Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 13:56

Σκανδαλίδης σε Δαβάκη για απλοποίηση αδειοδότησης αρδευτικών γεωτρήσεων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη στην παρέμβαση του κ. Δαβάκη στη Βουλή, για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων αλλά και τη μείωση του  κόστους ανανεώσεως των αδειών για τους Λάκωνες αγρότες.
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αναγνωρίζει το πρόβλημα και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι έλληνες αγρότες, κατά τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης των αδειών αρδευτικών γεωτρήσεων», απαντά στο βουλευτή Λακωνίας κ. Θανάση Δαβάκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα στο μέλλον, τα οποία δικαίως προκαλούν την αγανάκτηση των αγροτών της Λακωνίας αλλά και γενικότερα της χώρας μας, «το ΥΠΑΑΤ ανέλαβε πρωτοβουλία να προωθήσει σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ, με το οποίο να απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης αλλά και να μειώνεται το κόστος ανανεώσεων των υπαρχουσών αδειών για τους αγρότες.».
Ήδη από το προηγούμενο έτος, ο έλεγχος της νομιμότητας των αρδευτικών υδροληψιών έχει ενσωματωθεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της πολλαπλής συμμόρφωσης. Γίνεται κατανοητό, αναφέρει ο κ. Υπουργός, ότι «η υποχρέωση των αγροτών να αρδεύουν από νόμιμα αδειοδοτημένες υδροληψίες δεν είναι νέα, αλλά είναι υφιστάμενη στην ελληνική νομοθεσία, και εντάσσεται στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ».
Επίσης ο κ. Υπουργός ενημέρωσε το Λάκωνα βουλευτή, ότι «η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς, αφού προηγήθηκαν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τις κεντρικές καθώς και τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος». Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός κάνει τη διαπίστωση ότι η προσπάθεια αυτή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, απαριθμώντας τις «περιβαλλοντικές, διαχειριστικές, οικονομικές και γραφειοκρατικές παραμέτρους». Εξέφρασε επίσης στον κ. Δαβάκη τη δέσμευση ότι «η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ για την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων κινείται σε θετική κατεύθυνση, τόσο υπό την έννοια της ελάφρυνσης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τους αγρότες, όσο και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα», που είναι επιβεβλημένη στις μέρες μας, θέτοντας παράλληλα υγιείς βάσεις που θα κατοχυρώνουν την ορθολογική διαχείριση των υδάτων.
Ολοκληρώνοντας την απάντηση του ο κ. Υπουργός, τονίζει πως «η νομιμότητα των γεωτρήσεων θα ελέγχεται σε κάθε περίπτωση», καθώς όπως όλοι οι έλληνες πολίτες έτσι και οι αγρότες μας «ήταν και εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της χώρας μας» εκφράζοντας παράλληλα προς τον κ. Δαβάκη τη βεβαιότητα, ότι «με την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες συμμόρφωσης με το νομοθετικό πλαίσιο, που ούτως ή άλλως, υφίσταται στη χώρα μας». 
Μετά την εξέλιξη αυτή ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:
Είναι ενθαρρυντικό ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το γεγονός ότι δεν μπορεί πλέον και η γραφειοκρατία να ταλαιπωρεί τους έλληνες αγρότες, μεταξύ όλων των άλλων που υφίστανται κατά τη δραστηριότητα τους.
Χαιρετίζω την εξέλιξη της ρύθμισης του θέματος με υπουργική απόφαση που θα απλοποιεί τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων, και περιμένουμε με ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της.
Πρέπει με κάθε τρόπο η Πολιτεία στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας, να βρίσκεται δίπλα του. 

Από το Γραφείο Τύπου του Θαν. Δαβάκη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER