Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 14:55

Ομιλία Σαμπαζιώτη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Γράφτηκε από την
Ομιλία Σαμπαζιώτη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

 

Την Τέταρτη 26-11-2013 ο Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής σαν ειδικός αγορητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό του 2014.

Η ομιλία του Βουλευτή είναι η εξής:

"Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα είναι ένας προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης. Διαμορφώθηκε σε ένα περιοριστικό περιβάλλον, αλλά με εμφανή πλέον τα σημάδια σταδιακής μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Βρεθήκαμε στο επίκεντρο μιας τεράστιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και σταθήκαμε όρθιοι. Αν και πολλοί προεξόφλησαν το τέλος και την έξοδό μας από την Ευρωζώνη – πολλοί μάλιστα επένδυσαν στην καταστροφή – τους διαψεύσαμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αποφασιστικότητά μας και την ορθότητα των επιλογών μας.

Όταν ανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς πριν από 17 μήνες, η χώρα είχε βρεθεί στο ναδίρ της διεθνούς μας αξιοπιστίας, ενώ η Ελληνική οικονομία βρίσκονταν εκτός τροχιάς.  Η προσπάθεια της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα στηρίχθηκε σε πέντε πυλώνες: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ασφάλειας,

στην προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών,

στην ενίσχυση της ρευστότητας,

στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις και

στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω αποκρατικοποιήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα.

 

Εργαζόμαστε με στόχο και με πρόγραμμα. 

Πρώτον για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Δεύτερον για να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της παγιώνοντας τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και

Τρίτον για να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Τον πρώτο στόχο, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, τον πετύχαμε το 2012, όταν διαλύσαμε τα σενάρια εξόδου από το κοινό νόμισμα. Ευτυχώς, έστω και καθυστερημένα, το παραδέχθηκε πρόσφατα από το Τέξας και ο κύριος Τσίπρας!

Τον δεύτερο στόχο, της σταθεροποίησης τον πετυχαίνουμε το 2013 και τον πετυχαίνουμε ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεόνασματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύατε ότι θα τα καταφέρναμε και η επιτυχία αυτή σας φέρνει μεγάλη αμηχανία. Ήδη για εφέτος θα έχουμε πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ και για το 2014 υπολογίζουμε 2,9 δισ. ευρώ Θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω σε όλους πως μόλις την προηγούμενη Τετάρτη η ίδια η κ. Μέρκελ εξέφρασε τον σεβασμό της αναγνωρίζοντας δημόσια πως η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα γεγονός που κανένας δεν περίμενε. Κι αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα ζητάμε δανεικά για να καλύψουμε τα τρέχοντα έξοδά μας, αλλά θα έχουμε και περίσσευμα για να καλύψουμε και κάποιες από τις αδικίες που έγιναν, αφού κάθε χρόνο το 70% πάνω από το στόχο του πλεονάσματος θα το δίνουμε σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Το δεύτερο βήμα είναι η εμπιστοσύνη ότι βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά μας. Το επιβεβαιώνουν αυτό μία σειρά από δείκτες, αλλά κυρίως το γεγονός ότι πέρυσι τέτοιον καιρό είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περίπου 3.7 δισ. Ευρώ, και εφέτος για πρώτη χρονιά εδώ και δεκαετίες έχουμε πλεόνασμα. Σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, έχουμε καλύψει, κυριολεκτικά όλη την απώλεια που είχαμε από τότε που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι το 2009. Από το 2009 μέχρι σήμερα, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας έχει βελτιωθεί κατά 20%. Κι αυτό δείχνει ότι δεν συμμαζέψαμε απλώς τα δημοσιονομικά, αλλά αλλάξαμε και τις βαθύτερες ισορροπίες της ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

 

Το τρίτο βήμα είναι να βγούμε στις αγορές, και να αρχίσουμε να δανειζόμαστε ξανά. Σύντομα θα γίνει και αυτό αφού τα επιτόκια πέφτουν συνεχώς. Τα spreads έχουν ήδη υποχωρήσει σε επίπεδα προ κρίσεως. Ειπώθηκε ότι η πτώση των spreads είναι αποτέλεσμα κινήσεων “σπεκουλαδόρων”. Μπορεί να είναι και έτσι. Μόνον που, ενώ πριν ενάμιση χρόνο οι σπεκουλαδόροι έκαναν σπέκουλα με την ελληνική χρεοκοπία, τώρα οι ίδιοι κάνουν σπέκουλα (και ελπίζουν να κερδίσουν χρήματα ρισκάροντας το κεφάλαιό τους) με την προοπτική ελληνικής ανάκαμψης! Και να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγούμε στις αγορές για πρώτη φορά στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Το τέταρτο βήμα είναι να μειώσουμε σταδιακά τα επίπεδα φορολογικής επιβάρυνσης, διευρύνοντας συστηματικά τη φορολογική βάση. Είναι γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά επήλθαν στοχευμένες ελαφρύνσεις σε φόρους όπως είναι η μείωση κατά 15% στον Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και η μείωση κατά 10% στο συντελεστή Φ.Π.Α στην εστίαση. Επεκτείναμε επίσης τα κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα να καταγράφεται ήδη αύξηση στις παραγγελίες που αγγίζει το 100% σε σχέση με πέρυσι. Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει υπερφορολόγηση. Ξέρουμε πόσο επιβαρύνθηκε ο κόσμος, ειδικά φέτος. Πληρώνει φόρους για τα τρία προηγούμενα χρόνια, μαζί με τους φετινούς, αλλά του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει. Με το που θα επιτυγχάνουμε πλεονάσματα και μάλιστα, θα ξεπερνάμε τους στόχους μας, όπως ήδη κάνουμε, η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών θα προχωρήσει ταχύτερα.

 

Το πέμπτο βήμα είναι ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια έχει αρνητικό πληθωρισμό, το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη. Αυτό συμβάλλει τόσο στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, όσο και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

 

Τέλος, τον τρίτο και πιο κρίσιμο στόχο, την ανάπτυξη δηλαδή της οικονομίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας θα τον πετύχουμε το 2014.

Η ανάκαμψη θα αρχίσει από το νέο έτος, όπως πια συμφωνούν όλοι. Ούτε γι’ αυτό ήταν σίγουρος κανείς μέχρι πρόσφατα. Τώρα πια όλοι το δέχονται. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος. Ας μην ξεχνάμε πως η πρόβλεψη για εφέτος ήταν 4,5% ενώ το 2012 η ύφεση ήταν 6,4%.

Το 2014 θα είναι η χρονιά που για πρώτη φορά, έστω και οριακά θα μειωθεί η ανεργία, το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Οι επενδύσεις προχωράνε και μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Cosco, η Philip Morris, η Hewlet Packard, η Procter & Gamble, η Uniliver επενδύουν στην Ελλάδα. Με την ανάπτυξη θα έρθουν και οι δουλειές και η ανεργία θα περιορισθεί.

Με βάση τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί για το 2014,
το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να χρηματοδοτήσει τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με ποσό 6,8 δισεκατομμύρια, αυξημένο κατά 2,3% σε σχέση με την ε­κτιμώμενη εκτέλεση του 2013. Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 3,7% του ΑΕΠ και κατανέμο­νται σε 6,1 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 700 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.Αυτό είναι σημαντικό, γιατί γίνεται σε μια χρονιά που έχουμε τα γνωστά προβλήματα στην οικονομία. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο ή θα θέλαμε να είναι; Βεβαίως και θα θέλαμε να είναι. Όμως αυτές είναι σήμερα οι δυνατότητες.

 

Ι­διαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς των μεγάλων έργων υποδομών. Το 28,0% του συ­νόλου των πιστώσεων του ΠΔΕ θα κατευθυνθεί προς τα εκεί. Με την πρόσφατη αναθεώρηση των προγραμμάτων εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι επιπρόσθε­τοι πόροι για την κατασκευή των εθνικών οδικών αξόνων, αλλά και πόροι για την κατασκευή των έργων Μετρό, τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, την κατασκευή της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών, τα λιμενικά έργα και τα έργα για τα αεροδρόμια.

 

Το 12,6% του συνόλου του ΠΔΕ θα διατεθεί σε δράσεις που αφορούν στην προώθηση της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ειδικά για τους νέους ενισχύονται συστηματικά προγράμματα μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, ώστε να υποστηριχθεί η απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας, καθώς και η προώ­θηση της επιχειρηματικότητας.

 

Το 33,1% του συνόλου των πιστώσεων του ΠΔΕ θα χρηματοδοτήσει δράσεις της βιομηχανίας-βιοτεχνίας, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και του πρωτογενούς τομέα. Για το σκοπό αυτό, σημαντικό εργαλείο αποτελεί ο αναπτυξιακός νόμος που στηρίζει την ανάπτυξη, τόσο των νέων, όσο και των υφιστάμενων βιομηχανικών, βιοτεχνικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσε­ων, των μονάδων γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, τον εκσυγχρονισμό τους, και την προώθηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας,

 

Αναφορικά με το σκέλος του ΠΔΕ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, η επιλο­γή των έργων θα γίνει με γνώμονα τη συμπληρωματικότητα, τις συνέργειες και τη σκοπιμότητά τους. Θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα συμβάλουν στην ορθολογική οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, στην υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (κοινωνική πρόνοια, λαϊκή κατοικία, καταπολέμηση της ανεργίας κ.λπ.), έργα για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, καθώς και ενισχύσεις σε πληγέντες από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

 

Βασική πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση των έργων του ΠΔΕ αποτελούν οι εισροές από την Ευ­ρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στο 77,2% περίπου του συνόλου των δαπανών του αυξημένα σε σχέση με πέρυσι κατά 43,7%. Είναι προφανές ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των πηγών χρηματοδότησης του ΠΔΕ και η επίσπευση της απορρόφησης των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του, καθίσταται για τη χώρα μας πολύ σημαντική.

Μπορεί από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων να αφαιρέθησαν 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα στο φόρο ακινήτων, όμως το ποσό αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο σημαντικό αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις εκτελέσεις των Προγραμμάτων των τελευταίων ετών. Εξάλλου τα χρήματα αυτά πάλι στους Πολίτες καταλήγουν αφού θα μειωθεί με τον τρόπο αυτό ο φόρος ακινήτων.

Το σημαντικό όμως θέμα δεν είναι τόσο το ύψος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά η αλλαγή του τρόπου που η χώρα παράγει πλούτο, ξεφεύγοντας από ένα ξεπερασμένο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Εξάλλου ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, το οποίο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, είναι το ΕΣΠΑ. Είναι γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2009 είχε απορροφητικότητα μόλις 3%. Πέρυσι, τέτοιο καιρό, η Ελλάδα ήταν 18η στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ. Φέτος είναι 4η με ποσοστό απορρόφησης 58,7%. Δεν έφτασε τυχαία σε αυτή τη θέση. Έφτασε γιατί δουλέψαμε, όλοι προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Δεν έχουμε αυταπάτη πως το ΕΣΠΑ είναι πανάκεια και πως θα λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Ξέρουμε ότι η κρίση είναι πολύ βαθιά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα εργαλεία, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, εν μέσω μιας πρωτοφανούς συγκυρίας, με κληρονομημένα τεράστια προβλήματα, με την κρίση να διαπερνά όχι μόνον τον τομέα της οικονομίας, αλλά να έχει πάρει πολύ ευρύτερες διαστάσεις, πέτυχε πολλά. Η αντιπολιτευτική μονομέρεια όμως θέλει όλα αυτά να τα ξεχνά, να τα παραγνωρίζει ή να τα υποτιμά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας σήμερα των χειρότερων παραδόσεων λαϊκίστικης αντιπολίτευσης, παραμένει εγκλωβισμένος στις αναχρονιστικές εμμονές του και τις ξεπερασμένες ιδεοληψίες του.

Δυστυχώς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι από εσάς δεν σταματάτε να μοιράζετε υποσχέσεις σε όλους και για όλα. Η ανεύθυνη ρητορεία σας περιλαμβάνει την, ως δια μαγείας, μεταφορά μας στην μακάρια ευμάρεια των χρόνων της άμετρης κατανάλωσης και των αθρόων διορισμών.

Φυσικά, αυτές οι μεγαλόστομες υποσχέσεις δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε ρεαλιστικό σχέδιο, από οποιαδήποτε σοβαρή μέτρηση των συνεπειών όσων με περισσή άνεση επαγγέλλεσθε.

Και επειδή το κενό αξιοπιστίας δεν καλύπτεται με λόγια του αέρα, καταφεύγετε μονίμως στην καταστροφολογία, και στην υποδαύλιση συναισθημάτων οργής και αγανάκτησης.

Η βελόνα σας είναι κολλημένη στο «όχι σε όλα», ακόμη και για αποφάσεις που έρχονται να αποκαταστήσουν την νομιμότητα, να επιβάλλουν το αυτονόητο, να επιτρέψουν την ορθή λειτουργία των θεσμών.

Στην προσπάθεια σας να σταματήσετε την πρόοδο εκτοξεύετε απειλές κατά των υποψήφιων επενδυτών. Κινείστε σταθερά στον αστερισμό της άρνησης και της μιζέριας.  O ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού προσπαθεί με το ένα πόδι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού αποδεικνύει ότι είναι μία δύναμη στασιμότητας και αναχρονισμού. Δυστυχώς το κουστούμι της αξιωματικής αντιπολίτευση σας έπεσε μεγάλο και την θέση αυτή σας είναι αδύνατον να την διαχειριστείτε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.  Ούτε θαυματοποιοί που να μπορούν να μοιράσουν χρήματα από το πουθενά.  Υπάρχει μόνο σκληρή δουλειά. Το κλειδί της λύσης το έχουμε εμείς, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ως έθνος, ότι ο δρόμος από εδώ και πέρα δεν μπορεί να είναι άλλος από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των δυνάμεων της χώρας μας, για να δημιουργήσουμε νέο πλούτο. Χωρίς παραγωγή νέου πλούτου πάντα θα είμαστε εξαρτημένοι από δανεικά.

Όσο και αν στενοχωριέται ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την βοήθεια και τη στήριξη του Ελληνικού λαού θα φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει, που δεν είναι άλλο από την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, την έξοδο της χώρας στις αγορές, άρα και το τέλος των μνημονίων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους στην χώρα μας, την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας. Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα αποτελεί τον οδικό χάρτη και ταυτόχρονα το όχημα για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά και να βγει η χώρα από την κρίση γι’ αυτό και σας καλώ όλους να τον υπερψηφίσετε".

 

 


NEWSLETTER