Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 16:14

Ερώτηση Πετράκου στον Μανιάτη για την Καλλιρρόη

Γράφτηκε από την

 

''Η χωροθέτηση που έγινε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την ανάδοχο εταιρεία, 'ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή', είναι επιζήμια για το περιβάλλον και επιβαρύνει υπέρογκα τους κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου'' σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος σε ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Ο βουλευτής, αναφερόμενος ειδικότερα στον διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των σκουπιδιών και τη χωροθέτηση στην Καλλιρρόη μονάδας επεξεργασίας και ΧΥΤΥ, από την πιο πάνω εταιρεία, επικαλείται μελέτη του γραφείου “Χ. Καπόπουλος και Συνεργάτες”, στην οποία επισημαίνεται -με τη χρήση συγκεκριμένων επιχειρημάτων- ότι “η εξεταζόμενη περίπτωση χωροθέτησης ΧΥΤΥ στη θέση ''Ονι'' (Καλλιρρόη) του Δήμου Οιχαλίας αποτελεί κλασσικό παράδειγμα προς αποφυγή”.

Σύμφωνα με τον Θ. Πετράκο “για να βρεθεί λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να επιλεγεί ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση (βιολογική επεξεργασία). Το μοντέλο που προτείνουμε δεν θα αναθέτει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι αποφασίζουν με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα, αλλά η διαχείριση θα γίνεται από τους δήμους οι οποίοι θα έχουν και τα οφέλη”.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώσει, α) αν “θα αποκλειστεί η συγκεκριμένη περιοχή ως σημείο για εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων - Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων”, β) “πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τις ατυχείς λογικές των ΣΔΙΤ”, γ) αν “θα αναζητηθούν ευθύνες για τη διαδικασία χωροθέτησης αλλά και των πρακτικών που ακολουθεί στους διαγωνισμούς η Περιφέρεια Πελοποννήσου”, όπως επίσης και δ) αν “προτίθεται το υπουργείο να επανασχεδιάσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στη βάση της λογικής που περιλαμβάνει την ανακύκλωση στην πηγή και την κομποστοποίηση με ευθύνη των δήμων”.