Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 17:26

Παρέμβαση Πετράκου για ρυθμίσεις στον ΟΑΕΕ

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Πετράκου για ρυθμίσεις στον ΟΑΕΕ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μιλώντας στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά ρυθμίσεις για τη σωτηρία των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών και λοιπών ταμείων κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση να μην κρύβεται και να απαντήσει γιατί δεν κάνει δεκτή την τροπολογία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στην αγόρευσή του ο κ. Πετράκος σημείωσε τα εξής:

«Θέλω να απευθυνθώ στην κυβέρνηση και να τονίσω ότι πρέπει να μην κρύβεται ο κ. Βρούτσης και να έρθει εδώ και να πει γιατί δεν κάνει δεκτή την τροπολογία 299 που αφορά ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών και λοιπών ταμείων κύριας ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων. 

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σε τραγική κατάσταση. Αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εμείς, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη τροπολογία που αναγκαζόμαστε να φέρουμε σήμερα, αφού ο κ. Βρούτσης δεν φέρνει κανένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ζητάμε οι ασφαλισμένοι των ταμείων κύριας ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων να επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία, διότι αδυνατούν να πληρώσουν 890 ευρώ το δίμηνο.

Επίσης, να μην υπολογίζονται προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις επί των οφειλομένων εισφορών. Οσες έχουν καταλογιστεί θα διαγράφονται από αυτές αν έχουν καταβληθεί και θα συμψηφίζονται με μελλοντικές εισφορές. Επίσης, να ανασταλεί μέχρι το τέλος του 2017 η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών στα ταμεία αυτά.

Στο άρθρο 4 της συγκεκριμένης τροπολογίας, ζητάμε να έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από κλάδο υγείας όσοι ασφαλισμένοι καταβάλλουν δύο μηνιαίες εισφορές το έτος.

Πέμπτον, να σταματήσει η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. 

Εκτον, για όσους ασφαλισμένους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να επιτρέπεται η συνταξιοδότησή τους και η σύνταξη να καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις του ταμείου, αν το ποσό οφειλής δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ.

Τις 20.000 ευρώ που έχετε βάλει εσείς τις έχει ξεπεράσει το 95% των ελεύθερων επαγγελματιών με συνέπεια να μην μπορούν να πάρουν σύνταξη. 

Είναι πάρα πολύ απλό αυτό που λέμε: Να συμψηφίζονται οι οφειλές τους και να αφαιρούνται από τη σύνταξή τους κι επίσης, να μην υπολογίζονται προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις επί των οφειλομένων εισφορών.

 

Κύριοι της κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι με τη θηλιά στο λαιμό. Κάντε δεκτή την τροπολογία που σας έχουμε καταθέσει για να ανασάνουν και να μπορούν να επιβιώσουν».


NEWSLETTER