Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 09:15

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση απορριμμάτων

Γράφτηκε από την
Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για την διαχείριση απορριμμάτων

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, με αντικείμενο την πρόοδο του έργου "Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ" ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, συμμετείχε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η βούληση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος για τέτοια σύνθετα και καινοτόμα έργα, προκειμένου να υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως συμφωνήθηκε, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχοντας τον συντονιστικό ρόλο, ώστε η περιβαλλοντική αδειοδότηση να ολοκληρωθεί με υποδειγματικό τρόπο, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με έκδοση των περιβαλλοντικών όρων που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των πολιτών με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για έργο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών, σε μια Περιφέρεια που υποβαθμίζεται με πάνω από 80 ανεξέλεγκτες χωματερές. "Πρόκειται αναμφισβήτητα για μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί με θετικό τρόπο» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο τα επαπειλούμενα βαρύτατα πρόστιμα, αλλά κυρίως το αγαθό της δημόσιας υγείας που πρέπει η Πολιτεία να διασφαλίσει".

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης παρουσίασε την μέχρι σήμερα εξέλιξη του διαγωνισμού, την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί το ίδιο γρήγορα και αποφασιστικά και αποτελεσματικά, βασιζόμενη στη συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

Η γενική γραμματέας ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου εξήρε την ανάγκη βαθύτατης διαβούλευσης με τους πολίτες της Πελοποννήσου, προκειμένου όλη η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης να είναι ουσιαστική, ταχύτατη και αποτελεσματική και δήλωσε την απόφαση του υπουργείου να στηρίξει με τις υπηρεσίες του τη διαδικασία .

Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας εξήγησε τη σημασία του έργου για την Ευρωπαϊκή Ενωση ως πιλότου για επόμενα έργα, αφού αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία της χωροθέτησης και ολοκληρώνεται με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 

Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση εκπλήρωσε τον στόχο της, αφού όλα τα μέρη συστρατεύονται στην επιτυχία του σκοπού αυτού και δήλωσε αισιόδοξος ότι και αυτή τη φορά η χώρα μας θα εκπλήξει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την αποτελεσματικότητά της.


NEWSLETTER