Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 16:22

Ο Οδ. Βουδούρης για τη μεσογειακή διατροφή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μετά από όλες τις παρεμβάσεις, νομίζω ότι δε χρειάζεται να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ελαιόλαδο. Ειδικά για τη Μεσσηνία, το λάδι δεν είναι απλώς ένα προϊόν, είναι το αίμα της. Θα ήθελα να πω, όμως, μερικά πράγματα για τα φλέγοντα θέματα. Το πρώτο φλέγον θέμα είναι η τιμή του λαδιού. Το πρόβλημα το γνωρίζουμε και ξέρουμε πως δημιουργείται βήμα-βήμα. Το θέμα είναι να προτείνουμε τις λύσεις και, προφανώς, οι λύσεις έχουν δύο βασικές πτυχές.
Η μία είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στο επίπεδο των παραγωγών και αναφέρομαι στην αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών, που είναι το κομβικό σημείο. Δε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, αν δεν υπάρχει μια επανίδρυση των συνεταιρισμών. Είναι μια δέσμευση της Κυβέρνησής μας και πρέπει να προχωρήσει. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ορισμένες κεντρικές δράσεις, στην προκειμένη περίπτωση, όχι τόσο πολύ από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, αλλά από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε και μια αντίστοιχη συνάντηση, με την παρουσία των υπευθύνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να μας παρουσιάσουν ποιες είναι οι προτάσεις τους για ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το λάδι.
Όσον αφορά το θέμα της μεσογειακής διατροφής, ας μην έχουμε αυταπάτες. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική και καλή είναι η μεσογειακή διατροφή, αλλά είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Απευθύνομαι στον Υπουργό, στον οποίο έχω πει τις απόψεις μου για το θέμα της μεταρρύθμισης υγείας, που δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά αφορά τον προσδιορισμό στόχων υγείας. Νομίζω, πραγματικά, ότι σύντομα πρέπει να προσανατολιστούμε σε έναν εθνικό στόχο υγείας, που να αφορά την προώθηση της μεσογειακής διατροφής.
Για το θέμα της παχυσαρκίας, ένα νούμερο να σας πω, αγαπητοί συνάδελφοι: 7000 θάνατοι, δηλαδή, 25 θάνατοι την ημέρα. Η παχυσαρκία δεν είναι αυτό το γραφικό θέμα, το οποίο λέμε «έχω μερικά κιλά παραπάνω», είναι η μεγαλύτερη μη λοιμώδης πανδημία, την οποία έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας. 7000 θάνατοι σημαίνει ότι είναι η τρίτη αιτία θανάτου, κύριε Κρεμαστινέ, μετά από τις καρδιακές παθήσεις και μετά από τις ογκολογικές παθήσεις, αλλά σύντομα, με το ρυθμό με τον οποίο εξελισσόμαστε, πιθανώς για την επόμενη γενιά η παχυσαρκία θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας.
Ξέρουμε όλοι ότι η πενταετία 2006-2011 με απόφαση της Ε.Ε.  ήταν η πενταετία κατά της παχυσαρκίας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα και πιστεύω ότι και εδώ το Υπουργείο θα πρέπει, μετά από μια αποτυχημένη πενταετία, να πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες και να αποτελέσει και αυτό έναν εθνικό στόχο υγείας.


Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER