Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 16:57

Ομιλία Θανάση Δαβάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συζητείται σήμερα στη Βουλή, ένα ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική περιφέρεια και την ανάπτυξη της, Νομοσχέδιο που αφορά την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, το λόγο έλαβε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, λέγοντας ότι οκτώ μήνες πέρασαν από την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στη Βουλή, και η Κυβέρνηση υπό το βάρος των πιέσεων που δέχτηκε από την ελληνική κοινωνία, ακόμη και από Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μετατροπές, οι οποίες αποτελούν αλλαγή της αρχικής νομοθετικής πρωτοβουλία της. Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης αναφέρθηκε στις ενστάσεις που έχει η Νέα Δημοκρατία για συγκεκριμένα ζητήματα που εμπεριέχονται στο Νομοσχέδιο.
Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης αν το πρόβλημα της βιοποικιλότητας είναι νομικό, αν υπάρχει δηλαδή, ουσιαστικό νομικό κενό ή αν είναι πρόβλημα επιχειρησιακής αδυναμίας της εκτελεστικής εξουσίας να κάνει καλά τη δουλειά της. Και συνέχισε λέγοντας ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο δεύτερο λόγο. Και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ακόμη πολλές προστατευόμενες περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, διαχειριστικά σχέδια και Προεδρικά Διατάγματα, γεγονός που δείχνει την αδυναμία της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία είναι δύσκολο να διορθωθεί μέσα από κάποιο νομοθέτημα.
Ιδιαίτερα δε, συνέχισε ο κ. Δαβάκης, όταν ο νόμος που συζητούμε σήμερα παραπέμπει στην έκδοση πολλών μελλοντικών Προεδρικών Διαταγμάτων.
Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης, αναφέρθηκε στους Φορείς Διαχείρισης και στα λειτουργικά προβλήματα που  αυτοί πλέον αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της κακής σύνθεσης των διοικητικών τους συμβουλίων, ενώ το προσωπικό τους δεν είναι μόνιμο αλλά με μονοετείς συμβάσεις.
Ακολούθως ο κ. Δαβάκης, ασχολήθηκε στην ομιλία του με το άρθρο 9 κατηγορώντας την κ. Υπουργό ότι φέρνει μία διάταξη στη Βουλή με οριζόντιο χαρακτήρα και αυτό είναι λάθος. Γιατί δεν είναι όλες οι περιοχές Νatura το ίδιο. Υπάρχουν περιοχές Νatura που δεν έχει νόημα να υπάρχει αυτή η απαγόρευση.
Υπάρχουν περιοχές Νatura που δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις και άλλες που δεν δέχονται καμία.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει, τόνισε ο κ. Δαβάκης, είναι να πάμε περιοχή-περιοχή και να προσδιορίσουμε το πλαίσιο διαχείρισης μιας περιοχής, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι όροι δόμησης.  Εξάλλου αυτό μας επιβάλλει και ο νόμος, άσχετα εάν δεν το έχουμε κάνει.
Πρέπει συνέχισε ο κ. Δαβάκης, να υπάρξει μία κατάταξη των περιοχών Νatura με γνώμονα τις οικιστικές πιέσεις.
Αναφέρθηκε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δαβάκης στις περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης, του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Ελαφονήσου, οι οποίες παρουσιάζουν χαρακτηριστικά περιοχών Νatura με παράλληλο όμως οικιστικό ενδιαφέρον που ζήτησε να συνεκτιμηθεί από την κυρία Υπουργό.  

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER