Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 15:33

Επίσκεψη Κοζομπόλη στα γραφεία του Δικηγορικού

Γράφτηκε από την

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Παναγιώτα Κοζομπόλη - Αμανατίδη επισκέφτηκε τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Εκεί συζήτησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, για τα προβλήματα δικηγόρων και δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση ο Κώστας Μαργέλης πρόεδρος του ΔΣΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας της προηγούμενης κυβέρνησης, που προκάλεσε την σύσσωμη αντίδραση του δικηγορικού σώματος. Και απηύθυνε έκκληση, στο νέο νομοσχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα επεξεργασθεί το υπουργείο, να μην εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη και ζήτησε, μεταξύ άλλων, από την βουλευτή να εισηγηθεί την κατάργηση του αγωγόσημου στις αναγνωριστικές αγωγές. 

Η βουλευτής από την πλευρά της υποσχέθηκε ότι θα εισηγηθεί σε κάθε νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμμετέχουν οπωσδήποτε και δικηγόροι. Επίσης ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες του πρώτου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι οποίοι θα αφορούν θέματα του συμφώνου συμβίωσης, την κατάργηση του υφιστάμενου μοντέλου φυλακών τύπου Γ΄ και την αντικατάστασή τους με πτέρυγες αυξημένων μέτρων μέσα στις φυλακές. Καθώς και ρυθμίσεις για τις φυλακές ανηλίκων και την διοικητική κράτηση των υπό απέλαση «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα αγωνιστεί για αναθεώρηση όλων των Κωδίκων με νέες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις υπέρ των πολιτών και του κράτους δικαίου. Ακόμη η βουλευτής ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε την απόφαση για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους ασκούμενους δικηγόρους των δικαστηρίων και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει κατά περίπτωση τις δυσλειτουργίες που προκάλεσαν οι μνημονιακές ρυθμίσεις. Ειδικά για τις ενδικοφανείς προσφυγές, την προκαταρκτική εξέταση και την συνδιαλλαγή, επεσήμανε ότι αντί επιτάχυνσης και εξορθολογισμού έφεραν μάλλον επιβάρυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, ενώ για τον θεσμό της Νομικής Βοήθειας δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στην εκπαίδευση των δικηγόρων.

Στο τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΔΣΚ παρέδωσε στην βουλευτή υπόμνημα με τα  πλέον επείγοντα προβλήματα των δικηγόρων.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΣΚ 

Κατωτέρω σας παραθέτουμε απολύτως επιγραμματικά και συνοπτικά τα βασικά ζητήματα που κατά τη γνώμη μας χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στον τομέα της δικαιοσύνης και αγγίζουν το δικηγορικό κόσμο της Καλαμάτας και της χώρας γενικότερα:

1. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Καταργεί την αρχή της προφορικότητας και της αμεσότητας στην αστική δίκη. Προβλέπει δίκες χωρίς την παρουσία διαδίκων, πληρεξουσίων δικηγόρων και χωρίς μάρτυρες, σε βάρος της ταχείας και ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

Ενισχύει σκανδαλωδώς τα προνόμια τραπεζών στους πλειστηριασμούς και αποδυναμώνει αυτά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, του Δημοσίου και των εργαζομένων.

2. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ζητούμε κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων και παραβόλων που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους τα τελευταία πέντε χρόνια και εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα: Σταδιακή μείωση ποσοστού 23% του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες με στόχο την πλήρη κατάργησή του. Κατάργηση των υπέρογκων παραβόλων που καθιστούν απαγορευτική την προσφυγή των πολιτών στη δικαιοσύνη. Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

3. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Ζητούμε κατάργηση του αντισυνταγματικού τρόπου φορολόγησης δικηγόρων -ελεύθερων επαγγελματιών με 26% από το πρώτο ευρώ, γεγονός που έχει οδηγήσει εκατοντάδες νέους συναδέλφους σε έξοδο από το επάγγελμα.

Ζητούμε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών - εξορθολογισμό αυτών και πραγματικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πληρωμή των οφειλομένων παρελθόντων ετών εισφορών. Είναι πρακτικά ανέφικτο ένας δικηγόρος με λίγες παραστάσεις σε δικαστήρια (όπως η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας) να καλύψει τις ανελαστικές και εφάπαξ καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που αγγίζουν τα 3.500 ευρώ ετησίως. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ειδική ρύθμιση για τους δικηγόρους 5ετίας. 

Παράδειγμα: Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (όριο φτώχειας) καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (περίπου 10%) συν 26% φόρο εισοδήματος, δηλαδή συνολικά 36%, καλείται δηλαδή να ζήσει και να συντηρήσει γραφείο με μόλις 4.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καλύψει και ασφαλιστικές εισφορές που ισούνται σχεδόν με το σύνολο του εναπομείναντος εισοδήματός του (3.500 ευρώ).

4. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις υπαλλήλων και σας γνωρίζουμε την σημερινή δραματική κατάσταση που έχει ως εξής: Με την υπ' αριθμ. 46245/1996 απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο 662/1-8-2006 ΦΕΚ (τεύχος δεύτερο) οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας ορίστηκαν σε 27, δακτυλογράφων 2, και επιμελητών σε 3. Σήμερα στην πραγματικότητα υπηρετούν 19 υπάλληλοι, ενώ δεν υπάρχει κανένας επιμελητής και δακτυλογράφος. Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπάρχουν 6 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, 2 δακτυλογράφων και 3 επιμελητών. 

Αναλυτικά σας γνωρίζουμε ότι ήδη δύο υπάλληλοι έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης και μία υπάλληλος του Πρωτοδικείου Καλαμάτας έχει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και γι' αυτό το λόγο έχει μακροχρόνια αναρρωτική άδεια. 

Η κίνηση στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το Πρωτοδικείο έρχεται τρίτο σε κίνηση στην Πελοπόννησο. Κάθε μήνα υπάρχουν 11 Τριμελή Πλημμελειοδικεία και 12 Μονομελή Πλημμελειοδικεία, εντός και εκτός έδρας, ένα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ένα Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων και ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Οσον αφορά τις πολιτικές υποθέσεις έχουμε το μήνα δύο Πολυμελή και οκτώ Μονομελή (τακτική διαδικασία, εκουσία δικαιοδοσία, ειδική διαδικασία) και οι δικαστικοί υπάλληλοι αντεπεξέρχονται με δυσκολία όχι μόνο στο αντικείμενό τους, αλλά επιφορτίζονται και με δουλειά άλλων τμημάτων. Επίσης έχουμε πολλά ασφαλιστικά μέτρα. 

Για τους παραπάνω λόγους, τόσο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, καθώς και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων, είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν οι παραπάνω 6 κενές θέσεις των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, των 2 δακτυλογράφων, καθώς και των 3 θέσεων δικαστικών επιμελητών.

Επίσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας υπάρχουν σημαντικά κενά, οι οργανικές θέσεις των γραμματέων είναι 15, υπηρετούν 10 γραμματείς, υπάρχουν 4 κενές οργανικές θέσεις και 1 γραμματέας αποσπασμένη στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας. Αντίστοιχα κενά και προβλήματα παρατηρούνται και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.

5. ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν έχει καταστεί ακόμη εν έτει 2015 εφικτή η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της πόλης μας, με αποτέλεσμα η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι να διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων (όπως εδώ και δεκαετίες, πλην όμως με υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων). Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης και τη χώρας γενικότερα και διασύνδεσή τους με τους δικηγορικούς συλλόγους για προφανή εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη.