Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 22:04

Περιοδεία του Θαν. Πετράκου στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περιοδεία  του Θαν. Πετράκου στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης

Περιοδεία στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης έκανε χθες ο βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, και μαζί με την αντιπροσωπεία του κόμματος που τον συνόδευε ενημέρωσε τους εργαζομένους για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή για το "ξεπούλημα" -όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση- του ΑΔΜΗΕ.

 

Ο βουλευτής μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εκποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά οικονομικό και πολιτικό έγκλημα και σημαίνει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ο ΑΔΜΗΕ, όπως είπε, είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και της μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας και αποτελεί μια τεράστια Δημόσια περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε: 11 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης, 221 υποσταθμούς και κέντρα υψηλής τάσης και 3 Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας, και έμπειρο προσωπικό που διασφαλίζει την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε δε πως είναι το μονοπώλιο στην μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί, με πυρήνα τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, να συγκροτηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο, που θα περιλαμβάνει όλους όσους θα πληγούν και τους φορείς τους, όπως συνδικάτα, ΟΤΑ, ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις επιχειρηματιών, αγροτικούς συλλόγους, ένα μέτωπο που θα αποτρέψει την κυβέρνηση να εκποιήσει τον ΑΔΜΗΕ.

"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε και να αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων τοκογλύφων και τους υποτακτικούς της κυβέρνησης να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση "να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο για την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά και στην προκειμένη περίπτωση το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω τη ΔΕΗ, την πιο σημαντική δημόσια επιχείρηση του τόπου, η οποία έχει φτιαχτεί με το υστέρημα και τον ιδρώτα του λαού", όπως τόνισε ο κ. Πετράκος - ενώ πρόσθεσε πως "δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει στους ιδιώτες, τον ΑΔΜΗΕ. Κανένα δικαίωμα να ξεπουλάει, ότι κτίστηκε με τον ιδρώτα του λαού σε εξήντα χρόνια, μέσα σε μια βδομάδα με ένα νόμο".

Και προειδοποιεί τους "κερδοσκόπους" πως "από αυτή τη διαδικασία δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος, αντίθετα θα χάσουν και τα ψίχουλα που θα βάλουν". Σημείωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, γιατί "η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον ελληνικό λαό".

Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης αναφέρεται επίσης ότι "είναι χαρακτηριστικό ότι κατά δημόσια διαβούλευση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το προωθούμενο ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ όλοι οι συμμετέχοντες φορείς στάθηκαν αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και επισήμαναν την ανάγκη κοινής πάλης για να την αποτροπή της πώλησής του. Ενώ σημειώνεται ότι "θα πρέπει ο κ. Σαμαράς να εξηγήσει σε ποιες πιέσεις ενέδωσε και καταπάτησε τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις οι οποίες ήταν «το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι  πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνον τι; Ταμειακό πανικό! Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς. Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο.

Η σύγχρονη αντίληψη των αποκρατικοποιήσεων παντού ξεκινά από την απελευθέρωση της ενέργειας. Απελευθέρωση της ενέργειας σημαίνει πάνω από όλα, σπάω το μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρείες και ύστερα διαλέγω τι πουλάω.  Η ΔΕΗ ας το καταλάβουμε, δεν είναι πια ένα μόνο πράγμα. Πρέπει να εξεταστεί ως σύνολο διαφορετικών εταιρικών κλάδων. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς για παράδειγμα, διαμονή και μεταφορά, πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο»".

Και καταλήγει η ανακοίνωση "κ. Σαμαρά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ξεπουλήσετε τα Δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και την ΔΕΗ, είσαστε κυβέρνηση που δεν εκφράζει πλέον τον ελληνικό λαό, δεν έχετε δικαίωμα να ξεπουλάτε τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που ανήκουν στον ελληνικό λαό. Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο".

 

Σημειώνεται ότι μετά την επίσκεψη στο Ενεργειακό Κέντρο ο Θαν. Πετράκος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Τάκη Μπούρα, καθώς και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι αντίδρασης και αποτροπής της εκποίησης του ΑΔΜΗΕ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER