Σάββατο, 11 Απριλίου 2015 09:02

Δεσμεύσεις Πετράκου για Ολυμπία Οδό και Αεροδρόμιο

Γράφτηκε από τον

Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το Πάτρα-Πύργος θα γίνει με πόρους του ΕΣΠΑ και το Καλό Νερό-Τσακώνα θα ακολουθήσει όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες, επαναβεβαιώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος με συνέντευξή του στην «Ε».

Για την διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Πετράκος, επαναλαμβάνει την διαφωνία του κόμματός του με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προτείνει συμπράξεις δήμων όπως της Καλαμάτας με την Μάνη.

Για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας και την αναγκαία αναβάθμισή του η δέσμευση του Θαν. Πετράκου είναι σαφής. Μετά τις αλλαγές στην Υ.Π.Α. θα φροντίσει ο ίδιος για την δρομολόγηση των ενεργειών έτσι ώστε να μη μείνει στα λόγια το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για:

• Τις 70 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης.

• Την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

• Το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα και τις επαφές που ο Λαφαζάνης και ο ίδιος είχαν ως προπομποί του πρωθυπουργού.

 

 

- Ποιος είναι ο απολογισμός των πρώτων 70 ημερών της κυβέρνησης;

«Η κυβέρνηση παρά τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού της υλοποιεί με συνέπεια το πρόγραμμά της. Κατέθεσε και έγινε δεκτός με μεγάλη πλειοψηφία ο νόμος για την «Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες διατάξεις». Επίσης κατέθεσε, και έγινε δεκτό το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες διατάξεις. Ο νόμος αυτός  επιπλέον ρυθμίζει σημαντικά θέματα κατά της φοροδιαφυγής.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επεξεργασία των σχεδίων νόμου που αφορούν: Την επανασύσταση της ΕΡΤ Α.Ε., την «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις», την επαναπρόσληψη των παράνομα απολυθέντων δημοσίων υπαλλήλων και την εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας, καθώς και την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών. Επίσης ακύρωσε το νόμο για τη μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, ανασυγκρότησε και επαναλειτούργησε την Ελληνική Βιομηχανία  Ζάχαρης, κατάργησε το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και προχωρεί στην ενίσχυσή τους με 5.000 προσλήψεις».

- Πώς εκτιμάτε την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές;

«Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 το Eurogroup αποφάσισε τετράμηνη  παράταση της δανειακής σύμβασης, μέχρι την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά μια νέα συμφωνία δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών, και έθεσε τα όρια και τα θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα. Ταυτόχρονα έβαλε οριστικά τέλος στην προκλητική παρουσία της τρόικας στα υπουργεία και απέρριψε κάθε απόπειρα επέμβασης των δανειστών στα προτεινόμενα υπό την κυβέρνηση σχέδια νόμου. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σκληρά μια νέα συμφωνία με τους δανειστές χωρίς να θέτει σε διακινδύνευση τις πληρωμές του Δημοσίου στους Ελληνες πολίτες (μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα), αλλά μια συμφωνία η οποία θα είναι σε ριζικά διαφορετική πορεία από τις μνημονιακές πολιτικές μια συμφωνία που θα βάζει τη χώρα και το λαό σε μια προοδευτική πορεία ανάπτυξης».

- Πριν δυο εβδομάδες πραγματοποιήσατε επίσκεψη μαζί με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα. Ποιο είναι το επίπεδο των σημερινών ελληνορωσικών σχέσεων; Τι δυνατότητες υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων;

«Ηταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία προετοίμασε το ταξίδι  του πρωθυπουργού και προετοίμασε την ιστορική ενεργειακή  συμφωνία για τον αγωγό, τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και  την άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Tο κλίμα όλων των συναντήσεων ήταν πολύ θερμό, παρόλο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις αποφάσεις τους και την πολιτική τους είχαν πληγώσει τις πατροπαράδοτες καλές σχέσεις των δύο λαών. Οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων είναι τεράστιες. Η Ρωσία δεν είναι απλώς μια χώρα με μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη, αλλά είναι μια χώρα στην οποία εξάγουμε γεωργικά προϊόντα που η ίδια δεν παράγει. Στον τομέα αυτό έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Αρκεί όλες οι ενέργειες να γίνουν με μεθοδικότητα και διαχρονική συνέπεια. Μπορούμε επίσης να πετύχουμε αύξηση Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, αρκεί να επιλυθούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Τέλος υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά και των παραδοσιακών πολιτιστικών και θρησκευτικών σχέσεων των δύο χωρών».

- Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα; Βλέπετε να έχουν προκύψει οφέλη από την επίσκεψη αυτή;

«Είναι χωρίς υπερβολή μια ιστορική επίσκεψη η οποία αναβάθμισε πάρα  πολύ τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και επέτυχε σημαντικές οικονομικές συμφωνίες. Απέδειξε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, λειτουργώντας ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος και ισότιμο μέλος της ΕΕ, να αξιοποιήσει το γεωπολιτικό της ρόλο ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις. Συγκεκριμένα:

• Η διέλευση από το ελληνικό έδαφος του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμφίβολα αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας αφού η χώρα μας μετατρέπεται σε μεγάλο ενεργειακό κόμβο και ενισχύεται ο διεθνής της ρόλος, η οικονομική και κυρίως η πολιτική της βαρύτητα.

• Η άρση του εμπάργκο και η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, μια αγορά στην οποία κατείχαμε παραδοσιακά εξέχουσα θέση, θα βοηθήσει την ελληνική αγροτική οικονομία.

• Η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, ο μηδενισμός του προστίμου των 100 εκατομμυρίων ευρώ και κυρίως η προκαταβολή της Ρωσίας προς την Ελλάδα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα αποπληρωθεί μετά το 2019 από τα κέρδη της χώρας από τη λειτουργία του αγωγού.

Τέλος οι εμπορικές συμφωνίες που έγιναν είναι πολύ σημαντικές καθώς και οι πολιτιστικές συνεργασίες εμβαθύνουν τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

- Η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πάτρα - Πύργος πήγε πίσω. Το ίδιο και το Καλό Νερό - Τσακώνα. Μήπως οι διαδικασίες για κατατμήσεις του έργου που συζητούνται πρόσφατα, θέσουν σε κίνδυνο ή σε νέες μεγάλες καθυστερήσεις το έργο; Ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας και το Λεύκτρο - Σπάρτη πόσο μπορεί να καθυστερήσουν;

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα υλοποιηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του νέου ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. 2014-2020), όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά και οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα αρχίσουν σε διάστημα των επόμενων δύο – τριών μηνών. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των όρων των συμβάσεων υπέρ του Δημοσίου. Αρα η δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς και μικρότερης τάξης κατασκευαστικές εταιρείες είναι σαφές ότι θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και άρα τις πιθανότητες οφέλους υπέρ του Δημοσίου. Ο τελικός αριθμός των οποίων αποτελεί αντικείμενο της σχετικής μελέτης και προετοιμασίας των υπηρεσιών του υπουργείου. Καθυστερήσεις μπορεί να υπάρξουν μόνο λόγω αλλαγής της χάραξης, πράγμα που οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν και οι οποίες θα γίνουν μόνο αν συμφέρει οικονομικά αλλά και ο χρόνος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Σε σχέση με το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα είναι γνωστό ότι λείπουν οι μελέτες και δεν είναι ώριμο για δημοπράτηση. Αποτελεί προτεραιότητά μου η κατασκευή του τμήματος αυτού και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να υλοποιηθεί το έργο αυτό. Οσον αφορά τον περιφερειακό Καλαμάτας ο αρμόδιος υπουργός μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο εκκρεμεί η έγκριση της αναθεώρησης της σύμβασης, να επιταχύνει την έκδοση της απόφασης για να επανεκκινήσουν τα έργα».

- Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με το διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση απορριμμάτων που έχει αναδείξει ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ. Εχει έτοιμη εναλλακτική ρεαλιστική λύση;

«Κατ’ αρχήν διαφωνούμε και με την διαδικασία και με την ουσία που ανέδειξε ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ και ιδιαίτερα στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών αλλά και ο όρος της εγγυημένης ποσότητας θα σταματήσει κάθε προσπάθεια ανακύκλωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την εναλλακτική-ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και κομποστοποίηση. Η λύση αυτή είναι η μόνη βιώσιμη λύση, φιλική στο περιβάλλον, με χαμηλά δημοτικά τέλη και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την απόκτηση εξοπλισμού για τέτοιες μεθόδους διαχείρισης από τους δήμους με συγκεκριμένες όμως δεσμεύσεις. Και για να είναι βιώσιμη μια τέτοια μέθοδος πρέπει να γίνουν συμπράξεις μεταξύ των δήμων, όπως αποφάσισαν οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης».

- Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου Καλαμάτας, που καθυστέρησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη τον εκσυγχρονισμό, που έχει ανάγκη εδώ και χρόνια το αεροδρόμιο ή θα μείνουμε και πάλι στα λόγια;

«Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας αποτελεί σημαντική υποδομή και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Μεσσηνία. Επομένως είναι απαραίτητη η αναβάθμισή του ενόψει και της αυξημένης τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του όπως αποτελούσε προτεραιότητά μου τα 2,5 τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει να αποτελεί και σε αυτή την περίοδο. Δεσμεύομαι ότι άμεσα, μετά τις αλλαγές που θα γίνουν και στη Διοίκηση της ΥΠΑ να προχωρήσω σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Αεροδρομίου της Καλαμάτας».

- Οι ελαιώνες της Ιταλίας ξεραίνονται από το βακτήριο xylella fastidiosa. Στην Ελλάδα έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε το βακτήριο και να προλάβουμε μια καταστροφή που θα πλήξει σοβαρά τη Μεσσηνία;

«Είναι γνωστό ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου βακτηρίου, όπως και άλλων βακτηρίων και ιώσεων, θα πρέπει να είναι ενταγμένη στα πλαίσια της στρατηγικής που έχουμε για τη λήψη μέτρων απαγορευτικών της εισόδου στη χώρα του βακτηρίου. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να διενεργείται φυτοϋγειονομικός έλεγχος του πολλαπλασιαστικού υλικού, έλεγχος και απολύμανση των μέσων μεταφοράς αλλά και του προσωπικού που προέρχονται από περιοχές μολυσμένες ή ύποπτες να έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο βακτήριο. Επομένως για την αντιμετώπιση πιθανής απειλής είναι απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι στο φυτοϋγειονομικό υλικό και οι προβλεπόμενες απολυμάνσεις και πρέπει να εξετάσουμε την επιβολή του μποϊκοτάζ στα ιταλικά δενδρύλλια, όπως έκανε και η Γαλλία. Για το σκοπό αυτό κατέθεσα την Μ. Πέμπτη και σχετική ερώτηση προς του συναρμόδιους υπουργούς».