Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010 16:26

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Πτώση στην αγορά ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε την ερώτηση:
"Η αγορά ακινήτων και γενικότερα ο κατασκευαστικός κλάδος διέρχονται τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας και μαζί με αυτή οι χιλιάδες επαγγελματίες που εμπλέκονται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις ακινήτων πανελλαδικά έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία χρόνια όσες οικοδομικές άδειες είχαν εκδοθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Από την άλλη, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς βρίσκονται στην ανεργία ή στην καλλίτερη περίπτωση υποαπασχολούνται. Όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή κατάσταση στον χώρο των ακινήτων στον οποίο παρατηρείται υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων, περιορισμένη ζήτηση και πτώση των τιμών σε ποσοστό άνω του 15% από την αρχή του έτους σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι ούτε η εξαγγελία ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες έχουν οδηγήσει τους πολίτες στο να επισπεύσουν την αγορά ενός ακινήτου ή τη μεταβίβαση κάποιου άλλου.
Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι από την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά θα περίμενε κανείς ραγδαία πτώση των τιμών. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει. Η πτώση κατά 15% θεωρείται ήπια από παράγοντες της αγοράς και σε καμία περίπτωση δε συνάδει με το γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα. Ορθό, βέβαια, θα ήταν για την τόνωση της αγοράς, οι κατασκευαστικές εταιρίες να μειώσουν τις τιμές των υπερτιμημένων ακινήτων.
Στην περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στο Νομό Μεσσηνίας, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική και συσχετίζεται πρωτίστως με την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια και να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει ενισχυτικά, για την κτηματαγορά, φορολογικά μέτρα, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση, να ενισχυθεί η αγορά και να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο της οικοδομής;
2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για την ενίσχυση της κτηματαγοράς στη Μεσσηνία, ενόψει και των ιδιαίτερων προβλημάτων που αυτός αντιμετωπίζει;"


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER