Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2011 14:21

Κριτική Δαβάκη για τα φωτοβολταϊκά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κριτική στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και την διοίκηση της ΔΕΗ  ασκεί με παρέμβαση του στη Βουλή, ο Λάκωνας Βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης. Αιτία αυτής, η απόφαση της ΔΕΗ να σταματήσει να δέχεται αιτήσεις που καταθέτουν κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά και ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, σε διάφορα μέρη της Λακωνίας, με την δικαιολογία ότι το δίκτυο της ΔΕΗ στη Λακωνία είναι κορεσμένο.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερωτήσεως που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Δαβάκης:
Πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και της Διοικήσεως της ΔΕΗ να σταματήσει την παραλαβή αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας, μεταξύ αυτών και η Λακωνία. Η δικαιολογία την οποία προβάλει η ΔΕΗ είναι ότι τα δίκτυα της Μέσης Τάσης στους Νομούς αυτούς, είναι κορεσμένα γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει την εγκατάσταση  των φωτοβολταϊκών σταθμών.
Η έλλειψη σχετικής μελέτης αντοχής δικτύων για κάθε περιοχή σε σχέση με τις ανάγκες τους, βάσει της οποίας γίνονταν δεκτές οι αιτήσεις, οδήγησαν στο γεγονός η συνολική αιτηθείσα ισχύς από φωτοβολταϊκά να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση ακόμη και σε ώρες αιχμής. Εξέλιξη που αποδεικνύει ότι το κυβερνητικό σχέδιο απέβλεπε σε περισσότερα φωτοβολταϊκά από όσα χρειάζεται η χώρα και μάλιστα χωρίς την πρόβλεψη για τις απαιτούμενες υποδομές.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί τη δίκαιη αγανάκτηση των Λακώνων αγροτών, οι οποίοι έσπευσαν να χρεωθούν στις τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών, αλλά και όλων αυτών που πίστεψαν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, περί «πράσινης ανάπτυξης».
Ερωτάται η κ. υπουργός:
α) Ποια είναι η πρόθεση του υπουργίου, έναντι των αιτήσεων που έχουν υποβάλλει αγρότες αλλά και ιδιώτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στη Λακωνία ;
β) Πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του Νομού Λακωνίας και πόσες από αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν, με δεδομένη την χωρητικότητα του δικτύου ;

Από το Γραφείο Τύπου του Αθ. Δαβάκη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER