Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 16:29

Αμεση αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Γράφτηκε από την

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πολλαπλασιασμός της εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Επιδίωξη των περισσότερων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας είναι να μετακινηθούν προς τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρωζώνης μέσω Ιταλίας ή μέσω Βαλκανίων και Ουγγαρίας.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε φοβερά προβλήματα την περίοδο 2007-2010 όταν ο ετήσιος ρυθμός εισόδου παράνομων μεταναστών ήταν της τάξης των 110.000-140.000. Η κυβέρνηση Σαμαρά πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα και ο ετήσιος ρυθμός εισόδου παράνομων μεταναστών έπεσε κάτω από 30.000, διευκολύνοντας την αποκατάσταση λεπτών ισορροπιών. 

 

Αλλαγή σκηνικού

Η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας πρέπει να αποδοθεί σε 4 βασικούς λόγους. 

Ο θρίαμβος των ισλαμιστών σε χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και στην Συρία και στο Ιράκ δημιουργεί νέα μεταναστευτικά ρεύματα. Η Τουρκία δέχεται μεγάλη πίεση, φιλοξενεί στα εδάφη της γύρω στα 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δραστηριοποιούνται εκ νέου τα κρατικά και παρακρατικά κυκλώματα που προωθούν δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να έρθει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Τουρκίας για τον περιορισμό αυτού του είδους των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει την ίδια επιρροή στο τουρκικό σύστημα εξουσίας. 

Πολλά κυβερνητικά στελέχη τάσσονται για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους υπέρ μιας πιο χαλαρής αντιμετώπισης του φαινομένου της μαζικής παράνομης μετανάστευσης και συμβάλλουν με τη στάση τους στη δημιουργία εκρηκτικών καταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου αλλά και σε περιοχές της Αθήνας, όπου τελικά συγκεντρώνονται όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας. Τέλος, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος, η Ε.Ε. απέχει πολύ από την υιοθέτηση και εφαρμογή μιας αποτελεσματικής πολιτικής ελέγχου και περιορισμού των παράνομων εισόδων σε χώρες της Ε.Ε. 

 

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό. Τα διεθνή ΜΜΕ πρόβαλαν την εικόνα παράνομων μεταναστών που «εισέβαλαν» στην Κω προκαλώντας την αρνητική αντίδραση των ξένων τουριστών, οι οποίοι πηγαίνουν στα νησιά του Αιγαίου για να ξεκουραστούν και να ψυχαγωγηθούν και όχι για να μετατραπούν σε παρατηρητές των συνεπειών της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. 

Με την ανεργία να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τα φαινόμενα της νέας φτώχειας να έχουν πάρει μεγάλη διάσταση και την οικονομία να επιστρέφει στην ύφεση εξαιτίας λαθεμένων κυβερνητικών επιλογών, δεν υπάρχουν περιθώρια για υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και παράνομων μεταναστών στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να ξεπεράσει τις ιδεολογικές και πολιτικές αναστολές των στελεχών της και να κινηθεί με αποτελεσματικό τρόπο ώστε να καλύψει τα τεράστια κενά της πολιτικής της Ε.Ε. στο ζήτημα. 

Οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να συγκεντρώνονται και να παραμένουν σε μεγάλους και καλά οργανωμένους χώρους υποδοχής που θα βρίσκονται μακριά από τουριστικές περιοχές και αστικά κέντρα. Θα περάσει έτσι το μήνυμα ότι η Ελλάδα ξέρει να προασπίζεται τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά της, και τα κυκλώματα των διακινητών δεν θα μπορούν να αξιοποιούν τις ευκολίες που τους παρέχει η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος από τη σημερινή κυβέρνηση. 

Του Γιώργου Κύρτσου

Ευρωβουλευτή της ΝΔ