Σάββατο, 02 Αυγούστου 2014 16:14

Ανοιχτή επιστολή του Μεσσήνιου βουλευτή στην Αυστραλία Νικ. Κότσιρα στους Ελληνες συναδέλφους του

Γράφτηκε από την
Ανοιχτή επιστολή του Μεσσήνιου βουλευτή στην Αυστραλία Νικ. Κότσιρα στους Ελληνες συναδέλφους του

"Τι φταίει για την κρίση στην Ελλάδα και πρέπει να γίνει για να διορθωθεί" είναι ο τίτλος της ανοιχτής επιστολής του Μεσσήνιου βουλευτή του κοινοβουλίου της Αυστραλίας Νικολάου Κότσιρα με αποδέκτες τους συναδέλφους του στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

 

"Μέλη της Βουλής των Ελλήνων

Αγαπητοί συνάδελφοι 

Με τα γνωστά προβλήματα στην πατρίδα μας έχουν επιστρέψει αρκετοί άνθρωποι στην Αυστραλία. Γνώρισα και συζήτησα με πολλούς για τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.

Επάνω σε αυτό το θέμα και χωρίς να θέλω να φανώ «ειδικός» απλά θέλω να μοιραστώ τις δικές μου ταπεινές σκέψεις μαζί σας.

Εφυγα από το χωριό μου, Χανδρινού Μεσσηνίας, με την οικογένειά μου, το 1964, για μια καινούρια ζωή στην Αυστραλία. Η Αυστραλία είναι σήμερα πατρίδα μου. Κάθε χρόνο όμως πηγαίνω ταξίδι στην Ελλάδα γιατί νιώθω περήφανος για την ελληνική καταγωγή μου και γιατί απολαμβάνω τη φυσική ομορφιά της χώρας και τη θερμή ελληνική φιλοξενία.  

Τα τελευταία χρόνια κουράστηκα να ακούω ανέκδοτα για την Ελλάδα. Δεν ανέχομαι πια να μου αποδίδονται στερεότυπα απλά και μόνο επειδή γεννήθηκα στην Ελλάδα. Και μολονότι στην αρχή όλα αυτά μου φαίνονταν αστεία, ακούγοντάς τα για εκατοστή φορά είπα «φτάνει πια». Και γι’ αυτό επιτρέψτε με παρακαλώ να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις σχετικά με τη γενέτειρά μου. 

Επιτρέψτε μου απ' την αρχή να δηλώσω ότι για το οικονομικό τσουνάμι που έπληξε την Ελλάδα, δεν φταίνε αποκλειστικά οι Ελληνες πολιτικοί. Απεναντίας, φταίει ολόκληρη η χώρα που στήριζε ένα σύστημα πρόνοιας που δεν ήταν βιώσιμο. Ενα σύστημα πρόνοιας που το προήγαγε, ενίσχυε και στήριξε ο λαός σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ένα σύστημα πρόνοιας που δεν δικαιολογείται με τίποτα και που έσυρε την Ελλάδα σε οικονομικό γκρεμό.

Βλέπω συχνά στην οθόνη της τηλεόρασής μου διαδηλώσεις στην Ελλάδα και αισθάνομαι σαστισμένος και μπερδεμένος επειδή κίνητρο των διαδηλωτών φαίνεται να είναι μόνο το ενδεχόμενο απώλειας των επιδοτήσεων και η παρεμβολή εμποδίων στην παραγωγικότητα. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές φαίνεται σαν να μην έχουν μάθει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος και εξακολουθούν να αποποιούνται μέρος της ευθύνης για τα δεινά της Ελλάδας.  

Ωστόσο, συνάδελφοι, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τον ρόλο ορισμένων Ελλήνων πολιτικών στις αναποτελεσματικές επιδοτήσεις της Ελλάδας, τις πλημμελείς κρατικές συμβάσεις, τις κακές πολιτικές και την ευνοιοκρατία στον δημόσιο τομέα. Η εμμονή και το πάθος σας, τα τελευταία τριάντα χρόνια, να αναλάβετε την εξουσία πάση θυσία στοίχισαν ακριβά στην Ελλάδα.   

Βλέπετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ο αριθμός των άνεργων νέων στην Ελλάδα είναι τραγικός και αποκαρδιωτικός, ο αριθμός των καταστημάτων που παραμένουν κλειστά σε ψυχοπλακώνει και σε πτοεί ηθικά. Ο αριθμός των Ελλήνων που φεύγουν από την Ελλάδα, σου ραγίζει την καρδιά και η εμφάνιση αριθμού νέων πολιτικών κομμάτων καταδεικνύει ότι ο λαός δεν σας εμπιστεύεται πλέον και ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. 

Συνάδελφοι, βλέπετε τώρα το ειρωνικό της υπόθεσης; Ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του σε ένα πολιτικό σύστημα που όλοι συλλογικά συνέβαλαν στη δημιουργία του. Παρόλα αυτά, πρέπει να δράσετε αποφασιστικά για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη του. Για να το πετύχετε, χρειάζεται να υποστείτε θυσίες και να στερηθείτε μερικά από τα τυχερά σας για να δείξετε στον λαό ότι έχετε διδαχθεί από το παρελθόν και ότι είστε πρόθυμοι να αλλάξετε χάριν της ανασύστασης της χώρας. Η διαδικασία της ανασύστασης πρέπει να ξεκινήσει από τα 300 μέλη του Κοινοβουλίου για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. 

Να κάνω μερικές υποδείξεις που έχουν ήδη εξεταστεί και που ενδεχομένως να εφαρμόζονται κιόλας, πλην όμως αποτελούν σημαντικά θέματα που απαιτούν μια προσεκτική από μέρους σας θεώρηση:

1. Μειώστε τον αριθμό των μελών του Κοινοβουλίου από 300 σε 151 και εφαρμόστε μονοεδρικές περιφέρειες και την εκλογή ενός υποψηφίου ανά περιφέρεια που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις από τους ψηφοφόρους. Και πάνω απ’ όλα, πρέπει να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι η ψήφος υπέρ νέων και απροσδιόριστων πολιτικών κομμάτων δεν είναι η απάντηση. Πρέπει να αλλάξετε το πολιτικό σύστημα, όχι προσθέτοντας απλώς νέα ονόματα στο υφιστάμενο αποτυχημένο σύστημα.

2. Παραιτηθείτε από τα τυχερά ή τα προνόμια που απολαμβάνετε, που δεν τυγχάνουν αποδοχής όσον αφορά το έργο σας ως μέλη του κοινοβουλίου. Εστίασή σας και έργο σας οφείλει και πρέπει να είναι η εκπροσώπηση της εκλογικής σας περιφέρειας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

3. Εφαρμόστε ένα εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων γιατί η Ελλάδα θα ευημερεύσει μόνο με ξένες επενδύσεις. Χρειάζεται να αλλάξετε το σύστημα, όχι απλά να το προσαρμόσετε στα πλαίσια του υφιστάμενου συστήματος. 

4. Θεσπίστε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, που ως έργο της θα έχει τη διερεύνηση και την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στο δημόσιο, πολιτικό και δικαστικό τομέα.

5. Μιλάτε έχοντας ως γνώμονα το μέλλον της Ελλάδας κι όχι απλώς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αγαπητοί μου συνάδελφοι, δεν ισχυρίζομαι ότι έχω τη λύση στα σημερινά σας οικονομικά δεινά, όμως η ελληνική ιστορία μας έχει διδάξει πολλά. Η ιστορία μας είναι γεμάτη θυσίες και αγώνες και μέσα από τις κακουχίες η Ελλάδα τα καταφέρνει και γίνεται πιο δυνατή. Εύχομαι να βρείτε το πνεύμα το ελληνικό και να ενσταλάξετε σε κάθε Ελληνα την ανάγκη της από κοινού δράσης και να ξαναπιστέψει και πάλι στην Ελλάδα... Και, πάνω απ’ όλα, μη με βάζετε σε θέση να ακούσω κι άλλα ανέκδοτα για την Ελλάδα"!

 

Με εκτίμηση

Νικόλαος Κότσιρας

Βουλευτής

Μέλος του Κοινοβουλίου της Βικτώριας - Αυστραλία


NEWSLETTER