Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011 18:50

Παρέμβαση Βουδούρη στη συζήτηση για τα υποβρύχια

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θα προσπαθήσω να είμαι ιδιαίτερα σύντομος και θα τονίσω ένα μόνο πράγμα. Το θέμα το οποίο συζητάμε, το θέμα δηλαδή της διαφθοράς στο επίπεδο του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας, η διαλεύκανση αυτού του φαινομένου και η τιμωρία των ενόχων, είναι το κύριο αίτημα, η κυρία απαίτηση της κοινωνίας σήμερα. Εάν μπορούσαμε να ιεραρχήσουμε τις απαιτήσεις τηε κοινωνίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μακράν μπροστά απ’ όλα τα άλλα θέματα που θίγουν οι πολίτες. Όλοι νομίζω έχουμε αυτήν την εμπειρία. Στις περιοδείες στις περιφέρειές μας, αυτό που λέει ο κόσμος είναι «ναι, είμαι έτοιμος να μην λάβω το δώρο μου, καταλαβαίνω ότι υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά αυτό μπορώ να το δεχθώ μόνο εάν αυτό το πολιτικό σύστημα δείξει ότι είναι ικανό να διορθώσει αυτές τις στρεβλώσεις οι οποίες μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο».
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το θέμα για το οποίο μιλάμε σήμερα δεν έχει να κάνει μόνο με τη δικαιοσύνη. Έχει να κάνει επίσης και με την έξοδο από την κρίση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, να προχωρήσουμε και να αποδώσουμε δικαιοσύνη στα θέματα τα οποία θίγουμε σήμερα.
Και ποιο είναι το αίσθημα του κόσμου; Το αίσθημα του κόσμου δεν εστιάζει αποκλειστικά στον τάδε ή στο δείνα Υπουργό. Το αίσθημα του κόσμου είναι ότι σήμερα ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα νοσεί.
Προφανώς, αυτή η συνεδρίαση μεταδίδεται και αναρωτιέμαι τι εντύπωση δίνουμε στον κόσμο. Έχω την αίσθηση πως δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών, όταν υιοθετούμε έναν τόνο πολεμικής, όταν διολισθαίνουμε σε προσωπικές ξιφομαχίες, όταν υιοθετούμε ένα λόγο που λέμε «οι δικοί μας, οι δικοί σας, οι δικοί μας δεν φταίνε, φταίνε οι δικοί σας». Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στα μάτια του κόσμου όλο αυτό το σύστημα νοσεί και εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, πρέπει να δώσουμε μία διαφορετική εικόνα, μία εικόνα υπευθυνότητας, μία εικόνα ώριμου διαλόγου. Διότι τελικά το θέμα που θίγουμε –πέρα από τις κρίσεις που μπορούμε να κάνουμε, από τις εξηγήσεις που μπορούμε να δώσουμε, σύμφωνα με την πολιτική μας ή την ιδεολογική μας τοποθέτηση- η πάταξη της διαφθοράς, πιστεύω ότι είναι ένα εθνικό πατριωτικό καθήκον.
Με αυτήν, λοιπόν, την έννοια δεν θα υιοθετήσω κανέναν πολεμικό τόνο. Καταλαβαίνω απολύτως και δέχομαι τις κριτικές που έχουν γίνει από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης. Ναι, καταλαβαίνω αυτό που λένε τα Κόμματα της Αριστεράς ότι δεν είναι μόνο ποινικό το θέμα και ότι πίσω από το ποινικό θέμα, υπάρχει και ένα θέμα πολιτικό. Πρέπει να το λάβουμε υπ' όψιν μας και πιστεύω ότι το λαμβάνουμε υπ' όψιν μας. Καταλαβαίνω την κριτική η οποία έχει γίνει από άλλους συναδέλφους, οι οποίοι επισημαίνουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους, ενδεχομένως, που έχουν ορισμένες διαδικασίες, που μπορεί αν δεν προσέξουμε, να αποβούν σε αντίθετα αποτελέσματα απ’ αυτά που θέλουμε. Δηλαδή αντί να ρίξουμε φως, να συγκαλύψουμε.
Νομίζω ότι όλες αυτές τις κριτικές πρέπει να τις ακούσουμε, να τις λάβουμε υπ’ όψιν μας, αλλά θα ήθελα επίσης οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης να παραδεχθούν το εξής, ότι πρώτη φορά μία κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία να φέρει η ίδια στη Βουλή ένα θέμα το οποίο – θέλουμε, δεν θέλουμε- θα οδηγήσει την ίδια να ματώσει, να ματώσει η Κυβέρνηση, να ματώσει το ίδιο το κόμμα μας. Ας αξιολογήσουμε, λοιπόν, αυτήν την πράξη και ας προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις συνήθεις πολεμικές, οι οποίες μπορεί ενδεχομένως να έχουν ένα νόημα υπό άλλες περιστάσεις, αλλά πιστεύω ότι δεν ωφελούν αυτήν τη στιγμή.
Θα ήθελα να πω ένα τελευταίο πράγμα για να ολοκληρώσω, ότι το εγχείρημα το οποίο αναλαμβάνουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμο και έχει και ορισμένους κινδύνους. Ο κίνδυνος είναι ότι, εάν δεν πετύχουμε πραγματικά τη διαλεύκανση αυτών των φαινομένων, τότε πραγματικά θα κλυδωνιστεί το σύστημα. Θα κλυδωνιστούν οι βάσεις -τόσο οι ηθικές βάσεις όσο και οι πολιτικές- και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να έχουμε στο νου μας ξεκινώντας μία διαδικασία. Το ότι ξεκινάμε αυτήν τη διαδικασία δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να κατευνάσει τη συνείδησή μας. Η συνείδησή μας θα κατευναστεί, όταν αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί.
Προσωπικά δηλώνω ότι κρατάω μικρό καλάθι, διότι γνωρίζω ποιο είναι το πολιτικό και το συνταγματικό πλαίσιο. Κρατάω ένα μικρό καλάθι, αλλά αυτό το καλάθι το κρατάω πάρα πολύ γερά. Πιστεύω επίσης -και με αυτό θα κλείσω- ότι αυτό το οποίο αναλαμβάνουμε σήμερα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα θα μας κρίνει εμάς όλους ως πολιτικό σύστημα.


Από το Γραφείο Τύπου του Οδ. Βουδούρη

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER