Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 14:19

Ο Κουσελάς για το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις ποινές φοροφυγάδων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα αποσαφηνισθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για όσους συλλαμβάνονται να μην αποδίδουν ΦΠΑ. Η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση δημιουργεί αντιδράσεις, ενώ τίθεται από ορισμένες πλευρές και θέμα αντισυνταγματικότητας.
Oπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Βήμα 99,5" ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι σήμερα ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε ούτε τον εντοπισμό των φοροφυγάδων ούτε την τιμωρία τους.
Ειδικά για τη διαδικασία του αυτοφώρου, τόνισε πως μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπισθεί, καθώς τα δικαστήρια δεν αντιμετωπίζουν τη φοροκλοπή ως στιγμιαίο αδίκημα.
Τόνισε πως η ρύθμιση είναι δίκαιη και θα πρέπει να ξεπεραστούν οι αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας.
«Δεν μπορεί κάποιος να σπάει μια βιτρίνα και να πηγαίνει στο αυτόφωρο και κάποιος να φοροδιαφεύγει στο διηνεκές και να μην πηγαίνει», δήλωσε ο κ. Κουσελάς, ξεκαθαρίζοντας πως οι λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποσαφηνισθούν κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο κ. Κουσελάς δήλωσε πως όσοι δεν μπήκαν στην περαίωση θα ελεγχθούν με δειγματοληπτικό έλεγχο.
«Το ποσοστό της δειγματοληψίας δεν το ξέρουμε ακόμη, αλλά οι έλεγχοι θα γίνουν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου», τόνισε, προσθέτοντας πως στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθούν όσοι παρουσιάζουν «δυσαρμονία» με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.
Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως «οι δηλώσεις που δεν θα ελεγχθούν, θα θεωρούνται ειλικρινείς».
Ο κ. Κουσελάς είπε πως η καινούργια χρόνια είναι δύσκολη, αλλά ξεκινά από καλύτερη αφετηρία και υποστήριξε πως τα έσοδα το 2010 έκλεισαν κοντά στον αναθεωρημένο στόχο.
«Αυτό είναι ένας άθλος. Με ύφεση 2% είχαμε αύξηση εσόδων 5,4%», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τη ρύθμιση για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών ο υφυπουργός υπογράμμισε πως αυτή δεν εξέπνευσε στις 31 Δεκεμβρίου και πως είναι ένα κυλιόμενο πρόγραμμα και μπορεί να μπει ο καθένας με τους όρους που υπάρχουν.
Για τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία η κυβέρνηση επρόκειτο να διαγράψει, είπε πως η διαγραφή δεν αφορούσε φορολογικά πρόστιμα και πως η σχετική διάταξη θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή.
Για τις αντικειμενικές αξίες τόνισε πως η επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 25 νομούς της χώρας κάλυψε ένα κενό που υπήρχε από το 1985.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών στο σύνολο της χώρας είπε πως δεν θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις «αναταράξεις» στην κτηματαγορά.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER