Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 18:36

Παρέμβαση Δαβάκη για τα υψηλά διόδια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παρέμβαση Δαβάκη για τα υψηλά διόδια

Στη Βουλή μετέφερε ο κ. Δαβάκης, τον προβληματισμό που αντιμετωπίζουν πολλοί οδηγοί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν καλούνται να πληρώσουν ακριβά τις τιμές των διοδίων στους εθνικούς δρόμους.
Ο Λάκωνας Βουλευτής, στην παρέμβαση του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα αναφέρει τα ακόλουθα :
Η ελληνική κοινωνία ζει κατά τον τελευταίο χρόνο, μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, γεγονός που έχει μετατρέψει τη μάχη για την καθημερινότητα σε Γολγοθά. Μέσα σε όλες τις κοινωνικές αδικίες που συντελέστηκαν, επανήλθε με τον πλέον εμφατικό τρόπο το θέμα του κόστους μετακίνησης στις εθνικές οδούς. Τα ακριβά διόδια σε συνδυασμό με την  υψηλή τιμή της βενζίνης, έχουν κάνει απαγορευτικές τις μετακινήσεις των πολιτών στις Εθνικές οδούς.
Το κόστος ταξιδιού είναι δυσβάστακτο, όπου πλέον για την μετακίνηση από την Αθήνα στη Λακωνία, οι οδηγοί πληρώνουν για τα διόδια μόνο, περίπου δέκα ευρώ. Η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί, με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των σταθμών διοδίων σε ιδιωτικές εταιρίες, στις οποίες παράλληλα έχει μεταφερθεί και η ευθύνη για τη συντήρηση και τη λειτουργία των εθνικών μας αυτοκινητοδρόμων. Οι επίσημες συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ιδιωτικές εταιρείες με το Κράτος, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τη μη νομιμότητα της λειτουργίας των σταθμών διοδίων, ωστόσο η οικονομική κρίση επιβάλει την ανεύρεση τρόπων μείωσης του κόστους μετακίνησης.
Οφείλει λοιπόν η Πολιτεία, να δει και την ηθική πλευρά του ζητήματος και να προσπαθήσει σε συνεργασία με τις εταιρείες λειτουργίας των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, να βρουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των οδικών έργων που αυτές έχουν αναλάβει. Οι εταιρείες αυτές, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε μειώσεις του κόστους διέλευσης των οδηγών, ενώ το Κράτος παράλληλα οφείλει να προσφέρει φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα στις εταιρίες αυτές, ούτως ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας.
Ο Ελληνας φορολογούμενος, δεν αντέχει να είναι αυτός που για ακόμη μία φορά θα κληθεί με τον πιο βάναυσο τρόπο να πληρώσει το «μάρμαρο». Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να συμβάλλει εμπράκτως στην ανακούφιση της τσέπης του Έλληνα πολίτη προσαρμόζοντας τις τιμές των διοδίων στις ανάγκες της εποχής.
Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να οδηγεί στην παρανομία τους οδηγούς που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώνουν καθημερινά διόδια για να πηγαίνουν στις δουλείες τους και να εθελοτυφλεί μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση.
Πρέπει μάλιστα, τόσο η Κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα να δουν με προσοχή περιπτώσεις άρνησης πολλών πολιτών να πληρώνουν το αντίτιμο της διέλευσης των διοδίων, σηκώνοντας μόνοι τους τη «μπάρα» για να περάσουν ελεύθερα καθυβρίζοντας τους υπαλλήλους του σταθμού που σε τελική ανάλυση είναι αυτοί που δεν φέρουν καμία ευθύνη. 
Κατόπιν όλων αυτών, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός :
Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες λειτουργίας των εθνικών οδών, μείωσης του αντιτίμου διέλευσης των διοδίων, με αιτιολογικό τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER