Δευτέρα, 02 Μαΐου 2011 16:40

Θαν. Δαβάκης: Αλλάξτε τώρα το καθεστώς ασφάλισης του ΕΛΓΑ για τους αγρότες μας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου του συστήματος ασφάλισης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, ζητά με παρέμβαση του στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάσης Δαβάκης.
Αναλυτικά, η Ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:
Οι Έλληνες αγρότες τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, τις επιπτώσεις του νέου θεσμικού πλαισίου που ψήφισε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση και το αποκαλεί νέο σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας. Τα νέα τσουχτερά ασφάλιστρα που καλούνται να πληρώσουν στον ΕΛΓΑ έχουν προκαλέσει την δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, γιατί  αποδεικνύεται ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει πραγματική ασφάλεια και προστασία στους αγρότες μας, αφού όχι μόνο δεν διασφαλίζει την καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους του ΕΛΓΑ, αλλά οδηγεί σε ανισότητες και αδικίες.
Η πληρωμή μάλιστα είναι προκαταβολική και υποχρεωτική, επί ποινή ακόμα και κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων του αγρότη, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί ουσιώδη ζητήματα, όπως οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι και το ποσοστό απαλλαγής κάτω από το οποίο ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει. Αντίθετα, ο ΕΛΓΑ δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο της αποζημίωσης, παρά μόνο μια προκαταβολή και εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά του, αφού η Κυβέρνηση σταμάτησε την θεσμοθετημένη  χρηματοδότησή του.
Συγκεκριμένα, οι Λάκωνες αγρότες όπως και όλοι οι υπόλοιποι αγρότες της χώρας μας, καλούνται φέτος να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές αυξημένες κατά 50% έως και 100% σε σχέση με τις περυσινές, βασιζόμενες σε έναν τρόπο υπολογισμού που αποδεικνύεται άδικος και ισοπεδωτικός, αφού όλοι οι αγρότες ενός νομού ή και ολόκληρης της επικράτειας θεωρούνται ότι έχουν ακριβώς την ίδια στρεμματική απόδοση. Επιπλέον, δεν λαμβάνονται υπόψη οι νέες φυτεύσεις, οι οποίες έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τις καλλιέργειες πλήρους παραγωγής και οι κάτοχοι των οποίων καλούνται να πληρώσουν ίδιες ασφαλιστικές εισφορές για καλλιέργειες που δεν αποδίδουν παραγωγή για ορισμένα χρόνια.
Ακόμη και ο μη σχετικός σε θέματα αγροτικής παραγωγής, μπορεί να διαπιστώσει τον άδικο χαρακτήρα αυτού του συστήματος.
Είναι συνεπώς επιβεβλημένη μια τροποποίηση στον εν λόγω νόμο που θα άρει τις αδικίες και θα οδηγήσει σε ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο επ’ ωφελεία πάνω από όλα των αγροτών.
Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να εγγυηθεί ότι ο ΕΛΓΑ θα εξακολουθεί να αποτελεί το πλέγμα ασφαλείας που διέσωζε τους αγρότες μας στις δύσκολες ώρες και οι Λάκωνες αγρότες αυτό το γνωρίζουν καλά.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:
Προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας από τον ΕΛΓΑ και να διορθώσει τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που έχει αυτό προκαλέσει;

Ο Ερωτών Βουλευτής   
Αθανάσιος Π. Δαβάκης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER