Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 07:34

Λαμπρόπουλος - Τατούλης στριμώχνουν Σαμαρά

Γράφτηκε από τον

Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, που άλλοτε θυμίζει διαδρομές τύπου… σφάξιμο με το βαμβάκι και άλλοτε αγγίζει τα όρια άγριας σπέκουλας, γίνεται ολοένα και συχνότερα το ανολοκλήρωτο οδικό δίκτυο εντός και εκτός νομού. Στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος που λειτουργώντας ως "σκιώδης" υπουργός Υποδομών, καταθέτει δικές του προτάσεις για όλα τα μεγάλα οδικά έργα. Δίπλα του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης όλα τα… κατασκευάζει και τίποτα δεν έχει παραδώσει, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να αναλάβει και άλλα έργα που έτσι και αλλιώς δεν είναι δικής του αρμοδιότητας. Στην αντίπερα όχθη, ο πρωθυπουργός "καίγεται" να κάνει έργο στη Μεσσηνία αλλά έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τις φιλοδοξίες όσων θέλουν να μπουν στο κάδρο της φωτογραφίας των εγκαινίων χωρίς όμως να θίξουν τα συμφέροντα της εκλογικής τους πελατείας. 

Χθες λοιπόν συζητήθηκε στη Βουλή μια ακόμα ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου για την Ολυμπία Οδό. Ο κ. Λαμπρόπουλος έχει πάρει πατριωτικά το θέμα της Ολυμπίας Οδού και κάνει ερωτήσεις σαν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Προτείνει να μείνει όπως είναι το τμήμα του Καϊάφα και να κατασκευαστούν όλα τα υπόλοιπα τμήματά της. Η πρόταση αυτή, αν και είναι σωστή, δεν υιοθετείται από το υπουργείο Υποδομών καθώς σε αυτή τη φάση έχει τεθεί ως προτεραιότητα η επανεκκίνηση του έργου πάση θυσία. Ο κ. Λαμπρόπουλος όμως δεν διαφωνεί με την κυβέρνηση μόνο στο θέμα  της Ολυμπίας Οδού. Διαφωνεί και στη χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ενώ έχει προτάσεις και για το Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Συγκεκριμένα ο κ. Λαμπρόπουλος δεν θέλει καινούργιο δρόμο στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος αλλά βελτίωση του υφιστάμενου. Παράλληλα προτείνει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ τα τμήματα Ριζόμυλος - Σουληνάρι και Πύλος - Μεθώνη που είναι ώριμα μελετητικά και να μείνει για το επόμενο ΕΣΠΑ το Σουληνάρι - Πύλος.

Οι προτάσεις του κ. Λαμπρόπουλου, ακόμα και αυτές που είναι σωστές, συγκρούονται με την επιθυμία του πρωθυπουργού για κατασκευή του δρόμου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσων δεν θέλουν το δρόμο, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ευαισθησίες. 

Από το πανηγύρι αυτό δε θα μπορούσε να λείψει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Χθες λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, για τον οποίο είναι αναρμόδιος. Ουσιαστικά "άδειασε" τον αντιπεριφερειάρχη του Παναγιώτη Αλευρά που δήλωσε προχθές ότι ο δρόμος δεν προλαβαίνει το ΕΣΠΑ. Ετσι για μια ακόμα φορά ο κ. Τατούλης χωρίς να το δηλώνει στέκεται στο πλευρό της Ντίνας Νικολάκου και "αδειάζει" τον Παναγιώτη Αλευρά παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση στον έντονο ανταγωνισμό των δύο αντιπεριφερειαρχών. Από εκεί και πέρα κανένας δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά την πρότασή του για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, αφού αφενός είναι αρμοδιότητας του υπουργείου  Υποδομών και αφετέρου επειδή η περιφερειακή αρχή έχει χάσει την αξιοπιστία της στη Μεσσηνία, καθώς δεν παρέδωσε ούτε ένα χιλιόμετρο νέου δρόμου. Ανάλογη τύχη έχουν και οι κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Τατούλη για την Ολυμπία Οδό. Ο οποίος δηλώνει ότι είναι αιτία πολέμου το κουτσούρεμά της αλλά "ξεχνάει" να το θέσει στον πρωθυπουργό όποτε τον συναντάει.

Θ.Λ.