Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 14:25

Δ. Κουσελάς: "Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι αύξηση των φορολογικών συντελεστών για την υστέρηση εσόδων"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ύφεση πλήττει και τα κρατικά έσοδα αναγνώρισε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα 99.5"
«Η άντληση των εσόδων δεν είναι εύκολη υπόθεση κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ύφεσης. Όταν μειώνεται η φορολογητέα βάση των εσόδων, η φορολογητέα ύλη δηλαδή, είτε μέσα από τις περιοριστικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, είτε μέσα από τη μείωση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων -γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η κατάσταση στην αγορά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, είναι πάρα πολύ άσχημη-, είναι λογικό να έχουμε μείωση των εσόδων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς.
Οπως εξήγησε ο υφυπουργός «η υστέρηση των 860 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά 370 εκατ. ευρώ από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και κατά 500 περίπου εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και τους φόρους κατανάλωσης στον καπνό, τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης και μια σειρά από άλλους τέτοιους φόρους»
Γι αυτό όπως τόνισε στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών. «Θα ρίξουμε το βάρος αλλού. Το ζήτημα των φοροαπαλλαγών είναι ένα από αυτά. Δεν σημαίνει η εξέταση των φοροαπαλλαγών -και θέλω να το τονίσω- ότι θα καταργήσουμε όλες τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν. Πρέπει, όμως, να εξεταστούν, διότι είναι αδικία να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές ένας άνθρωπος με πολύ υψηλά εισοδήματα και ένας άνθρωπος με χαμηλότερα. Είναι, βέβαια, ένα ζήτημα που θα δούμε τι ορίζουμε ως υψηλό εισόδημα. Νομίζω προσωπικά και έγινε και αναφορά από τον υπουργό ότι ένας που έχει εισόδημα 60.000 ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με άλλους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER