Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 17:09

Διαμαντοπούλου: Αποκατάσταση παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πρόκειται για οικοδόμημα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας, από τα πρώτα δημόσια κτήρια του νεώτερου ελληνικού κράτους. Για τις ενέργειες αποκατάστασης του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, ενημερώνει με έγγραφό της τη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός απέστειλε το έγγραφο σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ, Αθανάσιου Δαβάκη. Ο βουλευτής είχε απευθυνθεί στην υπουργό Παιδείας με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της να υπάρξει νέος σχεδιασμός για τις Βιβλιοθήκες και τα Αρχεία και με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να στεγαστούν στο παλαιό Πρωτοδικείο Σπάρτης τα Γενικά Αρχεία του Κράτους του Νομού Λακωνίας.
"Η ανάληψη αποκατάστασης ενός κτηρίου, και δη διατηρητέου, αποτελεί δέσμευση αποκατάστασης του στην ιστορική του μορφή, ήτοι στα αυθεντικά στοιχεία της τυπολογίας του και της κατασκευαστικής του δομής και, ως εκ τούτου, διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, και προϋποθέτει την ολοκλήρωση μιας σειράς ενεργειών-διαδικασιών, στις οποίες εμπλέκονται και άλλοι φορείς", αναφέρει η υπουργός Παιδείας στην απάντησή της και αφού παραθέτει όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2005 και μετά, ενημερώνει τον κ. Δαβάκη ότι η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου είναι στη φάση ολοκλήρωσης.
Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας για την έγκρισή της και στη συνέχεια η ενεργοποίηση της χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση στη Βουλή, έχει επισημάνει επίσης ότι "σήμερα το Υπουργείο Παιδείας για την προσωρινή στέγαση των Γενικών Αρχείων του Κράτους του Νομού Λακωνίας, ενοικιάζει στην Σπάρτη πέντε χώρους, καταβάλλοντας μηνιαίως μισθώματα περίπου 3.000 ευρώ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER