Δευτέρα, 04 Απριλίου 2011 17:12

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος για το πρωτόκολλο συνεργασίας υπουργείου Εργασίας με Περιφέρεια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σήμερα, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος συνεργασίας για την υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Απασχόλησης στην Αρκαδία.
Μια προσπάθεια, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 και που σήμερα απομένει η ενεργοποίηση και υλοποίηση του Σχεδίου, με απώτερο στόχο τη στήριξη της απασχόλησης στην Αρκαδία, ένα πυρόπληκτο νομό που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ανεργία.
Το Τοπικό αυτό Σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας όλων των φορέων της Αρκαδίας, οι οποίοι γνωρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας σχεδίασαν, με την πολύτιμη συμπαράσταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απασχόλησης για την Αρκαδία.
Ο νομός Αρκαδίας ήταν ο πρώτος νομός που εκπόνησε τοπικό ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της απασχόλησης και μάλιστα σε χρόνο πρότερο των ανακοινώσεων του Υπουργείου για τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης (20.12.2010).
Ευελπιστούμε ότι, θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του αλλά και ότι θα λειτουργήσει ως πρότυπο για την υλοποίηση άλλων παρόμοιων σχεδίων και σε άλλους νομούς της χώρας σε συνάρτηση πάντα με τις προτεραιότητες που και το ίδιο το Υπουργείο έχει θέσει για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Λούκα Κατσέλη και του συνεργάτες της που μας βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθειά μας, όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην εκπόνηση του Σχεδίου, για την άψογη συνεργασία μας, καθώς και τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που βοήθησαν σημαντικά στη σύνταξη του Σχεδίου.
Από την πλευρά μου, θα παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, στην οποία ο καθένας από εμάς συνέβαλε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ του ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΤΟΠΣΑ).
10.06.2010: Συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Αρκαδίας στην Τρίπολη, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Γεώργιου Παπανδρέου, όπου για πρώτη φορά κατέθεσα την άποψή μου για την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων που θα στηρίζουν και θα ενισχύουν την απασχόληση στο Νομό Αρκαδίας.
06.07.2010: Συνάντηση με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Ηλία Κικίλια, στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ, παρουσία του αρμοδίου υπαλλήλου του ΟΑΕΔ κ. Τυμπακιανάκη, του κ. Μπουντρούκα, Προέδρου του Επιμελητηρίου της Αρκαδίας, του κ. Θεοδωρόπουλου, εκπροσώπου του Εργατικού κέντρου Αρκαδίας, προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων στην Αρκαδία, για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων.
16.7.2010: Επιστολή προς τον κ. Τσέκο, Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων με θέμα την εξεύρεση των πόρων χρηματοδότησης των εν λόγω Σχεδίου.
8.7.2010: Επιστολή προς τον κ. τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΑΝ κ. Πετράκο, για το θέμα της χρηματοδότησης του Σχεδίου.
25.7.2010: Πραγματοποίηση διαβούλευσης στην Τρίπολη, στην οποία συμμετείχαν: Εκπρόσωποι από τα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης αλλά και του τοπικού ΟΑΕΔ, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων καθώς και τοπικοί κοινωνικοί εταίροι (Επιμελητήριο Αρκαδίας, Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αρκαδίας, Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας, Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΤΕΔΚ Αρκαδίας και Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας), κατά την οποία αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης με τελικό στόχο της διαμόρφωση ενός Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Απασχόλησης.
Με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ διαμορφώθηκε το Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Αρκαδία, το οποίο υπογράφτηκε από τους εταίρους στις 9.9.2010 και κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ. Αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Απασχόλησης.
Με βάση αυτό το κείμενο, ξεκίνησε μια συνεργασία με τους συνεργάτες της Υπουργού Εργασίας καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.  Στις 23.11.2010 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρουσία εκπροσώπων του ΟΑΕΔ, υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας, εκπροσώπων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΙΝΕ ΓΣΕΕ και του Επιμελητηρίου της Αρκαδίας. Στις 8 & στις 23.12.2010 πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη διαδοχικές συναντήσεις, αντικείμενο των οποίων ήταν η οριστικοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης και η έναρξη της υλοποίησης του Σχεδίου.

Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. Κωνσταντινόπουλου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER