Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 07:27

Μας λείπει προσωπικό απαντούν οι δήμαρχοι

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μας λείπει προσωπικό απαντούν οι δήμαρχοι

Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε δήμους της Μεσσηνίας, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αντίθετα έχουν ανάγκη ενίσχυσης, επισημαίνουν στην "Ε" δήμαρχοι και δημοτικοί παράγοντες. Σημειώνεται πάντως ότι σε ορισμένους δήμους η έκθεση του υπουργείου θεωρεί ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Στο έγγραφο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος και προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πλεονάζουν ή λείπουν από ένα δήμο, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή, περιλαμβάνει μόνον διαδημοτικές μετακινήσεις (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται". Προστίθεται, μάλιστα, ότι "χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στο δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν". Περαιτέρω, αναφέρεται ότι "η χρήση γενικευμένων κριτηρίων ενδέχεται σε μερικές περιπτώσεις, να εμφανίσει αποτελέσματα μη ορθολογικά, τα οποία -σε δεύτερο στάδιο- θα προσαρμοσθούν κατά περίπτωση".

Απαντώντας στο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, οι δήμαρχοι σε δηλώσεις τους σημείωσαν:

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας: "Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, ούτε ένας δεν περισσεύει. Και θα το αποδείξουμε με έγγραφο που στέλνουμε σήμερα στο υπουργείο. Βγάζει ότι έχουμε 17 άτομα πλεονάζον προσωπικό, αλλά δεν έχει υπολογίσει ό,τι έχει συμβεί από τον Ιούνιο και μετά (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, συνταξιοδοτήσεις)".

Σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται: "Με εντολή του δημάρχου, το θέμα μελετήθηκε σε βάθος και άμεσα αποστέλλεται απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών με τα αναγκαία στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν υπεράριθμοι υπάλληλοι στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά αντιθέτως έχει ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό. Συγκεκριμένα: 1) Στον αριθμό των εργαζομένων, το υπουργείο δεν περιλαμβάνει μόνο εκείνους του Δήμου Καλαμάτας αλλά και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που αυτός διαθέτει, δηλαδή της Φιλαρμονικής και του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, καθώς και τους εκτάκτους. Η συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση είναι από τη βάση της εσφαλμένη. 2) Το προσωπικό του δήμου τον Ιούνιο του 2013 ήταν 462 άτομα, χωρίς τους εργαζομένους στη Φιλαρμονική και το Φορέα. Εκτοτε, ο αριθμός των εργαζομένων στο δήμο έχει απομειωθεί κατά 24 άτομα που υπηρετούσαν ως σχολικοί φύλακες και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κατά 16 άτομα που υπηρετούσαν ως δημοτικοί αστυνομικοί και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και κατά 15 άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν και 1 που μετατάχθηκε, καθώς και κατά 14 άτομα που αποχώρησαν τον Ιούλιο 2013, δεδομένου ότι εντάχθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας. Συνολικά, η απομείωση του προσωπικού ανέρχεται σε 70 άτομα. 3) Σημειώνεται ότι το εκτιμώμενο εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών προσωπικό του Δήμου Καλαμάτας βάσει του μέσου όρου της κατηγορίας ανέρχεται σε 565 άτομα. Από τα προαναφερθέντα στοιχεία προκύπτει πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει πολύ μικρότερο αριθμό υπαλλήλων ακόμη και από αυτόν τον θεωρούμενο εκ μέρους του ΥΠΕΣ "ιδεατό" αριθμό υπαλλήλων. Επομένως, δεν υπηρετούν στο Δήμο Καλαμάτας υπεράριθμοι υπάλληλοι που πρέπει να τεθούν σε διαδημοτική κινητικότητα, αλλά αντιθέτως έχει ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό".

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος: "Δεν έχουν αίσθηση των πραγματικών αναγκών στους δήμους. Από τον καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης δεν λείπουν μόνο 4, αλλά 14 υπάλληλοι. Το έγγραφο κάνει λόγο για έλλειψη μόλις 4 υπαλλήλων, όταν από την αρχή του χρόνου έχουμε κληθεί να λειτουργήσουμε Πολεοδομία. Πώς θα το κάνουμε αυτό, όταν οι ήδη υπηρετούντες μηχανικοί στον Δήμο Μεσσήνης δεν αρκούν ούτε καν για τα έργα που υλοποιούμε;".

Ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας: "Το έγγραφο βγάζει ότι έχουμε πλεονάζον προσωπικό 5 άτομα. Η κατάσταση από τον Ιούνιο έχει διαφοροποιηθεί. Κάποιοι έχουν αποχωρήσει. Στο μητρώο των μισθοδοτούμενων που έχουν λάβει υπόψη τους, έχουν περιλάβει και αιρετούς, προέδρους τοπικών κοινοτήτων. Εμείς είμαστε ακριβώς στο όριο, έχουμε και μισθοδοτούμε 177 υπαλλήλους, όσους πρέπει να έχουμε. Και αυτό θα ενημερώσουμε το υπουργείο".

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας: "Δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στο δήμο μας. Εμείς θέλουμε επιπλέον ανθρώπους. Στους πίνακες που μας έστειλαν γράφει μηδέν".

Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό στο Δήμο Τριφυλίας εντοπίζει η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών την οποία έστειλε χθες στους δήμους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου ο Δήμος Τριφυλίας είναι ελλειμματικός σε προσωπικό κατά 43 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας από τους υπαλλήλους δεν μπαίνει σε διαδικασία μετακίνησης, ενώ δεν είναι και σίγουρη η κάλυψη αυτών των κενών αφού εξαρτάται άμεσα από τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας αφού τόνισε ότι πρωτεύον είναι πως δεν μπαίνει κανένας υπάλληλος σε διαδικασία μετακίνησης, σχολίασε: "Αυτή τη στιγμή δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν αν δεν οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού μας μέχρι τις αρχές του χρόνου και επιπλέον αν δεν οριστικοποιηθεί το θέμα με τις μετατάξεις που εκκρεμούν στο δήμο μας".

Στο Δήμο Οιχαλίας η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζει το δήμο ελλειμματικό σε προσωπικό κατά 10 άτομα. Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης  επισημαίνει χαρακτηριστικά: "Πράγματι λείπει προσωπικό από το δήμο μας για αυτό και δημιουργούνται προβλήματα στο οικονομικό μας τμήμα, όπως προσωπικό λείπει και σε μηχανικούς -αυτό ήταν γνωστό για το δήμο μας. Θα ζητήσουμε την κάλυψη των θέσεων αυτών για να μπορέσει ο δήμος μας να έχει περισσότερες δυνατότητες, με την προϋπόθεση ότι στους δήμους θα έρθουν και οι ανάλογοι πόροι, καθώς διαφορετικά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER