Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 17:38

Βουδούρης κατά πληρωμής στο Ωνάσειο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδ. Βουδούρης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του "Ωνάσειου" είπε τα εξής:
Πριν τοποθετηθώ για το θέμα του Ωνασείου επειδή ο Υπουργός στην προηγούμενη συνεδρία αναφέρθηκε στο θέμα του Ερρίκος Ντυνάν θα ήθελα να κάνω την εξής παρατήρηση. Σχετικά με το θέμα το οποίο αναφέρατε κύριε Υπουργέ, της ύπαρξης ενός ιδιωτικού ιδρύματος μέσα σε ένα κοινωφελές ιδιωτικό ίδρυμα που είναι το Ερρίκος Ντυνάν. Είπατε το θέμα είναι στο νομικό συμβούλιο το κράτους, ως βουλευτή εμένα δεν με απασχολεί τόσο πολύ το νομικό σκέλος της υπόθεσης, με απασχολεί το πολιτικό και το ηθικό. Και θεωρώ ότι είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο ένα κοινωφελές ίδρυμα το οποίο αντιμετωπίζεται από το κράτος, από την πολιτεία ως κοινωφελές με όλα τα σχετικά προνόμια, να συστεγάζεται και να λειτουργεί με ένα κερδοσκοπικό φορέα. Θα ήθελα πάνω σ' αυτό όχι την άποψή σας για το νομικό σκέλος αλλά για το πολιτικός σκέλος.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα του Ωνασείου. Φέρατε αυτό το θέμα στην επιτροπή και γιαυτό δεχθήκατε την κριτική από ορισμένους συναδέλφους της αντιπολίτευσης. Θέλω να πω ότι καλά κάνατε και το φέρατε, κάθε φορά που φέρνουμε ένα θέμα προς συζήτηση μόνο θετικό είναι και δεν καταλαβαίνω αυτή την κριτική διότι αν δεν το χατε κάνει θα χατε υποστεί την κριτική ότι δεν το κάνατε. Άρα να συγχαρούμε το Υπουργείο που πήρε αυτή την πρωτοβουλία και φέρνει αυτό το θέμα εδώ πέρα ζητώντας τη τοποθέτησή μας.
Πρώτον, όσον αφορά το θέμα του χρόνιου ελλείμματος ειπώθηκε ότι αυτό το χρόνιο έλλειμμα σχετίζεται με το θέμα της υπό τιμολόγησης ορισμένων υπηρεσιών. Νομίζω κ. Υπουργέ, ότι αυτό είναι ένα θέμα του υπουργείου εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο εσείς ως Υπουργείο και τα ταμεία βέβαια μαζί πρέπει να κάνουν μια ανάλυση της κατάστασης και μια σχετική πρόταση. Εγώ αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ποια είναι η σύγκριση του κόστους για το Ωνάσειο με αντίστοιχα κέντρα του εθνικού συστήματος υγείας, διότι εδώ θα έχουμε έναν αντικειμενικό τρόπο να εκτιμήσουμε εάν όντως υπάρχει μια οικονομική δυσλειτουργία ή όχι στο Ωνάσειο. Όσον αφορά το θέμα της διοίκησης, εγώ θέλω να πω το εξής, θεωρώ ένα καλό δίδυμο την ύπαρξη σε ένα τέτοιο κέντρο ενός ανθρώπου με ιατρικό κύρος και ενός ανθρώπου με managerial ικανότητα. Μου κάνει εντύπωση όμως το γεγονός ο πρόεδρος είναι άμισθος, θεωρώ ότι αυτός είναι ένας λαϊκισμός, διότι με τις αρμοδιότητες που έχει ένας τέτοιος πρόεδρος καλείται στη ουσία να ασκήσει διοίκηση. Δεν μπορεί λοιπόν να βάζουμε σαν προϋπόθεση ότι ο άνθρωπος ο οποίος θα επιλεγεί θα έχει ίδιους πόρους. Είναι λάθος, είτε ο πρόεδρος έχει ένα εποπτικό ρόλο είτε ασκεί πραγματικά διοίκηση πρέπει να έχει έμμισθη θέση.
Το πιο σημαντικό θέμα όμως έχει να κάνει για μένα με το θέμα εάν αυτό το ίδρυμα είναι κοινωφελές, δημόσιου χαρακτήρα ή ιδιωτικό. Διαπιστώνω, ειπώθηκε και προηγουμένως ότι το κράτος έχει βάλει περίπου 358 εκατομμύρια ευρώ από όταν έχει αρχίσει να λειτουργεί αυτό το ίδρυμα. Το ίδρυμα Ωνάση έχει βάλει περίπου 100 εκατ. το 30%, συνεπώς συμπεραίνω ότι από καθαρά οικονομική πλευρά αυτό το ίδρυμα πρέπει να θεωρηθεί 70% δημόσιο και 30% ιδιωτικό και στο μέλλον αυτό το 70% θα αυξάνει μέχρι να φτάσει εφαπτομενικά το 100%, άρα δημόσιο είναι και αυτό το οποίο πρέπει να υποστηρίξουμε, το δημόσιο χαρακτήρα.
Σ' αυτό το πλαίσιο έχω εκπλαγεί από αυτό το οποίο έμαθα πρόσφατα ότι υπάρχει δυνατότητα να συντομεύσεις το χρόνο αναμονής σύμφωνα με τα χρήματα τα οποία θα πληρώσεις. Το να πρέπει να πληρώσεις για να πας σε μια καλύτερη θέση δε με σοκάρει καθόλου, να πληρώσεις όχι 6, 8, 16.000 αλλά όταν αυτή η πληρωμή σχετίζεται με την ποιότητα της περίθαλψης, η οποία είναι άμεσα σχετιζόμενη με την ταχύτητα με την οποία θα θεραπευτείς ειδικά για καρδιολογικές παθήσεις γιατί δεν μιλάμε για κοίλη, γιατί την κοίλη μπορώ να την θεραπέψω τώρα αλλά και σε έξι μήνες. Τα περιστατικά τα καρδιολογικά μπορεί να μη χαρακτηρίζονται όλα επείγοντα αλλά στην ουσία είναι όλα επιτακτικά. Αυτό λοιπόν θεωρώ ότι αντιβαίνει στο δημόσιο κοινωφελή χαρακτήρα και πρέπει να πάψει να υπάρχει και να υπάρχει διάκριση όσον αφορά τη θέση, αλλά όχι όσον αφορά το χρόνο αναμονής και με αυτή την αφορμή θέλω να πω ότι απουσιάζει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να ρυθμίζει τη σχέση κράτους με αυτού του είδους τα ιδρύματα. Κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι σε δύο αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της επιτροπής φέρατε το θέμα του Ερρίκος Ντυναν, τώρα του Ωνασείου και δεν υπάρχει ένα γενικότερο πλαίσιο αναφοράς για ιδρύματα τα οποία είναι ιδιωτικής διοίκησης αλλά έχουν να κάνουν με δημόσια υποστήριξη και χρηματοδότηση υπογραμμίζει ένα κενό και πιστεύω ότι αυτό το κενό θα πρέπει να μας απασχολήσει και στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για αυτό το οποίο ονομάζουμε τρίτος τομέας.

Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER