Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 17:22

Οδ. Βουδούρης: Η πολυπλοκότητα του ΕΟΠΥΥ και μια πρόταση πιο λειτουργικού σχήματος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Εδώ και δεκαετίες η ΠΦΥ αποτελεί το "φτωχό συγγενή" του συστήματος υγείας και από την ανεπάρκειά του προκύπτουν βασικές δυσλειτουργίες σε όλο το σύστημα περίθαλψης. Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου βάζει τέλος σε μια χρόνια αδράνεια όπου σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς τόνιζαν πόσο αναγκαία είναι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ… αρκεί να μην γίνει!
Εν τούτοις, πρέπει να διαπιστώσουμε ορισμένα παράδοξα στο σχήμα που επιλέχθηκε και τα οποία ενδέχεται να δυσκολέψουν την εύρυθμη λειτουργία της ΠΦΥ. Πράγματι, διαπιστώνουμε 3 αδυναμίες στον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ.
Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ταυτόχρονα φορέας παροχής υπηρεσιών (με τα πολυιατρεία του ΙΚΑ) και φορέας αγοράς αυτών των υπηρεσιών (με τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων). Αυτή η κριτική ασκείται εδώ και χρόνια για το ΙΚΑ και την ανωμαλία αυτή είχαν δεσμευτεί να διορθώσουν ο κ. Λοβέρδος, τότε ως Υπουργός Εργασίας, και η κ. Ξενογιαννακοπούλοu, ως Υπουργός Υγείας. Αυτή η "ανωμαλία" μεταφέρεται τώρα αυτούσια στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επιπλέον βρίσκεται υπό την εποπτεία και των δυο Υπουργείων, γεγονός που δεν θα διευκολύνει την διαχείρισή του.
Η δεύτερη αδυναμία αφορά το γεγονός ότι η ΠΦΥ και η δευτεροβάθμια (ΔΦΥ, δηλαδή τα νοσοκομεία) βρίσκονται υπό διαφορετικό διοικητικό πλαίσιο. Η μεν ΠΦΥ, υπό τον συντονισμό του ΕΟΠΥΥ, που όμως συντονίζει και μονάδες που δεν του ανήκουν (Κέντρα Υγείας, ιατρεία των ΟΤΑ, συμβεβλημένοι ιατροί) και η δε ΔΦΥ, ενταγμένη στο ΕΣΥ υπό την εποπτεία των ΔΥΠΕ. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει όλο το πεδίο της ΠΦΥ, εφόσον σύμφωνα με τον νέο νόμο, αφορά τους ασφαλισμένους των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάχθηκαν σε αυτόν. Πρόκειται βέβαια για την πλειοψηφία των πολιτών αλλά παραμένει εκτός και ένα, όχι ασήμαντο ποσοστό του πληθυσμού.
Η τρίτη αδυναμία αφορά στην διοικητική δομή και κυρίως την περιφερειακή συγκρότηση του συστήματος που κατανέμεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Ο ΕΟΠΥΥ αρθρώνεται βάσει των ΔΥΠΕ (7 ΔΥΠΕ στην Χώρα), ενώ σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" η ΠΦΥ θα πρέπει να αρθρώνεται σε δημοτικό επίπεδο (340 δήμοι) και η ΔΦΥ στις αιρετές Περιφέρειες (13 Περιφέρειες). Καταλήγουμε σε ορισμένα παράδοξα, όπως τα Κέντρα Υγείας να εντάσσονται σε δημοτικό επίπεδο, ενώ ανήκουν στα νοσοκομεία, που αρθρώνονται σε περιφερειακό επίπεδο, και να συντονίζονται από τον ΕΟΠΥΥ, που αρθρώνεται σύμφωνα με τις ΔΥΠΕ.
Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER