Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 22:15

Κατά του σταυρού προτίμησης και υπέρ του διαχωρισμού εξουσιών ο Οδυσσέας Βουδούρης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κατά του σταυρού προτίμησης και υπέρ του διαχωρισμού εξουσιών ο Οδυσσέας Βουδούρης

Υπέρ του νέου εκλογικού νόμου και κατά του σταυρού προτίμησης, τον οποίο χαρακτήρισε κεντρικό σημείο του πελατειακού συστήματος, τάχθηκε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, δήλωσε υπέρ του διαχωρισμού των εξουσιών (εκτελεστικής και νομοθετικής - «οι βουλευτές δεν μπορεί να είναι και υπουργοί» είπε) και πρότεινε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, καθώς και τη δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης.
Υποστήριξε ότι δεν είναι μεγάλες οι αντιδράσεις για τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι αργά ή γρήγορα έπρεπε να γίνουν. Οι Ελληνες ξέρουν ότι είχαμε εκτροχιαστεί. Κατά βάθος η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους των πολιτών».
Ο κ. Βουδούρης εκτίμησε ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στη μάχη της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά κατέγραψε επίσης καθυστερήσεις και ανησυχητικά σημεία.
Ζήτησε νομοσχέδιο - πλαίσιο που «να υλοποιήσει το όραμά μας για την υγεία.  ΕΣΥ πραγματικά εθνικό που να περιλαμβάνει και τον ιδιωτικό τομέα» και πρότεινε να αποκεντρωθεί και να επανασυγκροτηθεί σε περιφερειακή βάση (όπως επί Αλέκου Παπαδόπουλου).
Τάχθηκε υπέρ των εξεταστικών επιτροπών, παρά την παραγραφή των ποινικών ευθυνών, εκτιμώντας ότι «αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες» και ζήτησε «να προχωρήσουμε σε θέματα αγωγών».
Παραδέχτηκε ότι «αργήσαμε να αναθεωρήσουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών» και ζήτησε «να βάλουμε επί τάπητος τον τρόπο λειτουργίας των βουλευτών». Πρότεινε να μην παίρνουν χρήματα για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, αμφισβήτησε την έννοια του μισθού του βουλευτή και παρατήρησε πως πρέπει να παίρνει τόσα όσα χρειάζονται για να καλύπτει τα έξοδα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του. Ωστόσο, είπε πως «η ιδέα ότι οι βουλευτές κερδίζουν είναι απατηλή», ενώ για τους βουλευτές της περιφέρειας ισχυρίστηκε ότι «πληρώνουν από την τσέπη τους για να είναι βουλευτές».
Εκτίμησε ότι ο ρόλος του βουλευτή δεν μπορεί να περιορίζεται στα αιτήματα του πολίτη, αλλά πρέπει να προωθεί τα αιτήματα του τόπου του, που αφορούν την υγεία, την παιδεία κ.λπ. Ανέφερε ότι πρέπει «να ξαναδούμε τη διαδικασία της συμφωνίας με την τρόικα» και ζήτησε διαπραγματεύσεις με πιο ανοιχτό τρόπο, μέσω της Βουλής με εξαντλητικό διάλογο.
Ο κ. Βουδούρης αναγνώρισε ότι αλλιώς τα περίμενε και αλλιώς τα βρήκε, πως δεν ήξερε και δεν μπορούσε να φανταστεί έλλειμμα 15% και 16%, ενώ για την επιλογή του υποψήφιου βουλευτή με λίστα πρότεινε δημοκρατικές διαδικασίες με προκριματικές εκλογές.
Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER