Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 20:01

Προτάσεις Πετράκου για τα "κόκκινα δάνεια"

Γράφτηκε από την
Προτάσεις Πετράκου για τα "κόκκινα δάνεια"

"Είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη να μπει τέλος τώρα στην ξέφρενη αύξηση των ''κόκκινων'' δανείων" σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν αύξηση -"κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες"- των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο του φετινού χρόνου.

Τα εν λόγω στοιχεία, εξηγεί ο Θ. Πετράκος, περιέχονται στην απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

"Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, πως η πολιτική που εφαρμόζουν τρόικα και κυβέρνηση εκτός από αδιέξοδη, είναι και καταστροφική για την κοινωνία και τον πολίτη, ενώ για ακόμη μια φορά ο δανειολήπτης αναδεικνύεται στον πιο αδύναμο κρίκο" επισημαίνει ο Μεσσήνιος βουλευτής και τονίζει: 

"Είναι αναγκαία τώρα, παρά ποτέ: Η ολική διαγραφή των χρεών εκείνων που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι άρρωστοι και οι υπερήλικες. Η μερική διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Η περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους και η απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπόλοιπου αυτού, σε ετήσια βάση. Η εκλογίκευση των επιτοκίων, δηλαδή, η μείωση των επιτοκίων ειδικά στις πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια που είναι ιδιαίτερα ληστρικά. Το πάγωμα της διαδικασίας κατάσχεσης και  αναγκαστικής εκτέλεσης και είσπραξης από τις τράπεζες, όταν προσφεύγει σε αυτές ο δανειολήπτης και ζητάει εναγωνίως ρύθμιση των δανείων του. Η ρύθμιση επιτέλους των πυρόπληκτων δανείων μέσω της μετατροπής τους σε μακροχρόνιας διάρκειας και μείωσης των επιτοκίων. Η ριζική αλλαγή του ''Τειρεσία''. Η θέσπιση αναγκαστικών κανόνων, ώστε οι τράπεζες αναγκαστικά να δέχονται αυτές τις ρυθμίσεις και όχι να επαφίεται στην καλή τους θέληση η λύση ή στο να πάει να βρει το δίκιο του ο δανειολήπτης στο δικαστήριο".


NEWSLETTER