Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 14:17

Ερώτηση Δαβάκη για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμό κ. Γερουλάνο σχετικά με το χρόνιο ζήτημα της κατασκευής νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σπάρτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Λακωνίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
Η  Λακωνία, παρά τον αρχαιολογικό της πλούτο, ο οποίος καλύπτει διαχρονικά όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, βρίσκεται στο περιθώριο του λεγόμενου πολιτιστικού χάρτη, αν και κατακλύζεται από τουρίστες, οι οποίοι προσελκύονται από το φυσικό και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής το οποίο εκτείνεται από τη νεολιθική κατοίκηση του Διρού και φθάνει μέχρι τις μέρες μας.
Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται ένας μεγάλος αγώνας να αποκτήσει η Σπάρτη ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, που θα είναι αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της. Το νέο μουσείο θα αποτελέσει για τη Λακωνία άλλα και την ευρύτερη περιοχή, θεμελιώδες στοιχείο ανάδειξης της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ποιοτικής αναπτυξιακής και τουριστικής της προοπτικής.
Μόλις το προηγούμενο έτος έγιναν τα πρώτα ουσιαστικά βήματα και αναβίωσαν και πάλι οι ελπίδες. Με πρωτοβουλία της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟ.Τ, ενώ το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξέφρασε την επιθυμία να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου μουσείου.
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση και οι απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους των αρμοδίων για να δρομολογηθεί το έργο δεν έχουν γίνει.
Επειδή η κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης αποτελεί πάγιο Παλλακωνικό αίτημα και επειδή στο παρελθόν υπήρξαν ενέργειες, που δεν τελεσφόρησαν, ελπίζουμε  η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και η δημιουργία νέων θεσμών που προέκυψαν από τον Καλλικράτη, να μην διαψεύσουν τις ελπίδες των Λακώνων. Το ΥΠ.ΠΟ.Τ οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της κοινωνίας της Λακωνίας αλλά και της Ιστορίας.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός μελέτης και κατασκευής του έργου; 
2. Υφίσταται προγραμματισμός συνολικής υλοποίησης του έργου;
3. Να  κατατεθεί η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και του ΥΠΠΟΤ.

Ο ερωτών βουλευτής
Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER