Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 21:49

Πετράκος και Ψαρρέα ζητούν κατάργηση του κουκουλονόμου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πετράκος και Ψαρρέα ζητούν κατάργηση του κουκουλονόμου

Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος και Ελένη Ψαρρέα και 26 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούν κατάργηση του κουκουλονόμου.

Τροπολογία για την κατάργηση των διατάξεων που θεσπίστηκαν μετά τα επεισόδια του 2008 και αφορούν τους κουκουλοφόρους, κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄.

Οι διατάξεις αυτές αφορούσαν την επαύξηση των ποινών σε πέντε συνολικά εγκλήματα προβλεπόμενα στα άρθρα 189, 308Α, 310, 380 και 382 του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία προωθείται η κατάργηση της τροποποίησης του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που επήλθε με το άρθρο 27 του Νόμου 3772/2009, σύμφωνα με την οποία τα εγκλήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και της ληστείας που τελέστηκαν από πρόσωπο που έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο.

Επίσης, με άλλη τροπολογία ζητείται τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν την λήψη στοιχείων DNA και συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα άρνησης να παρέχονται τέτοια στοιχεία κατά την ποινική διαδικασία. Οπως αναφέρεται μάλιστα η υπάρχουσα διάταξη δημιούργησε κατά την εφαρμογή της αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα εκ μέρους των διωκτικών οργάνων λήψης του γενετικού υλικού παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου, ακόμα και με τη χρήση βίας.

Και τονίζεται ότι μία τέτοια βίαιη επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου, παρά τη θέλησή του, δημιουργεί ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της αξιοπρέπειας του ατόμου που προστατεύεται ειδικά από το Σύνταγμα (άρθρα 2, 5, 7 παρ. 2 Σ) και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 3 ΕΣΔΑ).

Ως εκ τούτου, ζητείται «όπως ακριβώς ακολουθείται και κατά τη διαδικασία λήψης αποτυπωμάτων, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δύναται να αρνηθεί, οπότε και συντάσσεται σχετική έκθεση από το αρμόδιο όργανο, η δε άρνηση αυτή θα αξιολογηθεί από τις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της ηθικής εκτίμησης των αποδείξεων».

Οι προτείνοντες βουλευτές είναι: Κατριβάνου Βασιλική, Βάκη Φωτεινή, Γαϊτάνη Ιωάννα, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Δημητριάδης Μίμης, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Διώτη Ηρώ, Ζαχαριάς Κώστας, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Ιωαννέτα, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Εύη, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κυριακάκης Βασίλης, Τζήκα – Κωστοπούλου Δανάη, Λέβα Βασιλική, Μανιός Νίκος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μπαξεβανάκης Δημήτρης, Πετράκος Θανάσης, Σταθάς Γιάννης, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στέφος Γιάννης, Συρμαλένιος Νίκος, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Ψαρρέα Ελενα, Ψυχογιός Γιώργος

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER