Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015 19:46

Παράταση της διαβούλευσης ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παράταση της διαβούλευσης ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία

Να δοθεί παράταση κατά ένα μήνα τουλάχιστον, στη διαβούλευση για την περιβαλλοντική μελέτη λειτουργίας λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας (ένα θέμα που ανέδειξε η «Ε»), ζητούν οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, σημειώνεται ειδικότερα ότι «ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, εκ μέρους και των άλλων τριών βουλευτών Μεσσηνίας του κόμματος Γιώτας Κοζομπόλη, Πέτρου Κωνσταντινέα και Ελένης Ψαρρέα, προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών για το θέμα που ανέκυψε, με εκμετάλλευση αγνώστου λιγνιτικού κοιτάσματος στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Καταρχάς, ενημέρωσε τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να δοθεί παράταση τουλάχιστον για ένα μήνα στη διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στην συνέχεια ζήτησε ενημέρωση από τον διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης. Τέλος, απέστειλε επιστολή προς την αρμόδια Διεύθυνση καθώς και τον υπουργό Π. Λαφαζάνη, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της περιοχής».

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά, στην επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, αναφέρονται τα εξής: «Με έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε, τόσο οι 4 βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και κάτοικοι και φορείς των παραπάνω περιοχών (Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μπλεμενιάνων, Μεμί και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών), ότι την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού και στις 16 Φεβρουαρίου η δημόσια διαβούλευση για την εκδήλωση απόψεων για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας. 

Μετά από διερεύνησή μου της υπόθεσης αυτής, κανένας φορέας ή πολίτης της περιοχής δεν έχει γνώση επί αυτής της διαβούλευσης, όπως επίσης η δημοτική αρχή Τριφυλίας, εδώ και δυόμιση μήνες, δεν έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη της δημόσιας διαβούλευσης - και συνεπώς δεν έχει συζητήσει το θέμα, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όσο και στο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας.

Επίσης, μετά από επικοινωνία που είχα με τις διευθύνσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, αλλά και διευθύνσεις των Σταθμών παραγωγής Μεγαλόπολης, ουδεμία γνώση έχουν για την εξόρυξη αυτή, παρόλο που αυτοί φαίνονται ως τελικοί αγοραστές του λιγνίτη. Επιπλέον, κατόπιν έρευνάς μου, το θέμα της διαβούλευσης για την εξόρυξη λιγνίτη δεν ήταν σε γνώση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου.

Συνεπώς ζητώ, όπως ζητούν και οι άλλοι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας (Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Ελένη Ψαρρέα), όπως και οι φορείς της περιοχής, την παράταση κατά ένα μήνα τουλάχιστον της διαβούλευσης, για την ΜΠΕ για την λειτουργία λιγνιτωρυχείου, στην περιοχή των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μπλεμενιάνων, Μεμί και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών, διότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των φορέων, των κατοίκων αλλά και της δημοτικής αρχής της περιοχής».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER