Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 13:54

Αρση ασυλίας Κουκούτση εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Γράφτηκε από την
Αρση ασυλίας Κουκούτση εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Μεσσηνίας, της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση, εισηγείται κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής. Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Κουκούτση τάχθηκαν όλα τα κόμματα, «παρών» δήλωσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και «κατά» δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

 

Ο κ. Κουκούτσης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας, αναφέρθηκε διεξοδικά στην κομματική δραστηριότητα του στη Μεσσηνία πριν ενταχθεί στη Χρυσή Αυγή και αναφέρθηκε ειδικότερα στην κομματική σχέση του με το κόμμα της ΝΔ, λέγοντας μάλιστα ότι «μέντορας του ήταν ο κ. Σαμαράς» και ότι είναι το πρόσωπο που στις ευρωεκλογές του 1984, σε κομματική εκδήλωση στη Μεσσηνία είχε τραβήξει φωτογραφία, στην εξέδρα, τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Πάνο Καμμένο.

Ως προς το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, είπε ότι είναι περήφανος που είναι βουλευτής της Χρυσής Αυγής, δήλωσε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, υπογράμμισε όμως ότι ένα μικρό κομμάτι της δικαιοσύνης άγεται και φέρεται από αφεντικά και, στην προκειμένη περίπτωση, η δίωξη των βουλευτών είναι πολιτική.

Ως προς τη θέση της Μαρίας Κόλλια Τσαρούχα, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πιστή στην γραμμή που τήρησε και σε προηγούμενη ανάλογη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, ψήφισε «παρών», λέγοντας ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορηματικά καταδικάζουν το νεοναζισμό και κάθε επιθετική πράξη εναντίον της Δημοκρατίας, εντός και εκτός Βουλής. Ωστόσο αν προφυλακιστούν όλοι τους, δίχως να διατηρούν δικαίωμα επιστολικής ψήφου, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, θα αλλοιώνεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η απόφαση θα λαμβάνεται από τη μειοψηφία». Η κ. Κόλλια ανέφερε, εξάλλου, ότι αν προφυλακιστούν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τότε κάθε νομοσχέδιο, με αδικαιολογήτως απόντες τους προφυλακισμένους βουλευτές, θα ψηφίζεται με 142 ψήφους. Για το λόγο αυτό, η κ. Κόλλια ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη η Δικαιοσύνη να κρίνει επί της ουσίας και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες.

Σήμερα, κλιμάκιο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής μεταβαίνει στις φυλακές του Κορυδαλλού προκειμένου να λάβει καταθέσεις για τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τους οποίους έχουν φτάσει νέες αιτήσεις άρσης της βουλευτικής τους ασυλίας. Στο κλιμάκιο δεν θα συμμετάσχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι δήλωσαν ότι είναι αδιανόητη η διαδικασία αυτή για έναν σημαντικό θεσμό όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, ότι η διαδικασία αυτή γελοιοποιεί το θεσμό και οδηγεί στη θυματοποίηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι εγγράφως θα μπορούσαν να στείλουν τις απολογίες τους στην Επιτροπή.

Λίγο μετά τη λήξη της απολογίας του κ. Κουκούτση, ανακοινώθηκε από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, η διαγραφή του προφυλακισμένου βουλευτή Παναγιώτη Μπούκουρα. Είναι πάντως αξιοσημείωτο, ότι ο κ. Κουκούτσης, λίγα λεπτά νωρίτερα, φάνηκε να έχει άγνοια για τη διαγραφή του κ. Μπουκούρα, καθώς ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπούκουρας όχι μόνο δεν φεύγει από τη Χρυσή Αυγή, αλλά έχει ζητήσει να μετακινηθεί από τις φυλακές του Ναυπλίου στον Κορυδαλλό, για είναι κοντά στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας διέκοψε τη συνεδρίασή της, ενόψει της μετάβασης κλιμακίου της στον Κορυδαλλό. Ούτως εχόντως, μένουν σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις άρσης ασυλίας των υπολοίπων βουλευτών κ.κ. Αντώνη Γρέγου, Κώστα Μπαρμπαρούση, Νίκου Μίχου, Αρτέμιου Ματθαιόπουλου, Πολύβιου Ζησιμόπουλου και του ανεξάρτητου, πλέον, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Οι βουλευτές, απολογούμενοι, αναμένεται να κινηθούν στην ίδια γραμμή, σύμφωνα με την οποία στη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία που να τους ενοχοποιούν πέρα από το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή και ότι η δίωξή τους είναι πολιτική.


NEWSLETTER