Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 12:55

Βουδούρης: "Απαγόρευσαν το ψάρεμα για να ρίξουν τα χημικά από τη Συρία"

Γράφτηκε από την
Βουδούρης: "Απαγόρευσαν το ψάρεμα για να ρίξουν τα χημικά από τη Συρία"

"Το ψάρεμα νότια της Πελοποννήσου απαγορεύτηκε για να εναποτεθούν στο βυθό της θάλασσας τα χημικά από τη Συρία". Αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα" και ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης παρά τη διάψευση που είχε εκδώσει την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα το υπουργείο είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: "Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, τονίζει ότι η με αριθ. 4023/64557 (ΦΕΚ 1307 Β’ 22.05.2014) απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιβάλλεται για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και για λόγους βιώσιμης και αειφόρου διαχείρισης. Η άδεια αλιείας στα διεθνή ύδατα δινόταν μέχρι φέτος από τις Περιφέρειες και είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα έλλειψης συντονισμού, με αποτέλεσμα κάποιες Περιφέρειες να δίνουν άδειες και κάποιες όχι. Για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων οι άδειες αλιείας για τα διεθνή ύδατα εκδίδονται πλέον κεντρικά από το ΥπΑΑΤ, με γνώμονα την ισονομία και τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων. Η χώρα μας σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και σε καμία περίπτωση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την αειφορία και τη βιώσιμη διαχείριση, τόσο του περιβάλλοντος και των ιχθυοαποθεμάτων, όσο και του επαγγέλματος  των Ελλήνων αλιέων και του τουρισμού. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα εκθέτουν τη χώρα μας και είναι  τελείως αβάσιμα". 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ 

 

Χθες ο κ. Βουδούρης δήλωσε: "Παρά τις πρώτες αντιδράσεις, συνεχίζονται οι ενέργειες για την ολοκλήρωση της επικίνδυνης επιχείρησης εν πλω «Καταστροφή των χημικών του Ασαντ». Προβλέπεται στην περιοχή νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων και βορειοδυτικά της Κρήτης η εναπόθεση στο βυθό της θάλασσας, μετά από υδρόλυση, των χημικών της Συρίας. Γι’ αυτό το σκοπό απαγορεύτηκε από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας η αλιεία σ’ αυτή την περιοχή από 24/5 έως 15/7 αυτού του έτους. Οι αρμόδιοι, όπως η Ελληνίδα επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μαρία Δαμανάκη, τηρούν σιωπή αλλά ταυτόχρονα φροντίζουν, συνοδεία 20 πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες, να διασφαλίσουν την υλοποίηση αυτού του επικίνδυνου για την πανίδα της περιοχής εγχειρήματος. Καλούμε όλους τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, τα κόμματα και τους συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής μας, να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι παραλιακοί δήμοι πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτή την προσπάθεια, οργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις. Αυτοί που δημιούργησαν τα χημικά και τροφοδότησαν τους πολέμους να αναλάβουν τις συνέπειες και να υποδεχθούν οι ίδιοι τα όπλα μαζικής καταστροφής που παράξανε". 


NEWSLETTER