Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 16:04

Κωνσταντινέας: Η Ελλάδα, η Ευρώπη, η οικονομική κρίση

Γράφτηκε από την

Αρθρο του βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα για το δημοψήφισμα της 5/7/2015

Ο ελληνικός λαός, από την συγκλονιστική εκείνη βραδιά της Μεταπολίτευσης προσέβλεπε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας για τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής του αλλά και για την εμπέδωση της δημοκρατίας έπειτα από δεκαετίες διχασμού. Ο ελληνικός λαός πέτυχε πολλά και σημαντικά και στα δύο επίπεδα μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου κυριαρχούσε η σύγκλιση των κρατών-μελών, σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Με την είσοδο του κοινού νομίσματος όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην. Η άτεγκτη εφαρμογή σκληρών οικονομικών πολιτικών προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και η αυτονόμηση από κάθε δημοκρατικό έλεγχο υπηρεσιακών παραγόντων στις Βρυξέλλες, γκρέμισαν κάθε έννοια συλλογικής λειτουργίας. Η οικονομική κρίση δεν αποκάλυψε απλώς το πραγματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού τέρατος, αποκάλυψε πως το τέρας για να τραφεί χρειάζεται τις θυσίες των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα η κρίση αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο του δικού μας παρασιτικού σύστηματος εξουσίας που απομυζούσε τον κόπο των Ελλήνων και των Ελληνίδων και υποστήριζαν εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενα πολιτικό-οικονομικό σύμπλεγμα συμφερόντων που υποθήκευσε στις πλάτες του λαού το κόστος της Ολυμπιάδας, που αρνείται πεισματικά να πληρώνει φόρους, που τα κέρδη του στα χρόνια της ανάπτυξης τα μετέφερε στις ελβετικές τράπεζες. 

 

Τα χρόνια του μνημονίου

Την ώρα που η οικονομική κρίση μας χτυπούσε την πόρτα, οι επιλογές αυτών των ντόπιων πολιτικών και οικονομικών κύκλων ήταν να εκτελέσουν τα παραγγέλματα των τεχνοκρατών των Βρυξελλών. Το μνημόνιο γράφτηκε σε ξένα δικηγορικά γραφεία και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό απλά το εκτέλεσε. Εκτέλεσαν δουλειές, μαγαζιά, μισθούς, παιδεία, υγεία, εθνική άμυνα. Τι άφησαν; Αυτοκτονίες, μισθούς πείνας, 25% ανεργία, μετανάστευση, απόγνωση. Διέλυσαν και ισοπέδωσαν κάθε κοινωνικό δίχτυ προστασίας και συνοχής, μόνο και μόνο για να γλιτώσουν τις ευθύνες τους, μόνο και μόνο για να φορτώσουν τα βάρη σε όλους τους υπόλοιπους, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να απομυζούν εις βάρος όλων μας. Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας.

 

Αντίσταση κι ελπίδα

Από τις 25 του Γενάρη όμως, η λαϊκή ετυμηγορία, πρώτον αντιστάθηκε στο κλίμα τρομοκρατίας, και, δεύτερον ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα για να ανατρέψει, να αντισταθεί, να διεκδικήσει καθαρή λύση, λύση με προοπτική, λύση που θα εξασφαλίσει ανάπτυξη και πρόοδο, λύση που θα εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών μας. Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στη φωλιά του τέρατος των Βρυξελλών επιδίωξε με κάθε μέσο να διαπραγματευτεί με άξονες, α) την εντολή του ελληνικού λαού για έντιμη συμφωνία, β) την αλήθεια πως το χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο. Απέναντί της όμως είχε να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, την τακτική του ζεστού και του κρύου. Η κυβέρνηση ξεπέρασε ακόμη και τις κόκκινες γραμμές της εντολής του λαού για μια συμφωνία που θα έδινε προοπτική ανάπτυξης. Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους για το ύψος των πλεονασμάτων που πρέπει να έχουμε και είπε πως θα βρει τα λεφτά με αύξηση φόρων και έκτακτη εισφορά στους πλούσιους και στον ηλεκτρονικό τζόγο. Και οι δανειστές είπαν "όχι, θα τα πάρετε από εκεί που θέλουμε εμείς, από μειώσεις συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ σε τρόφιμα και ξενοδοχεία"! Επέλεξαν να στείλουν τελεσίγραφο με εκείνα τα μέτρα που ισοπεδώνουν τον λαό μας. Ε, για αυτό κάνουμε δημοψήφισμα! Για να ζήσουμε στην Ευρώπη, ως χώρα της Ευρώπης που οραματιστήκαμε. Δηλαδή, με δημοκρατία, ευημερία, αλληλεγγύη και ποιότητα ζωής.

 

Η ώρα του δημοψηφίσματος

Αυτή όμως η επιδίωξη του ελληνικού λαού δεν γίνεται δεκτή. Ο ελληνικός λαός τρομοκρατείται και εκβιάζεται όλες αυτές τις μέρες. Τη Δευτέρα ρητά η καγκελάριος Α. Μέρκελ ήταν απόλυτα ξεκάθαρη. Είναι δικαίωμά μας να ψηφίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να ψηφίζουμε αυτά που δεν θέλει η ίδια. Την Τρίτη έκλεισαν τις τράπεζες οδηγώντας σε απόγνωση όλους και όλες. Θέλουν να μας ισοπεδώσουν ως χώρα κι ως Ελληνες, θέλουν να γίνουμε το παράδειγμα της εξαχρείωσης για όλους τους υπόλοιπους λαούς. Απειλούν συστηματικά και από την άλλη μας κλείνουν το μάτι σε δισεκατομμύρια ευρώ γαργαλώντας τα ένστικτα και τις φοβίες μας. Μας θέλουν υπόδουλους με επιστάτες όλο εκείνο το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας που επιδιώκει να συνεχίσει να αρπάζει μόνο και να μην αποδίδει τίποτα στο δημόσιο ταμείο.

Το δίλημμα εξαχρείωση ή υποταγή δεν θα περάσει! Φοβούνται πάρα πολύ το "όχι" για αυτό και μας επιτίθενται με τόση σφοδρότητα. Αντιστεκόμαστε στην επίθεση, ψηφίζουμε "όχι" για να κερδίσουμε τη ζωή μας! Ψηφίζουμε "όχι" για πραγματική λύση!