Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 17:29

Νάντια Γιαννακοπούλου: Σοβαρές ζημιές στη Μεσσηνία από την κακοκαιρία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σοβαρές ζημιές έλαβαν χώρα στις περιοχές Πύλου, Μεθώνης, Φοινικούντας και Μαραθούπολης, Κορώνης, Αγίου Ανδρέα, Μικρής Μαντίνειας, Καρδαμύλης, Στούπας, Αγίου Νικολάου, Πεταλιδίου του νομού Μεσσηνίας, αλλά και στην Καλαμάτα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν από το βράδυ της Παρασκευής, 18/02/11. Οι καταστροφές επικεντρώνονται κυρίως στις παραπάνω περιοχές, εντούτοις μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί τόσο στο άμεσο παρελθόν όσο και τώρα και σε άλλες περιοχές του νομού Μεσσηνίας, από τις Κιτριές μέχρι το Ακρογιάλι, στο Αρχοντικό και την Παλαιόχωρα.
Ενδεικτικά, στη χερσαία ζώνη του λιμένα της Πύλου, λόγω του κυματισμού, διαβρώθηκε και αποκολλήθηκε τσιμεντένιο τμήμα της πλατφόρμας στη Πλαζ Πύλου, ενώ ποσότητα άμμου εναποτέθηκε από τον κυματισμό στην είσοδο του κύριου προβλήτα και τον παραλιακό δρόμο. Επιπλέον, στην περιοχή της μαρίνας, εξαιτίας του σφοδρού κυματισμού, παρασύρθηκε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. όχημα, χωρίς επιβαίνοντες, το οποίο βυθίστηκε.
Στην περιοχή της Μεθώνης, ποσότητες από άμμο, χαλίκι και πέτρες εναποτέθηκαν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, ο οποίος υπέστη σοβαρές διαβρώσεις με αποτέλεσμα να μην είναι προσπελάσιμος, ενώ λόγω μετακίνησης ογκόλιθων ζημιές προκλήθηκαν και στον κυματοθραύστη του Κάστρου. Επίσης, στη χερσαία ζώνη του λιμένα της Μεθώνης, υπέστη ζημιές το κτίσμα του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, το οποίο λειτουργεί ως μισθωμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στο αλιευτικό καταφύγιο Φοινικούντας σημειώθηκε μεταφορά άμμου και μερική πρόσχωση του λιμένα. Στην περιοχή Μαραθούπολης, λόγω υψηλού κυματισμού, εναποτέθηκαν ογκόλιθοι κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νήσου «ΠΡΩΤΗ» με αποτέλεσμα να διαβρωθεί. Στο αλιευτικό καταφύγιο της Μαραθούπολης τα κύματα και η θαλασσοταραχή δημιούργησαν προσχώσεις στη προβλήτα ενώ υπέστη ζημιές μέρος της τσιμεντένιας κατασκευής, αλλά και τα κύματα έφταναν ως τα παραλιακά καταστήματα.
Για τα συμβάντα, σήμερα Δευτέρα 21/02/11, η αυτοδιοικητική αρχή πιθανότατα θα διενεργήσει αυτοψία με μηχανικούς, προκειμένου να γίνει συνολική αποτίμηση των υποδομών που επλήγησαν. Προς το παρόν, έχουν αναληφθεί ενέργειες για την απομάκρυνση των φερτών υλών στην παραλιακή ζώνη Πύλου και Μεθώνης και αποκαταστάθηκε η προσπελασιμότητα ενώ το Ι.Χ.Ε. όχημα πρόκειται να ανελκυθεί κατόπιν βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1.   Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις παραπάνω περιοχές;
2.   Επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των ενισχυτικών έργων στην παραλιακή ζώνη του νομού Μεσσηνίας για την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER