Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 17:16

Νάντια Γιαννακοπούλου: Η αγροτική γη και τα συνεταιριστικά ακίνητα σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Όπως είναι γνωστό, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1929 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα, με κύριο σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης. Το 1950, ίδρυσε μια σειρά εταιριών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων διαφόρων περιοχών της χώρας. Περαιτέρω, το 1990 διεύρυνε τις δραστηριότητές της και στον εξωγεωργικό τομέα, αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το 1991, μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρία ενώ παράλληλα ίδρυσε ένα ολοκληρωμένο όμιλο παροχής χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, το 2000 εισήχθη στο Χρηματιστήριο, πραγματοποιώντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ από τότε ακολούθησε πολιτικές εξυγίανσης, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δικτύου της, επιτυγχάνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πλέον, η ΑΤΕ διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό δίκτυο εξυπηρέτησης στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στην Ελληνική Περιφέρεια. Συνεπώς, η ανησυχία του αγροτικού, και όχι μόνο, κόσμου της χώρας στο ενδεχόμενο πώλησης της ΑΤΕ είναι έντονο, βάσει των δημοσιευμάτων και των σεναρίων που κυκλοφορούν στα Μέσα αλλά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Σε περίπτωση που υλοποιηθεί το παραπάνω ενδεχόμενο, οι «ιδιώτες» που θα την αγοράσουν, θα έχουν εμπράγματα δικαιώματα στο 70%  περίπου της καλλιεργήσιμης αγροτικής γης, η οποία σήμερα είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, καθώς οι περισσότεροι αγρότες και συνεταιρισμοί έχουν δανειστεί από την Αγροτική Τράπεζα.
Η «αξιοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας, δηλαδή η πώληση ακινήτων της θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και για τους υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς που έχουν υποθηκεύσει στην ΑΤΕ τα ακίνητά τους, οδηγώντας τους στη χρεοκοπία. Η Αγροτική Τράπεζα μέχρι τώρα, ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, οπωσδήποτε είχε διαφορετική αντιμετώπιση προς τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, από αυτή που θα έχουν οι νέοι ιδιοκτήτες αν πωληθεί η τράπεζα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι ότι με το νόμο για τα πανωτόκια, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας ευνοήθηκαν συνολικά 63.220 οφειλέτες από τους οποίους οι 54.000 ήταν αγρότες. Οι διαγραφές χρεών από την ΑΤΕ ανήλθαν σε € 1.8 δις ευρώ, από τα οποία τα € 1,1 δις αφορούσαν χρέη αγροτών.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών συνεταιρισμών έχουν λάβει δάνεια από την ΑΤΕ, στην οποία έχουν υποθηκεύσει τα ακίνητά τους όπως και όλοι σχεδόν οι αγρότες, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πώλησής της, οι νέοι ιδιοκτήτες να εφαρμόσουν άλλη τακτική και να εκπλειστηριάσουν αμέσως τα υποθηκευμένα ακίνητα στην τράπεζα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΑΤΕ με τη σημερινή της μορφή δεν πρέπει να ικανοποιηθεί για τα δάνεια που έχει δώσει στους παραπάνω.
Η ιδιωτικοποίηση όμως δεν είναι μονόδρομος και χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεί η γαλλική Αγροτική Τράπεζα «Credit Agricole», που είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και ανήκει σε συνεταιρισμούς. Μήπως θα ήταν χρήσιμο και στη χώρα μας, να αναζητήσουμε ένα τέτοιο ή παρόμοιο ενδεχόμενο; Κατόπιν αυτών,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1.   Προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει άμεσα υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης την Αγροτική Τράπεζα;
2.   Πώς σκοπεύει να χειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα της υποθηκευμένης αγροτικής γης, εάν η Αγροτική Τράπεζα πωληθεί σε τρίτους;
3.   Έχει απασχολήσει την κυβέρνηση το μέγεθος και το εύρος της μεγάλης κοινωνικής αναταραχής και αναστάτωσης που θα προκληθεί στον αγροτικό και αγροτοσυνεταιριστικό χώρο, στην περίπτωση που πωληθεί η ΑΤΕ σε ιδιώτες και οι νέοι ιδιοκτήτες εκπλειστηριάσουν το 70% της καλλιεργήσιμης αγροτικής γης που θα αλλάξει «νόμιμα» μεν, «βίαια» δε, χέρια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της;

Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Σχόλια  

0 # Γαζής 06-04-2011 19:45
Αγαπητή κ.Γιαννακοπούλο υ
Με την ερωτησή σας μας λέτε ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και κατά συνέπεια πρέπει να διαγραφούν τα χρέη τους .οπως έχει γίνει και κατά το παρελθόν ,η χούντα διέγραψε χρέη και έγινε η αγαπημένη των αγροτών.
Αλήθεια γιατί δεν ρωτάτε τον πατέρα σας;αυτός θα ξέρει να σας απαντήσει, αφού και αυτός ήταν εκλεγμένος απο τους αγρότες .
Σας ενημερώνω ότι στήν CREDIT AGRICOLE οι αγρότες δεν ψωνίζουν τσάμπα πληρώνουν τα δάνειά τους και δεν χρησιμοποιούν τα δάνεια για αγορά πολυτελών αυτοκινήτων κλπ.
όπως όλοι οι Έλληνες χάνουν τις περιουσίες τους όταν δεν πληρώνουν το ίδιο θα συμβεί και με τους αγρότες ,αυτά λέει το σύνταγμα της χώρας που είστε βουλευτής . Ο λαικισμός σας δεν έχει όριο ,αυτό είναι το πελατειακό κράτος προκειμένου ο βουλευτής να βγεί πάλι στις επόμενες εκλογές ,εκτός εάν έχετε προσχωρήσει στο κίνημα του δεν πληρώνω.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Ntinos 07-04-2011 12:47
"χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΑΤΕ με τη σημερινή της μορφή δεν πρέπει να ικανοποιηθεί για τα δάνεια που έχει δώσει στους παραπάνω."
Τώρα πού την είδε τη διαγραφή χρεών ο κύριος που σχολιάζει παραπάνω... Μάλλον δεν κατανοούμε αυτά που διαβάζουμε και μόνο πως θα βγάλουμε χολή μας ενδιαφέρει!

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι θα υπάρξει χοντρό πρόβλημα σε μια ενδεχόμενη πώληση της Αγροτικής, καθώς δεν είναι οποιαδήποτε Τράπεζα αλλά έχει σημαντικό μερίδιο στη διαμόρφωση και υλοποίηση της αγροτικής πολιτικής.

Τώρα, τα σχόλια περί λαϊκισμών από τη στιγμή που άλλα διαβάζουμε και άλλα (θέλουμε να) καταλαβαίνουμε, αν μη τι άλλο περιττεύουν!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER