Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 14:25

Παρέμβαση Δαβάκη : Να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, για να στεγασθούν εκεί τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ) του Νομού Λακωνίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου της Σπάρτης, ούτως ώστε να στεγασθούν εκεί τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ)  του Νομού Λακωνίας, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Η παρέμβαση του κ. Δαβάκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αναλυτικά έχει ως εξής :

Στην πρόσφατη συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες, εκφράστηκε η βούληση της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Α. Διαμαντοπούλου, να υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός για τις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία.

Τα τελευταία χρόνια μια συντονισμένη προσπάθεια υλοποιείται στο παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Λακωνία, για την διάσωση, την ανάδειξη και την προσβασιμότητά τους στο κοινό. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2010 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των Γ.Α.Κ του Νομού Λακωνίας, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Πλέον, όλοι οι πολίτες, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουν πρόσβαση στο ψηφιοποιημένο υλικό, μέσω του διαδικτύου.

Η Σπαρτιατική κοινωνία αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά των Γ.Α.Κ της Λακωνίας, στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, στη διάδοση της ιστορικής πληροφορίας, στην εξοικείωση όλων των πολιτών με το ιστορικό έγγραφο και στην ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέλησε να τα ενισχύσει, παραχωρώντας, ο Δήμος της Σπάρτης, το κτήριο του παλαιού Πρωτοδικείου, οικοδόμημα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, από τα πρώτα δημόσια κτήρια του νεώτερου ελληνικού κράτους, με σκοπό αυτά να στεγαστούν.

Οι εργασίες που απαιτούνται για να επιτελέσει το συγκεκριμένο κτήριο το σκοπό του, παρά την ολοκλήρωση όλων των σχετικών ενεργειών εκ μέρους του παραρτήματος των Γ.Α.Κ. στη Σπάρτη, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας για την προσωρινή στέγαση των Γ.Α.Κ του Νομού Λακωνίας ενοικιάζει πέντε χώρους στην Σπάρτη, καταβάλλοντας  μηνιαίως μισθώματα περίπου 3.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός:

α) Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης της έναρξης των εργασιών για την αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης ;

β) Πότε αναμένεται να υλοποιηθεί η μελέτη για την αποκατάσταση και προσαρμογή του διατηρητέου κτηρίου του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, ώστε να στεγασθούν τα Γ.Α.Κ του Νομού Λακωνίας ;

γ) Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου ;

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER