Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 12:39

Θανάσης Πετράκος - υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτοδυναμία για ισχυρό μήνυμα ελπίδας»

Γράφτηκε από τον
Θανάσης Πετράκος - υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτοδυναμία για ισχυρό μήνυμα ελπίδας»

«Αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση», δηλώνει στην "Ε" ο υποψήφιος βουλευτής Θανάσης Πετράκος. Διευκρινίζει ότι «ζητάμε αυτοδυναμία ούτε από αλαζονεία, ούτε από έπαρση», αλλά γιατί «ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας στην Ελλάδα θα σημάνει μια ήττα ακόμα στο μπλοκ της λιτότητας στην Ευρώπη».

Ο κ. Πετράκος εκτιμά ότι «η ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος για τους Ελληνες αγρότες», ενώ για τους οδικούς άξονες παρατηρεί πως «στο σημείο που έχουμε φτάσει, αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν άμεσα τόσο το έργο του "Μορέα", το Κόρινθος - Πύργος και το Καλό Νερό - Τσακώνα, με το μικρότερο δυνατό κόστος για το Δημόσιο και βέβαια χωρίς άλλα "δωράκια" για τους μεγαλοεργολάβους».

- Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών;
«Δεν είμαι μόνο αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής, είμαι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι εκλογές αυτές έρχονται μετά από πέντε χρόνια σκληρής μνημονιακής καταστροφής, που λεηλατήθηκαν τα όνειρα, οι προσδοκίες και οι κόποι του λαού. Οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι έβλεπαν τα δικαιώματά τους να εξαφανίζονται "στο όνομα της σωτηρίας της Ελλάδας". Ομως η ελπίδα επέστρεψε και είμαι σίγουρος πως ο λαός είναι αποφασισμένος να δώσει καθαρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμόσει το ρεαλιστικό πρόγραμμά του με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας».

- Μπορείτε να μας περιγράψετε την επόμενη ημέρα με νικητή το κόμμα σας, με αυτοδυναμία ή χωρίς;
«Ο στόχος μας είναι η αυτοδυναμία και θα την πετύχουμε παρά την ασταμάτητη καταστροφολογία και συκοφαντία εναντίον μας. Δεδομένου ότι το πολιτικό τους πρόγραμμα είναι το μνημόνιο, το μόνο όπλο που έχουν είναι ο φόβος. Διεκδικούμε την αυτοδυναμία, γιατί την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για το χρέος πρέπει να την έχει μια κυβέρνηση με καθαρή εντολή που θα εκπροσωπεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θέλουμε πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία για να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμά μας. Ενα ισχυρό μήνυμα ελπίδας στην Ελλάδα θα σημάνει μια ήττα ακόμα στο μπλοκ της λιτότητας στην Ευρώπη. Επομένως, ούτε από αλαζονεία ούτε από έπαρση, ζητάμε αυτοδυναμία».

- Πόσο αισιόδοξος είστε ότι οι εταίροι θα δεχθούν τη διαπραγμάτευση και δεν θα επιμείνουν στην τήρηση των μνημονιακών ρυθμίσεων;
«Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει και την επιστροφή της λαϊκής κυριαρχίας στη χώρα μας. Το μνημόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς, κατέστρεψε την κοινωνία και αύξησε το χρέος από το 120% στο 180%.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι το αντιπαραθετικό μας πρόγραμμα στα μνημόνια και θα εφαρμοστεί για την ανόρθωση της κοινωνίας.
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, και αυτό αρχίζουν να το αναγνωρίζουν στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών δυνάμεων που αντιδρούν στη λιτότητα η οποία οδηγεί την Ευρώπη και τους λαούς της στη διάλυση. Επομένως, θα πάμε στη διαπραγμάτευση και θα κερδίσουμε μια συνολική λύση που θα δώσει ελπίδα στον λαό μας και στην Ευρώπη».

- Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μπουν στη λογική της διαπραγμάτευσης και όχι της σύγκρουσης;
«Στην Ευρώπη δεν είναι μόνο η οικονομία της Ελλάδας σε κρίση. Με την πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια η χώρα εξαθλιώνεται και το ΑΕΠ της συρρικνώνεται συνεχώς. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας. Με αυτό ως δεδομένο πρέπει να αντιληφθούμε πως η επιλογή της Ευρώπης να συγκρουστεί με την Ελλάδα είναι ουσιαστικά η σύγκρουση με τον ίδιο της τον εαυτό. Η σύγκρουση δεν ευνοεί καμία πλευρά, συνεπώς το σενάριο αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση».

- Εκτιμάτε ότι οι διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται από αυξανόμενο αριθμό παραγόντων και μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό μπορούν να μεταφραστούν σε ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών;
«Στην Ευρώπη διαπιστώνουμε θετικές μετατοπίσεις. Αυτές προκύπτουν από τους ίδιους τους λαούς της Ευρώπης. Στην Ισπανία όλα δείχνουν το Podemos ως επομένη κυβέρνηση, στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και όχι μόνο, οι λαοί δείχνουν πλέον να εκφράζονται από τελείως διαφορετικές πολιτικές από τις υπάρχουσες. Είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που δημιουργούν τα ρήγματα, είναι οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί λαοί οι όποιοι ολοένα και περισσότερο στρατεύονται με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν μια διαφορετική κατεύθυνση για την Ευρώπη από αυτή των μνημονίων και της φτωχοποίησης της πλειοψηφίας. Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα είναι τομή που θα προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις».
 
- Μιλάτε για παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά αυτή απαιτεί κεφάλαια και επενδύσεις. Πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος;
«Πράγματι απαιτείται ένα μεγάλο και ποιοτικά στοχευμένο πρόγραμμα δημοσίων παραγωγικών επενδύσεων, ρευστότητα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αναβάθμιση της παιδείας και στήριξη της τεχνολογικής ανανέωσης σε όλες τις πτυχές της οικονομίας.
Οι πόροι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης προέρχονται από την ανακατανομή των υπαρχόντων πόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Το συνολικό πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης προϋποθέτει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπολοίπου. Η ισχυρή διαπραγμάτευση θα πετύχει ώστε να οδηγήσουμε με σχέδιο και ασφάλεια τη χώρα στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση».

- Δικαιολογημένα οι αγρότες παραπονιούνται για έλλειψη ενδιαφέροντος. Εσείς τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξει αυτή η αίσθηση και να λυθούν προβλήματα για τα οποία διαμαρτύρεστε εδώ και χρόνια;
«Η ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος για τους Ελληνες αγρότες, για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα που θα ανοίξει το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την άμεση χάραξη μίας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής, για μείωση του κόστους παραγωγής, εξυγίανση του συστήματος εμπορίας, παροχή ρευστότητας στον αγροτικό τομέα μέσω δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού, φορολογικές ρυθμίσεις, με κυριότερες την κατάργηση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο 12.000 ευρώ, απαγόρευση συμψηφισμού κοινοτικών επιδοτήσεων, στήριξη των νέων αγροτών, εξυγίανση των συνεταιρισμών, επαναδραστηριοποίηση του δημόσιου τομέα ως αρωγού του αγρότη και εφαρμογή κλαδικών πολιτικών.
Η πλήρης απουσία εθνικών και κλαδικών πολιτικών για το ελαιόλαδο, την ελιά Καλαμάτας και τη μαύρη σταφίδα, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της έλλειψης βούλησης ή και ανικανότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων».


Πύργος - Τσακώνα

- Ο αυτοκινητόδρομος έχει κολλήσει, η τύχη του Πύργος - Τσακώνα αγνοείται. Εσείς πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα προβλήματα;
«Δυστυχώς η κατασκευή των έργων με ΣΔΙΤ απέτυχε. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με το ξέσπασμα της κρίσης, η ευθύνη αναζήτησης της χρηματοδότησης των παραχωρησιούχων και των συμβεβλημένων τραπεζών μεταφέρθηκε με αδιαφανή τρόπο στο Δημόσιο, το οποίο βρέθηκε να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια στις κοινοπραξίες, για έργα που δεν γίνονταν! Πλέον, στο σημείο που έχουμε φτάσει, αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν άμεσα τόσο το έργο του "Μορέα", το Κόρινθος - Πύργος και το Καλό Νερό - Τσακώνα, με το μικρότερο δυνατό κόστος για το Δημόσιο και βέβαια χωρίς άλλα "δωράκια" για τους μεγαλοεργολάβους».


Τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

- Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό αυτόν;
«Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Ετσι, η παροχή σε όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δωρεάν 3600 KWh το χρόνο, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ειδικής κάρτας μετακίνησης με τα ΜΜΜ, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, αποτελούν τα πρώτα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της βιομηχανίας, με μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά με ρήτρα απασχόλησης.
Επιπλέον, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η απαγόρευση κατασχέσεων πρώτης κατοικίας, μισθών, κοινοτικών επιδοτήσεων κ.λπ., η ανάκτηση και προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων που καταβαραθρώθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές, αποτελούν μέρος του πλήρως κοστολογημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ».


Απολογισμός δράσης

- 2,5 χρόνια βουλευτής, πόσο ικανοποιημένος είστε και πώς συμπυκνώνετε τη δράση σας;
«Δυόμισι χρόνια δουλειάς και προσφοράς είναι δύσκολο να συμπυκνωθούν. Ημουν υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας και μέλος των Τομέων Αγροτικής Πολιτικής και Υποδομών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ημουν μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Είμαι ικανοποιημένος που με τον αγώνα μας καταφέραμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ που αποτελούσε βασική μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης. Κατέθεσα 714 ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές για σημαντικά ενεργειακά θέματα, για θέματα της Μεσσηνίας, των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των νέων, της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού και αθλητισμού. Ημουν σε διαρκή επαφή με τον λαό και τα κινήματα, συνυπέγραψα 45 τροπολογίες και 7 προτάσεις νόμου. Ο συνολικός απολογισμός μου είναι αναρτημένος στο http://thanasispetrakos.blogspot.gr.
Ελπίζοντας ειλικρινά η δραστηριότητά μου να ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες σας, σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την υποστήριξη και σας προσκαλώ να δώσουμε μαζί τη μάχη της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αλλάξει ριζικά η πορεία της πατρίδας μας».


NEWSLETTER