Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 15:04

Επιστολή Πετράκου για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την

Την τροποποίηση της διαδικασίας διεξαγωγής του διαγωνισμού για το πρόγραμμα δακοκτονίας ζητεί ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος με επιστολή που απευθύνει προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οπως παρατηρεί ειδικότερα ο βουλευτής, «υπάρχουν δυο σοβαρά ζητήματα που αφορούν την δακοκτονία και πρέπει να επιλυθούν άμεσα», διευκρινίζοντας:

«Το πρώτο αφορά την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδοτών εργολάβων. Ο διαγωνισμός αυτός είναι υποχρεωτικό να γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων). Στον διαγωνισμό μετέχουν κυρίως ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και επαρκείς γνώσεις για να υποστηρίξουν τις ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες του ηλεκτρονικού συστήματος διεξαγωγής του διαγωνισμού. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συμμετοχή εργολάβων για την ανάληψη του έργου και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καλυφθούν μεγάλες περιοχές της Μεσσηνίας με ψεκασμούς για την δακοκτονία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποσότητα και την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Επομένως, πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εξαιρεθεί ο διαγωνισμός της δακοκτονίας από το ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής ή να υπάρξει αναβολή της εφαρμογής, προκειμένου να γίνει η αναγκαία προσαρμογή. Σημειώνουμε ότι υπάρχει αντίστοιχη εξαίρεση για τον διαγωνισμό μεταφοράς των μαθητών. 

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την πληρωμή των εργολάβων που εκτέλεσαν τους ψεκασμούς δακοκτονίας την περασμένη χρονιά. Η πληρωμή έχει απορριφθεί δυο φορές από τα εντελλόμενα στη Μεσσηνία, διότι οι ψεκασμοί έγιναν πριν να υπογραφούν οι αντίστοιχες συμβάσεις. Μετά από συνεννόηση, η πληρωμή των εργολάβων βρίσκεται στην 26η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη είναι προφανές ότι οι εργολάβοι που έκαναν πέρυσι τους ψεκασμούς, φέτος δεν θα συμμετέχουν καθόλου στον διαγωνισμό, με κίνδυνο να μην γίνουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας. Το παραπάνω πρόβλημα προκύπτει από τη μεγάλη γραφειοκρατία των συμβάσεων και τις πιεστικές ημερομηνίες διεξαγωγής των ψεκασμών. Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει απόφαση που να δίνει κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα διεξαγωγής των ψεκασμών πριν υπογραφούν οι συμβάσεις».