Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 18:43

Ερώτηση Νικολόπουλου για τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας

Γράφτηκε από την

Την ανάγκη για μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγία Τριάδα Καλαμάτας σημειώνει ο βουλευτής Αχαΐας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση.

Ο βουλευτής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για την επίλυση του ζητήματος της μετεγκατάστασης των Ρομά της Αγίας Τριάδας, έκρινε ακατάλληλο τον μέχρι πρότινος καθορισμένο για τον σχετικό σκοπό χώρο της Μπιρμπίτας(…) που είχε δημιουργηθεί το 2008, έχοντας τότε πλήρεις υποδομές, οι οποίες όμως τώρα είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν λεηλατηθεί».

Παράλληλα, επισημαίνει έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Νοέμβριο του 2014,  όπου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως «η παραμονή τους στον οικισμό της Αγίας Τριάδας θεωρείται νόμιμη, μέχρι να καθοριστούν και να δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι», όπως επίσης και ότι «δεν μπορεί να θεωρείται εξ ορισμού, από τη δημοτική αρχή και μόνο, ως κατάλληλος ένας χώρος για προσωρινή μετεγκατάσταση, επειδή κάποτε είχε χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος, καθότι, τα δεδομένα, νομικά και πραγματολογικά, μπορεί να είναι σήμερα τελείως διαφορετικά». 

Καταλήγοντας ο Ν. Νικολόπουλος ζητεί από τον υπουργό να δηλώσει αν «προτίθεσθε, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Δήμο Καλαμάτας, να αναζητήσετε πόρους από ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για την επιδιόρθωση και ανακατασκευή του αρχικά επιλεγμένου χώρου φιλοξενίας των Ρομά στην ως άνω περιοχή, ο οποίος την τρέχουσα στιγμή κρίνεται ακατάλληλος».