Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 08:22

Ο Δήμος Μεσσήνης στόχος του Σαμπαζιώτη

Γράφτηκε από την

Για υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης φαίνεται σαφώς ότι ετοιμάζεται ο βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης, αν κρίνουμε από όσα τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» της Δευτέρας. Μιλάει για ανάγκη μιας Συμμαχίας την οποία προτείνει στους δημότες και, αποφεύγοντας επιμελώς να αυτοχριστεί υποψήφιος δήμαρχος, θεωρεί ότι αυτό θα γίνει από την απήχηση που θα έχει η πρόσκλησή του.

Είναι φανερό πάντως από τα λεγόμενα του Δημ. Σαμπαζιώτη ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος για το επόμενο βήμα και θα το κάνει στο μέλλον, εφόσον τεκμηριώσει τις θέσεις του κι αυτές μπουν σε συζήτηση με φίλους και ψηφοφόρους του από την πόλη της Μεσσήνης και της περιφέρειας του δήμου.

Αναλυτικά η συνέντευξή του έχει ως εξής:

 

- Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα ότι σκοπεύετε να αλλάξετε πεδίο πολιτικής δράσης, και από τη Βουλή να διεκδικήσετε το αξίωμα του δημάρχου Μεσσήνης. Ετσι είναι;

«Ο προσεχείς δημοτικές εκλογές έχουν αποκτήσει ξεχωριστή βαρύτητα. Και τούτο διότι όλες οι τοπικές κοινωνίες δοκιμάζονται από τη βαριά παρατεταμένη κρίση και ύφεση. Zω κάθε μέρα τα προβλήματα των συμπολιτών μου, τις αγωνίες, τις ανάγκες τους, την απελπισία τους.

Εγώ σε αυτή την κατάσταση δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος. Από τα φοιτητικά μου χρόνια συμμετείχα στα κοινά, επαγγελματικά υπηρέτησα την μέση ιδιωτική εκπαίδευση βιώνοντας την αγωνία των παιδιών μας στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο, υπηρέτησα την τοπική μας κοινωνία μέσα από τη συμμετοχή μου στα όργανα της ΝΑ από τη θέση του προέδρου του νομαρχιακού συμβουλίου, και όπως συμβαίνει τώρα και από ετών εκφράζω το λαό μας μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Και σας διαβεβαιώ πως είναι για μένα κορυφαία διάκριση και τιμή να στηρίζω όλα τα συλλογικά αιτήματα του νομού μας, να είμαι δίπλα στον κάθε συμπολίτη που έχει ανάγκη, που πάσχει, σε κάθε άνθρωπο που μου χτυπάει την πόρτα».

 

- Δεν είναι και τόσο σαφής η απάντησή σας. Θέλετε να την κάνετε πιο συγκεκριμένη;

«Είμαι έτοιμος να αναλάβω την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας ευρύτερης Συμμαχίας πολιτών και κοινωνικών δυνάμεων, για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας με αίσθημα ευθύνης, με δουλειά, διάθεση προσφοράς και αποτελεσματικότητα. Θέλω με τη Συμμαχία αυτή να δημιουργήσουμε την επόμενη μέρα. Το αν θα τελεσφορήσει αυτή η πρωτοβουλία δεν εξαρτάται μόνο από την δική μου θέληση - την οποία μπορείτε να θεωρήσετε δεδομένη. Εξαρτάται σαφώς και κυρίως από τη στάση της κοινωνίας».

 

- Εχετε μιλήσει με συμπολίτες για όσα είπατε πιο πριν, και αν ναι, τι σας λένε;

«Πολλοί συμπολίτες μας διαμαρτύρονται για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και γενικότερα για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μεσσήνης. Θεωρώ ειλικρινή την αντίδρασή τους και αναμένω λοιπόν αυτοί οι συμπολίτες μας να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στο άμεσο μέλλον. Δηλαδή, μαζί να συγκροτήσουμε τη Συμμαχία εκείνων που θα εργαστούμε για την επόμενη μέρα».

 

- Αν προκύψει ότι έχετε θετική απήχηση στα όσα λέτε, μπορούμε να μιλάμε για υποψηφιότητα δημάρχου;

«Σας είπα και επαναλαμβάνω: Η δική μου θέληση είναι δεδομένη, αλλά απαιτείται και η συνένωση δυνάμεων με ενωτικό παράγοντα το όραμα για τον τόπο μας για τον δήμο μας, για να προχωρήσουμε μαζί. Εγώ σε αυτό το στάδιο ευρίσκομαι, ως προς την προσέγγιση της υποψηφιότητάς μου για το Δήμο Μεσσήνης. Δηλαδή συζητώ, ακούω, καταγράφω δυνάμεις, εξετάζω λύσεις για τα θέματα που έχουμε μπροστά μας - και σε μια επόμενη φάση θα σας ανακοινώσω και τις οριστικές μου αποφάσεις μαζί με τους συνεργάτες μου».

 

- Με τον σημερινό δήμαρχο Στ. Αναστασόπουλο έχετε διαφορές σε πολιτικό ή αναπτυξιακό πεδίο; Αμφισβητείτε το έργο του;

«Με τον σημερινό δήμαρχο δεν βρίσκομαι σε καμιά αντιπαλότητα. Ανήκουμε στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, μας συνδέουν κοινοί αγώνες για τη Μεσσηνία και την παράταξη και πάνω από όλα μας συνδέει ειλικρινής φιλία. Αλλά και εγώ στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν είμαι μόνος μου. Εχω ανταγωνιστές ανθρώπους που αγωνίζονται εξίσου με μένα για τον τόπο, ανήκουμε στην ίδια παράταξη, λειτουργούμε μεταξύ μας ανταγωνιστικά... και αυτός ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν διχάζει, αλλά αντίθετα εξελίσσεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Αυτή την άμιλλα θέλω να φέρω και στον δήμο μας. Δεν μπορεί να αποκλείονται υποψηφιότητες όσων θέλουν να προσφέρουν, επειδή υπάρχει εν ενεργεία δήμαρχος του παραταξιακού χώρου. Γιατί με αυτή τη λογική δεν θα 'πρεπε να υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι που να διεκδικούν τις βουλευτικές έδρες, αφού ήδη υπάρχουν βουλευτές. Δηλαδή οι βουλευτές δύνανται να χάνουν την έδρα τους αλλά οι δήμαρχοι όχι, πρέπει να είναι δήμαρχοι νυν και αεί;».

 

- Τελικά αφού δεν λέτε την λέξη "υποψήφιος", πείτε μας, αυτή την Συμμαχία που λέτε πώς την εννοείτε και πώς τη βλέπετε να συγκροτείται;

 

«Με τη συγκρότηση της Συμμαχίας για την Επόμενη Μέρα του Δήμου Μεσσήνης, της οποίας η συμμετοχή στις εκλογές της αυτοδιοίκησης -όπως προανέφερα- δεν εξαρτάται από μένα μόνο, αλλά κυρίως από την κοινωνία, δεν έρχομαι σε αντίθεση με το κόμμα μου τη Ν.Δ. Αντίθετα, περιμένω η Ν.Δ. να υιοθετήσει την ελεύθερη έκφραση των παραταξιακών δυνάμεων στην Τ.Α. και να αφήσει την κοινωνία να το κρίνει. Και να προσθέσω το εξής, πέρα από τις προσωπικές φιλοδοξίες, πέρα από κομματικές επιλογές, αυτός που τελικά αποφασίζει είναι ο πολίτης και η κοινωνία που έχουν την ωριμότητα να τοποθετήσουν τον πολιτικό εκεί που πραγματικά τον θέλουν. Και μην διαφεύγει της προσοχής σας ότι εγώ δεν είμαι σε αναζήτηση αξιώματος. Δεν διακατέχομαι από κάποιο σύνδρομο εξουσιομανίας. Τιμημένος είμαι από τον μεσσηνιακό λαό, τον εκπροσωπώ στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, έχω και ρόλο και λόγο. Αλλά πείτε μου, αυτό που κάνω ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, αυτό που κάνω για όλη την Ελλάδα με τη δουλειά μου στο Κοινοβούλιο, γιατί να μην το κάνω προσωπικά για τον τόπο μου; Αυτή τη στιγμή έχω όλη την Ελλάδα στην αρμοδιότητά μου, δέχομαι στην επιτροπή μου, συζητώ, συνεργάζομαι και στηρίζω τους πρωταγωνιστές εκπροσώπους της Τ.Α. - δηλαδή τους περιφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους, προωθώντας και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα και τα θεσμικά τους προβλήματα προς τα υπουργεία. Γιατί λοιπόν να μην είμαι εγώ ένας από αυτούς τους πρωταγωνιστές, να μάχομαι για τον τόπο μου; Και αν θέλετε, με έχει γοητεύσει ο ρόλος των ανθρώπων που μάχονται με κέφι με μεράκι, με πίστη για τον τόπο καταγωγής τους, για την πατρίδα τους».