Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 16:35

Οχι βολές μαχητικών στη Σχίζα και κοινή επιτροπή για λύσεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ


Να ξεκαθαρίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι δεν θα κάνουν βολές στη Σχίζα μαχητικά αεροσκάφη, και ταυτόχρονα να ξεκινήσει ειλικρινής συζήτηση στο πλαίσιο επιτροπής από επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, φορείς της περιοχής αλλά και περιβαλλοντολόγους: Αυτό ζητά ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος σε μακροσκελή του δήλωση, με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης.
Στη δήλωσή του ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

"Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης χαρακτήρισε «πρόχειρη», «απροετοίμαστη», «μικροπολιτική» και «προεκλογική» την απόφαση για κατάργηση του Πεδίου Βολής Σχίζας.
Λυπάμαι πολύ για τους χαρακτηρισμούς, θα έπρεπε όμως, ως εκ της θέσεώς του, να είναι πιο προσεκτικός διότι:
Οταν το Μάιο του 2004, δηλαδή δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ως αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και με σύμφωνη γνώμη του τότε υπουργού κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου αλλά και της τότε ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, κατήργησα το πεδίο βολής Σχίζας, είχαμε βρεθεί μπροστά στην τελική φάση υλοποίησης της από 4-9-2003 απόφασης του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου, στην οποία είχε συμφωνήσει και η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.  
Η απόφαση αυτή προέβλεπε την αναβάθμιση σε τακτικού του πεδίου βολής Σχίζας, με την παράλληλη εκτέλεση των απαραίτητων έργων που προβλέπονταν στη μελέτη «Ανάπτυξη Τακτικού Πεδίου Βολής στη Νήσο Σχίζα». Η εκτέλεση της απόφασης αυτής θα σήμαινε πως καθημερινά πλέον θα επιχειρούσαν στην περιοχή δεκάδες μαχητικά από όλα τα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας, καθώς και αρκετά συμμαχικά αεροσκάφη. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την καταστροφή, για την ομορφότερη περιοχή της πατρίδος μας.
Την ίδια περίοδο είχε εκπονηθεί περιβαλλοντική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Πατρών που μιλούσε για επικίνδυνη επιβάρυνση στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, όταν μάλιστα η Νήσος Σχίζα και όλο το σύμπλεγμα των Οινουσών, ο θαλάσσιος και ο χερσαίος χώρος του Δήμου Μεθώνης, είναι ενταγμένα στην πρώτη κατηγορία του προγράμματος για την προστασία της φύσης «Νatura 2000».
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλες και απόλυτα δικαιολογημένες.
Αυτοί ήταν οι λόγοι που αποφασίστηκε η κατάργηση του πεδίου βολής Σχίζας.
Για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες μου, η επαναλειτουργία του πεδίου βολής Σχίζας θα αφορά μόνο τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Καλαμάτας τα οποία θα εισέρχονται στο χώρο του πεδίου βολής από το Βενέτικο, χωρίς να επιβαρύνουν ηχητικά καθόλου την περιοχή του Δήμου Μεθώνης. Θα κάνουν μόνο εικονικές βυθίσεις και για 3 μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, θα ρίχνουν εκπαιδευτικά βομβίδια, που αποτελούνται από σκέτο μέταλλο, τα οποία και θα συλλέγονται, και δεν έχουν καμία σχέση με κάθε είδους βόμβες που έριχναν μέχρι τον Μάιο του 2004 τα μαχητικά.  
Η πρόσφατη απόφαση, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, δεν περιλαμβάνει τη χρήση του πεδίου βολής Σχίζας από μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία όχι μόνο θόρυβο ανυπόφορο προκαλούν, αλλά και γενικότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τις βόμβες που ρίχνουν. Το πρόβλημα το μεγάλο θα ήταν να ξαναπετάξουν εκεί μαχητικά, και αυτό ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να ξεκαθαρίσει.
Ολοι οι Μεσσήνιοι θέλουμε να έχουμε την Αεροπορία στην Καλαμάτα, που αποφέρει τεράστια οφέλη και όχι μόνο οικονομικά, αλλά απαιτούμε επίσης τα μαχητικά που σταθμεύουν σε άλλες μονάδες, σε άλλους νομούς, να χρησιμοποιούν πεδία βολής εκεί, σε αυτούς τους νομούς.
Προτείνω:
Αφού επικρατήσει σύνεση, γιατί η Αεροπορία μας με πολλούς κόπους και αίμα προασπίζει καθημερινά τα εθνικά μας δίκαια, να ξεκινήσει μια ειλικρινής και κατατοπιστική συζήτηση, για να σταματήσει η όποια παραπληροφόρηση αφού συγκροτηθεί μια επιτροπή, από επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, φορείς της περιοχής, αλλά και ειδικούς περιβαλλοντολόγους που θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όλοι να στείλουμε ένα μήνυμα που θα λέει ότι η πιο πολλά υποσχόμενη για τουριστική ανάπτυξη περιοχή της Ελλάδος δεν θα δεχθεί με κανένα τρόπο να ξαναεπιχειρήσουν εκεί μαχητικά, όπως γινόταν πριν από το 2004".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER