Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 18:15

Ν. Γιαννακοπούλου: Απόδειξη πολιτικής βούλησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου στις 30/01/11, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου επεδίωξε συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής με την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να εντοπιστούν και να ελεγχθούν ελληνικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες. Βέβαια, τότε, μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης είχε κάνει λόγο για απλές εξαγγελίες, «άδειες» σκέψεις κτλ. Εχθές, Δευτέρα 07/02/11, ο Τύπος κάνει λόγο για συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, με σκοπό τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς σε περίπτωση που προσδιοριστούν οι ύποπτες καταθέσεις θα ακολουθήσει διαδικασία διασταύρωσης προκειμένου να επαληθευτεί αν για τα ποσά αυτά έχουν καταβληθεί φόροι στην Ελλάδα ή αν οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους καταθέσεις.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ-Ρέι και οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο κυβερνήσεις, η λεγόμενη «Μεγάλη Υπηρεσιακή Βοήθεια», που παρέχεται ανάμεσα στα κράτη του ΟΑΣΕ, θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, μετά την κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια, το νωρίτερο στις αρχές του 2012. Εάν η συγκεκριμένη πρόταση προχωρήσει, αρχικά προβλέπεται η καταβολή από τις ελβετικές τράπεζες ενός εφάπαξ ποσού ίσου με το 10% του συνόλου των καταθέσεων που έχουν Έλληνες δικαιούχοι. Από εκεί και πέρα, σε ετήσια βάση το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει φόρο επί των τόκων των συγκεκριμένων καταθέσεων και τέλος οι ελβετικές τράπεζες με τη συμφωνία θα εξασφαλίζουν την ανωνυμία των πελατών τους.
Η κ. Γιαννακοπούλου, σε δηλώσεις της, τόνισε ότι «η παραπάνω πρωτοβουλία, αν μη τι άλλο, συνιστά απόδειξη πολιτικής βούλησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία και αποκαθιστά εν μέρει τη φορολογική ισότητα των πολιτών. Οι έχοντες και κατέχοντες που έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, οφείλουν να συνδράμουν πολλαπλάσια σε αυτές τις στιγμές. Η πολιτεία, μάλιστα, οφείλει να επιζητά με κάθε τρόπο τη διασφάλιση της αρχής της αναλογικότητας στη διανομή των φορολογικών βαρών, εν μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης».


Από το Γραφείο Τύπου της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER