Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 00:17

Οδυσσέας Βουδούρης: «Οι βουλευτές δεν είναι ντεσπεράντος ή στρατιωτάκια»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οδυσσέας Βουδούρης: «Οι βουλευτές δεν είναι  ντεσπεράντος ή στρατιωτάκια»

Βολές κατά του υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη διαδικασία που ακολούθησε στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εξαπέλυσε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι βουλευτές δεν είναι ούτε... ντεσπεράντος ούτε στρατιωτάκια.

Στην ομιλία του ο κ. Βουδούρης, αφού αναφέρθηκε στις ευθύνες της ΝΔ για την οικονομική κατάσταση της χώρας και στις ανεδαφικές προτάσεις της Αριστεράς, εξαπέλυσε εσωκομματικά πυρά:

«Και έρχομαι στο Κίνημά μας, στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση. Λέω ναι, αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο μόνος που μπορεί να σταθεί στις παρούσες συνθήκες. Αλλά, το θέμα είναι σε ποιο βαθμό αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

Και στο σημείο αυτό διαπιστώνω ένα χάσμα. Ενα χάσμα μεταξύ της πολιτικής που χαράζει ο πρωθυπουργός και του τρόπου με τον οποίο αυτή εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Δυο παραδείγματα για να γίνω κατανοητός. Ενα των προηγούμενων μηνών και ένα πρόσφατο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε την πρωτοποριακή ιδέα του open.gov. Σε πολλές περιπτώσεις όμως η εφαρμογή αυτής της σωστής αρχής κατέληξε στις ίδιες επιλογές που θα είχαν γίνει και με τις παλαιότερες πρακτικές. Και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση. Κάποιος συνάδελφος είπε: "Το open.gov μας πλήγωσε". Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε την διαδικασία του "κατεπειγόντως" για την ψήφιση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου. Τι σημαίνει αυτή η διαδικασία; Δεν έχω πειστεί ότι το πρόβλημα ήταν η πίεση του χρόνου. Πιο σημαντικό ήταν το επιχείρημα της αντίδρασης που θα προέκυπτε από μια κανονική συζήτηση.

Εδώ λοιπόν διαφαίνονται δυο τρόποι αντιμετώπισης αυτών των αντιδράσεων. Τη μια θα την ονόμαζα "διαχειριστική" και την άλλη "πολιτική".

Η διαχειριστική αντίληψη θεωρεί ότι μειώνουμε τα προβλήματα συρρικνώνοντας τις διαδικασίες. Στελέχη με "διαχειριστική αντίληψη" θεωρούν αυτόματα εφαρμόσιμα ορισμένα μέτρα, ασχέτως αν οι ενδιαφερόμενοι έχουν πειστεί γι’ αυτά. Για τους διαχειριστές, το να πείσουν είναι απλώς μια χρονοβόρα σκοτούρα.

Η "πολιτική αντιμετώπιση" των προβλημάτων σημαίνει αντιθέτως ότι, αφενός προτείνουμε σωστά μέτρα, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, και αφετέρου θεωρούμε χρέος να πείσουμε γι’ αυτά. Χρέος όχι απλώς για ηθικούς λόγους, αλλά κυρίως για λόγους αποτελεσματικότητας.

Η διαχειριστική αντιμετώπιση παρουσιάζει μια απατηλή ευκολία, που στην ουσία είναι μετατόπιση και διόγκωση των αντιδράσεων. Συμφωνώ για τα μέτρα που πάρθηκαν σχετικά με τις ΔΕΚΟ. Δεν έχω καταλάβει γιατί η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ευνοεί την ανάπτυξη. Αν μπορούσε κάποιος να με πείσει γι' αυτό, θα μπορούσα με τη σειρά μου να εξηγήσω την αναγκαιότητα στους πολίτες που εκπροσωπώ.

Επαναλαμβάνω, δεν είναι απλώς θέμα ηθικό, είναι πρωτίστως θέμα αποτελεσματικότητας. Η στήριξή μου στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο υπουργείο είναι δεδομένη, διότι δεν υπάρχει στήριξη στην κυβέρνηση αλά καρτ. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι οι βουλευτές δεν είναι ούτε ντεσπεράντος αλλά ούτε και στρατιωτάκια.

Ο τρόπος με τον οποίο πορευτήκαμε πρόσφατα είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί το συντομότερο. Η κυβέρνηση που ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου έχει την αμέριστη υποστήριξη της ΚΟ. Αυτή είναι η πεποίθησή μου. Πρέπει όμως να γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για να πείσει για την αποτελεσματικότητά της είναι ιδιαίτερα περιορισμένα».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER