το προστατεύει από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Eνα σκάφος στη συγκεκριμένη περιοχή, θα έχει το πλεονέκτημα για μέγιστο βαθμό πληρότητας από πλευράς επάνδρωσης από στελέχη, εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών ασφάλειας στον πολίτη.

Στο γενικότερο σχεδιασμό της φύλαξης της νότιας περιοχής της Πελοποννήσου, η ενίσχυση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας με ένα πλωτό περιπολικό σκάφος τύπου Α-2 θα καλλιεργούσε μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, καθώς η αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας της υπηρεσίας θα λειτούργει ακόμα πιο αποτρεπτικά για διάφορες έκνομες ενέργειες, λαθρεμπορίας τσιγάρων και διακίνησης ναρκωτικών στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή της Δυτικής Μάνης, όπως επίσης θα είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης σε μια χρονική περίοδο που η περιοχή της μέσης ανατολής, είναι ασταθής, δημιουργώντας τις συνθήκες άτακτης μετανάστευσης των κατοίκων. Μια πραγματικότητα που την αναγνωρίζει και η FRONTEX γι αυτό άλλωστε προγραμματίζει περιπολίες με σκάφη ανοιχτής θαλάσσης στην ευρύτερη περιοχή εντάσσοντας την στην άσκηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Σημαντική παράμετρος είναι και το χαμηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας ενός τέτοιου σκάφους (η μειωμένη ανάγκη καύσιμου, δεδομένου ότι το σκάφος θα βρίσκεται στην περιοχή και δεν θα χρειάζεται, να έρθει από το κέντρο για να καλύψει τις περιπολίες της FRONTEX ), η ύπαρξη δυο στρατοπέδων (πεζικό-αεροπορία) για την προμήθεια καυσίμου, η δυνατότητα για την τακτική συντήρηση του εκτός θαλάσσης αφού η Μαρίνα Καλαμάτας διαθέτει όλες τις υποδομές χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση του πλωτού και του πληρώματος απαλλάσσοντας την υπηρεσία από την καταβολή οδοιπορικών εξόδων για συντήρηση.

Ο Υπουργός αποδεχόμενος τα επιχειρήματα του κ. Σαμπαζιώτη δεχόμενος πως η ασφάλεια του πολίτη, είναι κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα και δεν μπορεί να δεχτεί εκπτώσεις, υπεσχέθη πως μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που είναι ήδη σε εξέλιξη για την προμήθεια ταχύπλοων σκαφών για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, ένα από τα ήδη υπάρχοντα περιπολικά σκάφη τύπου Α-2 θα παραχωρηθεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής ευθύνης του.

Από το Γραφείο Τύπου του Δημήτρη Σαμπαζιώτη