Παρασκευή, 15 Μαϊος 2015 19:38

Αυγενάκης από την Καλαμάτα: "Πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τομέα των δημοσίων έργων"

Γράφτηκε από την

«Πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τομέα των δημοσίων έργων», δήλωσε χθες στην Καλαμάτα, ο βουλευτής της Ν.Δ. - τομεάρχης Υποδομών Λευτ. Αυγενάκης, με αφορμή τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των εργασιών στο δρόμο Σουληνάρι - Κορυφάσιο.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το έργο που επισκέφθηκε, είπε πως υπάρχουν προβλήματα με τις δικαστικές αποφάσεις, με τις απαλλοτριώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παρατήρησε ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τα δημόσια έργα και για τις απαλλοτριώσεις και χαρακτήρισε αδιανόητο να καθυστερεί ένα έργο που ωφελεί όλο τον κόσμο και την ανάπτυξη μιας περιοχής, επειδή 2 - 3 ιδιοκτήτες θέλουν να πετύχουν καλύτερες τιμές αποζημίωσης. 

Ο τομεάρχης της Ν.Δ. κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να αφήσει τα λόγια και την αδράνεια και να προχωρήσει σε πράξεις, για να προχωρήσουν τα έργα.

Αναλυτικά, στη χθεσινή του περιοδεία στη Μεσσηνία, ο Λ. Αυγενάκης επισκέφθηκε το εργοτάξιο του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο και στη συνέχεια συναντήθηκε με το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των μελετών του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

Το μεσημέρι συναντήθηκε με το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα και ακολούθησε επίσκεψη στο εργοτάξιο του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με μέλη της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, στα γραφεία της ΝΟΔΕ στην Καλαμάτα.

Το απόγευμα επισκέφθηκε το λιμάνι Κυπαρισσίας και κατά την επιστροφή του στην Αθήνα το εργοτάξιο της τοξωτής μεταλλικής γέφυρας στο Παραδείσια - Τσακώνα.

Σε δηλώσεις του ο Λ. Αυγενάκης σημείωσε: «Τα έργα που έχουν ξεκινήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Είναι έργα απολύτως αναγκαία και με αναπτυξιακό πρόσημο. Η Πελοπόννησος είναι τόπος ευλογημένος. Ως αντιπολίτευση θα συνδράμουμε παραγωγικά την κυβέρνηση, προκειμένου όχι μόνο για τα έργα που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, αλλά και για τα επόμενα. Οφείλουμε να αποφύγουμε αφενός υπερεπένδυση σε έργα, αποφεύγοντας περαιτέρω επιβαρύνσεις για τους Ελληνες, αλλά από την άλλη να δώσουμε αξία και στο 1 ευρώ που προορίζεται για έργα υποδομής στη χώρα μας».

Γ.Σ.

 

ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ 

Τα θέματα υποδομών που αφορούν την  περιοχή της Τριφυλίας συζήτησε χθες το μεσημέρι ο τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας και  Πολεοδομίας, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, υποσχόμενος συνεχή συνεργασία για την προώθηση και την ολοκλήρωσή τους. 

Στην έδρα του δήμου την Κυπαρισσία τον υποδέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τσίγγανος και Γιάννης Αδρακτάς, όπως και η πρόεδρος της ΔΚ Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου, που τον ενημέρωσαν για τα ζητήματα της περιοχής, ενώ στην συνέχεια επισκέφθηκαν το λιμάνι της πόλης που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε ότι η κουβέντα που είχαν μαζί του ήταν γόνιμη, ενώ ήταν πολύ ενημερωμένος για τα ζητήματα της περιοχής και αυτό, όπως είπε, είναι σημαντικό. Τόνισε ότι συζήτησαν για το θέμα "Natura" και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μεταφέροντας τις απόψεις του δήμου για το ζήτημα του λιμανιού, που χρειάζεται ακόμη πολλά χρήματα για να τελειώσει, το ζήτημα της Ιονίας Οδού με τις νομικές και οικονομικές εμπλοκές που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε, είπε, σε μια γόνιμη συνεργασία και ανάλογες συνεργασίες και με τα άλλα κόμματα.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδρακτάς υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε ότι συζητήθηκαν τα ζητήματα του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων, του αγωγού ύδρευσης των Γαργαλιάνων, του φράγματος των Χριστιάνων και μια σειρά από μικρότερα έργα που, όπως είπε, ο κ. Αυγενάκης ήταν ήδη ενήμερος.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι με εντολή του κ. Σαμαρά βρέθηκε και στο Δήμο Τριφυλίας, όπως θα μεταβεί και στα εργοτάξια και τους χώρους που εξελίσσονται ή θα έπρεπε να εξελίσσονται έργα υποδομών. Τόνισε ότι "ένα έργο υποδομής δεν εξυπηρετεί μόνο τους χρήστες αλλά συμβάλλει στην βελτίωση του τοπικού επιπέδου και την τοπική οικονομία. Θέλουμε τα έργα να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν στους πολίτες και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η κρίση μάς έμαθε πολλά και ένα από αυτά είναι πως το κάθε ευρώ που πέφτει στη χώρα μας είναι ευρώ που έχει βγει από την τσέπη του πολίτη. Τα έργα πρέπει να τελειώνουν. Δεν είναι δυνατό μελέτες που έγιναν πριν 15 χρόνια σήμερα να υλοποιούνται και μετά να ψαχνόμαστε με συμπληρωματικές μελέτες και συμπληρωματικά κεφάλαια. 

Θα πρέπει να υπάρχει άμεση επαφή με την καρδιά της κοινωνίας, που είναι οι δήμοι. Η πολιτική δεν μπορεί να διαμορφώνεται από τα γραφεία και προκαλώ τον κ. Σπρίτζη να μας πει αν έχει κάνει μια επίσκεψη, μια περιοδεία σαν υπουργός. Δυσκολεύομαι να βρω ένα έργο του".

Στην συνέχεια επισκέφθηκε το λιμάνι της Κυπαρισσίας που ενημερώθηκε για την κατάστασή του. Κατά την εκεί παρουσία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κώστας Ροϊλός του παρέδωσε ολόκληρο τόμο με δημοσιεύματα για το λιμάνι και αναρωτήθηκε πού ήταν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας αιχμές και για τον κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος όλο αυτό τον καιρό θα έπρεπε να είχε επισκεφθεί το λιμάνι.

 Κ.Μπ.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Το εξέχων ζήτημα της πορείας υλοποίησης των οδικών αξόνων Καλαμάτα-Ριζόμυλος, Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και Σουληνάρι-Κορυφάσιο, συζητήθηκε σήμερα το πρωί το Δημαρχείο Πύλου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του δημάρχου Πύλου-Νέστορος Δημητρίου Καφαντάρη, του τομεάρχη Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας και Πολεοδομίας-Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη και του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης,  Περικλή Μαντά.

«Οφείλω να ευχαριστήσω, το φίλο μου Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ξεκίνησε την περιοδεία του στην Μεσσηνία από τον ιστορικό Δήμο Πύλου-Νέστορος, και δείχνει το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των μεγάλων αυτών αναπτυξιακών έργων. Είμαι σίγουρος ότι η συμβολή του θα είναι αποτελεσματική και άμεση» ανέφερε ο κ. Καφαντάρης και συνέχισε λέγοντας: «Πιστεύω ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα πρέπει να αγωνιστούμε για τα μεγάλα. Για αυτά που μας ενώνουν, όπως είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία δίνουν προοπτική και δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Επίσης, ευχαριστώ για την παρουσία του τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, κ. Περικλή Μαντά, και βεβαιώνω ότι η κοινή πορεία δήμου και Περιφέρειας είναι αυτή που συμβάλλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, δίνοντας νέα προοπτική στους κατοίκους».

Από τη μεριά του ο κ. Αυγενάκης ευχαριστώντας για την φιλοξενία ανέφερε τα εξής: «Μετά από τη συζήτηση που είχα με τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος κ. Καφαντάρη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Μαντά και στελέχη του δήμου, μεταβήκαμε στο εργοτάξιο ενός σημαντικού έργου, το οποίο λειτουργεί αναπτυξιακά σε όλη την περιοχή και είμαι βέβαιος ότι θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο αλλά και την τοπική οικονομία των κατοίκων. Ενα έργο το οποίο ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματός μας ο Αντώνης Σαμαράς μου ζήτησε να παρακολουθήσω από κοντά και γι' αυτό ήρθαμε επιτόπου στο εργοτάξιο να συνεργαστούμε με τους τεχνικούς προϊσταμένους και με τον εργοταξιάρχη και με βάση τις δυνατότητές μας και τη θεσμική ιδιότητά μας, να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα στην τρέχουσα φάση. Δυστυχώς, όπως παρατηρήθηκε στην Ελλάδα χάθηκε άσκοπος χρόνος και χρήμα, λόγω της πολυνομίας και των καθυστερήσεων έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη να υπερασπίζεται την περιουσία του, από την άλλη όμως είναι και υποχρέωσή του, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες και τις προτεραιότητες όλων μας, να προσπαθεί με κάθε ρίσκο για την επιτάχυνση των διαδικασιών πέρα από το αυστηρό γράμμα του νόμου, για να κάνουμε ένα καλό στον τόπο μας. Χαίρομαι πολύ που όλοι οι αρμόδιοι φορείς και η τοπική κοινωνία συνενώνουν τις δυνάμεις τους και με αλληλεγγύη ο καθένας από τη μεριά του συμβάλλει ώστε να ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος αιχμής. Από τη δικιά μας πλευρά δηλώνω ξεκάθαρα ότι θα είμαστε δίπλα στη δημοτική αρχή για να δούμε το συντομότερο δυνατό το έργο αυτό να παραδίνεται στους πολίτες». 

Τέλος ο κ. Μαντάς θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημαντικότητα της αγαστής συνεργασίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος και της Περιφέρειας Πελοποννήσου δήλωσε: «Ενα σημαντικό έργο για την περιοχή είναι σε εξέλιξη».